Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika_o

Mama plus wsparcie dla kobiet

Polecane posty

Gość gość
Wychowałam 8 dzieci bez 500plus i innych plusów. Obecnie najmłodszy syn ma 15 lat, córka 20 i się uczy, reszta już dawno pelnoletnia, mają swoje rodziny. Mąż był wojskowym, jak po 20latach poszedł na emeryture to założył firmę, ja jestem nauczycielka muzyki. Pracowałam w każdej ciąży niemal do końca, po pół roku od porodu wracałam. I teraz za tyle lat pracy mam dostać niewiele więcej emerytury niż ktoś kto nigdy nie pracował? To jakiś żart chyba.

Gość gość
dokładnie jak ktoś ma piątkę i ora w każdej ciąży z mężem na równi, to niby dlaczego ma być tak samo traktowany jak ktoś kto ora a wychował jedynaka ? Ja wychowałam dzieci i syn leśniczy drugi w wojsku córki po medycynie i co ja mam płakać bo mi w końcu dadzą jakiś dodatek za taki wkład w społeczeństwo I jeszcze wyzwą od patologii Boże co za naród nie dziwne że Polska to taki syf :-o

Gość gość
Dla przypomnienia: Wsparcie ma dotyczyć: ➡ premia w postaci dłuższego urlopu rodzicielskiego, w momencie gdy kobieta szybko zdecyduje się na kolejną ciążę, ➡ 300 zł na wyprawkę dla każdego ucznia, ➡ prawo do minimalnej emerytury w przypadku posiadania co najmniej 4 dzieci, ➡ bezpłatnych leków dla kobiet w ciąży, ➡ ułatwienia dla mam - studentek (np. specjalna organizacja toku studiów). https://szkolarodzeniaprenalen.pl ale to dopiero propozycje rządu, myślicie że przejdą w takiej formie, wątpię.

Gość gość
no naturalnie należy się, ale na pewno nie nam POLAKOM My Polacy jesteśmy tylko : syfem, dnem, złem i PATOLOGIĄ :-) w końcu jak tu wam nie wierzyć, skoro non stop tylko o tym piszecie Gdzie są jeszcze normalni ludzie ? Myślący ? Bez Jadu ? czy w ogóle są, czy zostali już sami imbecyle i idioci ech ...

Gość Nie rozumiem

Dlaczego ja mająca 3 dzieci i 41 lat pracy nie mogę dostać dodatku do każdego dziecka a te kobiety mają emeryturę tylko za wychowanie dzieci? Jeśli rząd chce im płacić proszę bardzo, ale dopłacić wszystkim którzy mają dzieci. A poza tym czy dzieci wychowuje się 40 lat? Nawet czwórkę

Gość Brandnew
Dnia ‎2018‎-‎09‎-‎11 o 14:09, Gość gość napisał:

Mama plus? Chodzi o emerytury dla mam 4 dzieci?? Głupi pomysł. Skorzysta patologia albo ktoś kto już ma 4 dzieci. Nie wierzę że normalna kobieta będzie chciała rodzic 4 razy i wychowywać dzieci żeby po latach dostać 1000 zł emerytury.

Normalna kobieta bedzie chciała urodzic 4 dzieci albo i wiecej aby stworzyc wspaniały, radosny dom. Nie dla emerytury. Nienormalna nie urodzi zadnego albo dwójke maksymalnie, zeby czasmi nie zabrakło czasu na malownaie pazurów. To sa obserwacje doświadczonego, mądrego samca. Uwielbiam, kocham te dziewczyny które decyduja sie na więcej dzieci - po pierwsze są o wiele madrzejsze od tych "małodzietnych", przyjemniejsze  i z reguły ładniejsze (na dymanie z ładna ma się wieksza ochotę - stąd z reguły więcje dzieci).

Gość Brandnew
Dnia ‎2018‎-‎09‎-‎18 o 22:05, Gość gość napisał:

dokładnie jak ktoś ma piątkę i ora w każdej ciąży z mężem na równi, to niby dlaczego ma być tak samo traktowany jak ktoś kto ora a wychował jedynaka ? Ja wychowałam dzieci i syn leśniczy drugi w wojsku córki po medycynie i co ja mam płakać bo mi w końcu dadzą jakiś dodatek za taki wkład w społeczeństwo I jeszcze wyzwą od patologii Boże co za naród nie dziwne że Polska to taki syf :-o

Absolutna racja! Ty nie jestes patologia - ty jestes jednym z najwiekszych skarbów i dałas mnóstwo temu panstwu. Patologia absolutna to rodziny bezdzieten albo z jedynakami (czy dwojkami nawet, gdy na wiecej stac).

Gość Mmmm
Dnia 11.09.2018 o 18:55, Gość marta _s napisał:

Ile rodziny wielodzietnych/ patologicznych występuje w waszym otoczeniu ? Ile z was pochodzi z rodzin wielodzietnych, czyli patologicznych? Czy na pewno rodzina wielodzietna= rodzina patologiczna? Pomyśl czy przypadkiem kogoś nie krzywdzisz taką oceną.

Znam wielodzietne, ale te mamy pracowały i nic nie dostaną.I gdzie tu sprawiedliwosc

Gość Mmmm
Dnia 24.01.2019 o 11:30, Gość Brandnew napisał:

Absolutna racja! Ty nie jestes patologia - ty jestes jednym z najwiekszych skarbów i dałas mnóstwo temu panstwu. Patologia absolutna to rodziny bezdzieten albo z jedynakami (czy dwojkami nawet, gdy na wiecej stac).

Nie dadzą Ci żadnego dodatku.To jest tylko dla tych co nie pracowały zawodowo i nie mają emerytury.Jakby to był dodatek to jeszcze pół biedy.

Wsparcie dla kobiet wychowujące dzieci jest bardzo ważne. Oczywiście powinno to być pod ścisłą kontrolą państwa, by pieniądze te niebyły marnotrawione i nie trafiały tam gdzie nie powinny. Trzeba pamiętać, że zawsze się może jakaś patologia trafić, ale to jest margines z którym trzeba walczyć. Natomiast jest wiele wspaniałych matek, które często poświęciły swoje życie i karierę, by opiekować się i wychować swoje chore dziecko. Takim matkę należy się pomoc. Każdy z nas może taką pomoc od siebie również zaoferować. Można np: zorganizować zbiórkę dla takiej mamy, która jest w ciężkiej sytuacji życiowej. Obywatelska Fundacja Pomocy Dzieciom prowadzi portal https://pomocsieliczy.pl/ gdzie można taką zbiórkę przeprowadzić.