Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kejczi

becikowe za grudzień 2017

Polecane posty

Gość Kejczi

Witajcie, Długo zwlekałam ze złożeniem wniosku o becikowe. Wszystko przez to, że mam niemiłe wspomnienia z załatwiania tego tematu po urodzeniu syna. Panie w urzędzie miasta przetrzepały nasze zarobki chyba do 5 lat wstecz - teraz wiem, że to było zupełnie niepotrzebne no ale cóż.. Poza wnioskiem miałam 14 załączników. Mimo, że nasza "sytuacja" jest najprostsza z możliwych tj. jesteśmy małżeństwem, oboje pracujemy na umowy o pracę, nie mamy pola rolnego itp. itd. Powiedziałam mężowi, że nie pójdę już tego załatwiać. No ale 1000zł to niemały pieniądz, więc czas wysłać męża, niech on walczy z tymi Paniami za biurkiem. Czytałam, że ktoś zaniósł tylko odpis aktu urodzenia i zaświadczenie od gina o opiece w ciąży. Szczerze mówiąc po pielgrzymkach do urzędu parę lat temu po prostu w to nie wierzę. Moje pytania: 1. Czy oświadczenie o dochodach może być spisane z PITa czy musi je wydać pracodawca? 2. Czy oświadczenie o składkach zdrowotnych ma byc wydane przez konkretną instytucję? 3. Czy informacja o tym, że nie pobraliśmy jeszcze becikowego ma być napisana tylko w moim imieniu czy nas obojga? Wiem, że mogę uzyskać te dane w centrum świadczeń, ale zostało mało czasu. Poza tym wysyłam tam męża, a on słabo ogarnia takie klimaty (jeszcze gorzej ode mnie) i byłoby cudownie, gdyby tylko poszedł, oddał i wyszedł ;)

Gość gość
Absolutnie nic takiego teraz nie ma miejsca. Też załatwiam becikowe 9lat temu i teraz w maju i zupełnie inaczej. Teraz prosto i raz, dwa. Mops sam sobie wszystko sprawdza. Ty tylko musisz wypisać wniosek. Dziwne, że położna jak do ciebie przychodziła tego nie zrobiła? Bo teraz potrzeba parafie od lekarza, że byłaś pod opieką ginekologa do 10tc imi to potwierdziła na wniosku położna.

Gość gość
Wniosek i zaświadczenie od lekarza, które dostaniesz w Mopsie razem z wnioskiem i lekarz lub położna je wypisuje. Tyle :)

Gość gość
Przestań. Chodzą do mopsu po 4x500+ do tego jazdę dziecko z innym i o innym nazwisku, do tego biorą rodzinne i inne świadczenia i się nie wstydzą, a Ty się wstydzisz brać becikowe, które się należy?

Gość gość
mops kontaktuje się z urzędami sam. Jeśli to wszystko masz w jednym mieście.