Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zmiana nazwiska po ojcu

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 22 lata i chciałabym zmienić swoje nazwisko , które odziedziczyłam po ojcu. Jak się dowiedziałam mężczyzna po którym noszę nazwisko nie był moim biologicznym ojcem, napisałam "nie był" ponieważ nie żyje od 14 lat. Nie znałam go, ponieważ całe moje dzieciństwo do momentu gdy jeszcze żył, przesiedział w więzieniu, to jest kolejny powód dla którego chcę je zmienić. Mężczyzna ten pochodził z "patologicznej" rodziny, całe swoje życie do osiągnięcia pełnoletności byłam z nimi kojarzona a na dodatek w okresie szkolnym, rówieśnicy naśmiewali się z mojego nazwiska i mam z tego okresu nie miłe wspomnienia, nawet na dzień dzisiejszy się go wstydzę mimo, że już dawno wyprowadziłam się z domu i ze swojego rodzinnego miasta to czasem używam innego nazwiska np. Gdy umawiam gdzieś wizytę, zamawiam coś na.swój adres, wysyłam przekaz na poczcie itd. Chciałabym złożyć wniosek o zmiane nazwiska ale nie wiem jak mam to uzasadnić. Czy ktoś może mi w tym pomóc?

Gość gość
a jak chcesz sie nazywać? ja ci dam inne

Gość gość
właśnie tak uzasadnić, jak tu napisałaś zmiana nazwiska nie jest taka nieosiągalna, jak sie wydaje masz dobre uzasadnienie, bez problemu zmienisz sobie nazwisko, tylko wybierz sobie jakieś ładne :)

Gość gość
może być nazwisko ciołek? tylko takie mam nie wykupione

Gość gość
"mężczyzna po którym noszę nazwisko nie był moim biologicznym ojcem" "Nie znałam go, ponieważ całe moje dzieciństwo do momentu gdy jeszcze żył, przesiedział w więzieniu" z takimi argumentami mysle ze bez problemu zmienisz nazwisko. nie musisz pisac o wiezieniu tylko ze po prostu nigdy nie mialas z nim kontaktu