Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop wychowawczy za zasiłki

Polecane posty

Gość gość

Witam, Nie wiem czy ktoś był w podobnej sytuacji ale mam pytanie dotyczące urlopu wychowawczego. Czy jeśli przejdę na w/w urlop i podejmę pracę na niepełny etat to przysługują mi jakieś zasiłki? Np. 400zl dodatku do urlopu, 500plus czy jakieś rodzinne? Dodam, że sama wycjowuję dziecko i mieszkam z rodzicami, są zasądzone alimenty a władza rodzicielska ojca ograniczona. Czy alimenty wliczają się do dochodu w tym przypadku? Z góry dziękuję za każdą rzetelną odpowiedź!

Gość gość
Jak pójdziesz do pracy na wychowawczym to go stracisz

Gość gość
Idziesz na wychowawczy i chcesz do pracy innej?

Gość gość
Na wychowawczym nie mozesz pracowac. Chyba ze na czarno, ale jest ryzyko ze Cie sprawdza ( ktos zyczliwy doniesie). Alimenty wliczaja sie do dochodu. Na rodzinne i wychowawczy platny nie mozesz przekroczyc chyba 670 na osobe w rodzinie, a na 500 plus 800 zl na osobe. Raczej nie masz az tak wysokich alimentow by przekroczyc. Wiec masz szanse na 400 wychowawczego, 500plus i rodzinne ( nie pamietam ile, chyba cos kolo 100zl). Zasilku na samotna matke nie dostaniesz, bo warunkiem tu jest " ojciec nieznany" albo musisz przedstawic papier, ze nie zyje.

Gość gość
Można pracować w czasie urlopu wychowawczego,pod warunkiem że nie utrudnia to sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, np. praca w domu (rękodzieło, zdalna), czy taka jak przyjęcie innego dziecka pod opiekę, albo dorabianie sobie na część etatu w nocy kiedy dziecko śpi. Jeśli dochody (alimenty się wliczają, oczywiście) nie przekraczają wskazanych progów, to można otrzymywać zasiłek.

Gość gość
No ok. Jrsli to takie dorabianie w domu. Myslalam ze autorka normalnie na etat chce.

Gość gość
Chyba najwazniejsze jest to ze idac na urlop wychowawczy musisz w tym czasie byc zatrudniona. Praca na etacie , to cos innegi niz chalpnictwo, bo tam masz umowe zlecenie i nienormowany czas pracy -to praca dorywcza,

Gość gość
ale żeby iść na ten urlop wychowawczy co jest 400 to musisz być zatrudniona i pracodawca Ci udziela tego urlopu a płaci MOPS więc jak można dorobić tylko na czarno bo wychowawczy to jest cały czas tak jakbyś pracowała wlicza Ci się to do lat pracy itd. itp.

Gość gość
Ja pracowałam na pół etatu,normalnie na umowę podczas wychowawczego.Znajoma mi pomogła pisać wniosek do urzędu.Ja akurat miałam do pracy 5 minut piechotą.