Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Porównanie kosztów ogrzewania

Polecane posty

Gość gość

Dom ocieplony, powierzchnia 180 m2 - groszek ok. 520 zł miesięcznie, - gaz 380 zł miesięcznie, - prąd (pompa ciepła + fotowoltaika) 40 zł miesięcznie. Nie rozumiem dlaczego Polacy wciąż decydują się na węgiel.

Gość gość
Skąd Ty wziąłeś te wyniki? :) Gaz wychodzi drożej niż węgiel przy takiej samej temperaturze w domu. Poza tym przy gazie temperatura odczuwalna wydaje się niższa.

Gość gość
- gaz nie ma możliwości podłączenia na moim osiedlu - prąd (pompa ciepła + fotowoltaika) nie stać mnie na taki jednorazowy wydatek

Gość gość
Wiem, że jest to smutne i brutalne, ale skoro kogoś nie stać na mieszkanie w domu, to powinien mieszkać w bloku. W cywilizowanych krajach nie jest do pomyślenia, żeby truć węglem. Tylko tak jest inny poziom świadomości społecznej, ludzie nie chcą truć innych.

Gość gość
Powinni zacząć od wycofania samochodów a nie węgla. Spaliny powodują więcej zanieczyszczeń.

Gość gość
Masz rację, tylko samochody z EURO 5, czyli wyprodukowane po 2015 roku. No i rowery - do 20 km spokojnie można dojeżdżać rowerem do pracy.

Gość gość
Stać mnie na mieszkanie w domu. Nie stać mnie na pompę.

Gość gość
Zamiat pompy wolę; Suszarka elektryczna, zmywarka, kino domowe, telewizor czy dwa, google vr, dwie konkurencyjne konsole do gier Na łeb dostajecie ludzie z tą ochroną środowiska.

Gość gość
Najlepszym rozwiązaniem byłby podatek od pieca węglowego np. dodatkowe 600 zł - wtedy patologia bardzo szybko zrezygnowałaby z tego typu ogrzewania.

Gość Mirrrreeekkkkkk
Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to sam prawdopodobnie zdecyduje się zastosować pompę ciepła oferowaną przez firmę - https://www.hewalex.pl/ . Oszczędne ogrzewanie ciepłej wody użytkowej to najłatwiejszy sposób na niższe rachunki. Szczególnie gdy zużywamy dużo wody, a sposób jej ogrzewania jest kosztowny lub pracochłonny. Aby obniżyć koszty ogrzewania ciepłej wody użytkowej, możemy zastosować pompę ciepła. Pompa ciepła doskonale sprawdzi się w instalacjach z kotłami na paliwo stałe, które poza okresem grzewczym nie są załączane, a woda do mycia i kąpieli ogrzewana jest w tym czasie przez grzałkę elektryczną zabudowaną w zbiorniku. Pompa ciepła do ogrzania ciepłej wody użytkowej może być również alternatywą dla kolektorów, przy ogrzewaniu gazem i olejem. To dobre rozwiązanie, jeśli na przykład nie mamy wystarczająco dużo miejsca, aby zamontować kolektory słoneczne, gdy nie możemy ich optymalnie ustawić, nie chcemy zbytnio ingerować w otoczenie domu oraz jeśli często wyjeżdżamy w lecie i dom pozostaje pusty.

Gość gość
Masakra, beznadziejna reklama. Pompa ciepła działa na prąd, a nie na paliwo stałe. Jeśli chcecie się reklamować, to przynajmniej nie poczytajcie trochę, żeby nie zrobić z siebie idiotów.

Gość gość
Mam świetnie wykonany piec LUMEA MPX dwufunkcyjny. Jest bardzo wydajny, wiec rachunki są w porządku. Warto zainwestować.

Gość gość
Najlepsza jest pompa ciepła. Początkowo większy wydatek, ale szybko się zwraca. Polecam firmę http://varma.pl/

Gość gość
Niby pompa jest droższa, ale to najlepsze rozwiązanie dla środowiska, więc zależy na czym komu zależy. Z resztą my zainstalowaliśmy pompę kaliko od de dietrich i faktycznie trzeba było na początku zainwestować, ale w końcu zacznie się zwracać

Gość gość
Za caly rok na gazie zaplacilem 3200 ! Domek nowy 200mk2 dobrze ocieplony i okna 3 szybowe. Tylko gaz.

Gość gość
Pompa jest kure..nie droga i źre prąd.

Gość gość
No właśnie też się nad tym zastanawiamy ... sąsiedzi mają gaz i w tamtym roku w okresie grzewczym wchodzili około 1200 zł miesięcznie ( fakt, że dom 450m2) i tak się zastanawiamy czy nie zdecydować się na pompę. Dzwoniłam po wstępną ofertę do firmy https://arctic-klimat.pl/pompy-ciepla-oszczednosc/ i myślę, że mnie przekonali. Czy ktoś z was wybrał jeszcze takie rozwiązanie?

Gość eko

ceny instalacji PV są już trochę niższe niż były na początku - kiedy dopiero to wchodziło do Polski. To jest jedorazowy wydatek, a oszczędność na lata. Na naszym domu pvprojekt.com zamontowało 5kw paneli jakieś 2 lata temu i nie było nawet momentu żebyśmy żałowali. Tak, pompę też mamy 

Gość kualalumpur

Wszystko zależy od pieca. Jak jest dobry, to i koszta mniejsze. Ja mam piec od de dietrich - poczytajcie opinie w internecie, bardzo dobra marka. Mam mcr home. Ciągnie mało gazu, sam jestem zaskoczony. A w domku cieplutko <3 chyba tylko polaki jako jedyni w europie tak uparcie grzeją tym węglem i się trują. Inne kraje ogarnęły się w czas... :/

Jeśli chodzi o ogrzewanie to bardzo dobrym rozwiązaniem będzie instalacja fotowoltaiki. Naprawdę jest to bardzo oszczędne. Może na początku trzeba dobrze w zainwestować, ale później koszty nam się zwrócą. Tym bardziej że teraz z roku na rok koszty za prąd stale rosną. Dla porównania polecam Wam obczaić sobie ten kalkulator fotowoltaiki:  https://ozeprojekt.pl/kalkulator Nawet z ciekawości można sprawdzić jak to wygląda :) 

<a href="https://ozeprojekt.pl/kalkulator">https://ozeprojekt.pl/kalkulator</a>

Gość pola

Warto zainwestowac w fotowoltaikę. u nas mamy panele od oze-biomar i jesteśmy bardzo zadowoleni

Gość Michał87

Ja się zdecydowałem na połączenie fotowoltaiki z pompą ciepła – ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie, przyznam szczerze że jestem bardzo zadowolony, nie pamiętam namiaru na pompy ale jak ktoś szuka firmy od pv to u mnie montowali panowie z PV Projekt.