Gość gość Napisano Wrzesień 19, 2018 WIELE ludzi ma jakieś mgliste przeświadczenie, że dusza żyje po śmierci ciała lub że przechodzi cykl reinkarnacji. Niejeden wierzy nawet w możliwość powrotu ze śmierci. Thomasa Lyncha, przedsiębiorcę pogrzebowego, zapytano niedawno, co sądzi o życiu pozagrobowym. Oto jego wypowiedź: „Ludzie, którzy widzieli światło w tunelu albo doświadczyli czegoś podobnego, nie wrócili ze śmierci — po prostu znaleźli się w takim punkcie, w którym nie potrafimy rejestrować ich funkcji życiowych. Człowiek jest ‚martwy’ dopiero wtedy, gdy już nie wraca” (The New York Times Magazine). Biblia od tysięcy lat wyjawia tę prawdę. „Żywy pies jest w lepszej sytuacji niż martwy lew. Bo żyjący są świadomi tego, że umrą, lecz umarli nie są świadomi niczego ani już nie mają zapłaty, gdyż pamięć o nich poszła w zapomnienie”. Czy to znaczy, że nie istnieje żadna nadzieja dla umarłych? Jezus odrzekł na to: „Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Kto we mnie wierzy, ten choćby nawet umarł, ożyje, a każdy, kto żyje i we mnie wierzy, przenigdy nie umrze. Czy w to wierzysz?” Oznajmił też : „Nie dziwcie się temu, ponieważ nadchodzi godzina, w której wszyscy w grobowcach pamięci usłyszą jego głos i wyjdą: ci, którzy czynili to, co dobre, na zmartwychwstanie życia; ci, którzy się dopuszczali tego, co podłe, na zmartwychwstanie sądu”. Stan śmierci, w którym się znalazł jego przyjaciel Łazarz, Jezus porównał z zanikiem świadomości, jaki następuje podczas snu. Powiedział swoim uczniom: „Idę zbudzić go ze snu”. Okazało się, że uczniowie go nie zrozumieli, a wtedy „rzekł im Jezus wyraźnie: Łazarz umarł”. Nie ma nigdzie żadnej wzmianki o tym, by Łazarz opowiadał o jakichkolwiek świadomych przeżyciach z okresu czterech dni, podczas których był w stanie śmierci. TAK WIĘC TWÓJ CHŁOPAK JEST W NAJBEZPIECZNIEJSZYM MIEJSCU, ZASNĄŁ SNEM SMIERCI I CZEKA NA ZMARTWYCHWSTANIE. Gwarancją naszej nadziei na przyszłość jest wskrzeszenie Jezusa. Przemawiając do Ateńczyków, Paweł powiedział: „[Bóg] ustalił bowiem dzień, w którym zamierza w prawości sądzić zamieszkaną ziemię przez męża, którego wyznaczył, udzielił też gwarancji wszystkim ludziom przez wskrzeszenie go z martwych”. Ten sam apostoł Paweł powiedział : Bóg zaś i Pana wskrzesił, i nas wskrzesi swą mocą. Kiedy jeszcze mówił, przyszedł pewien przedstawiciel przełożonego synagogi i powiedział: „Twoja córka umarła; już nie fatyguj nauczyciela”. Usłyszawszy to, Jezus mu odpowiedział: „Nie bój się, tylko uwierz, a zostanie wybawiona”. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach