Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość irenazmalopolski

Pierwszy instrumnt muzyczny ?

Polecane posty

Gość irenazmalopolski

Jaki wybrać na początek instrument dla chłopca 12 letniego. Taki by był dość prosty w opanowaniu i żeby mógł samodzielnie się na nim uczyć?

Gość gość
Żaden. 12 lat to za stary koń by zaczynać od zera naukę gry na instrumencie. Nie opanuje gry, spóźniłaś się o jakieś 5 lat. Chyba że brzdąkać się coś nauczy.

Na naukę nigdy nie jest za późno i w każdym wieku można zacząć się uczyć gry. Nie mówimy tu oczywiście o jakiejś wirtuozerii, ale o tym by dla własnej przyjemności sobie pograć. Ja sam już jestem po czterdziestce i niedawno kupiłem sobie casio ct-x700, który doradził mi mój znajomy, który udziela lekcji gry na keyboardzie. Do samodzielnej nauki super instrument, świetnie brzmiący i kosztujący nie cały tysiąc złotych.

Gość gość
"wekwok" - nie do konca prawde piszesz. Na skrzypcach w wieku 40-tu raczej bedzie trudno. Proponuje porady zasiegnac u jakiegokolwiek nauczyciela muzyki. Chlopak 12-letni moze miec tzw. "slomiany zapal", bo nauka na instrumencie wymaga zmudnego, systematycznego cwiczenia i wiele dzieci to zniecheca juz na starcie. Gitara na poczatek, ew. niedrogi keyboard.