Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy dziecko zaczyna samo się ubierać, kąpać, wiązać sznurówki ?

Polecane posty

Gość gość

Drogie Mamy troszkę już starszych dzieci, takie pytanie mam jak w tytule. Mój 5,5 letni syn " pod kranem " czyli ręce, buzię, zęby potrafi już sam umyć, ściągać i wkładać buty ( bez sznurowania ), zdejmować ubrania, wkładać majtki i spodnie, ale kąpać muszę go ja, koszulkę, bluzę ubrać też ja. Tak z ciekawości po prostu pytam. Miłego dnia :)

Gość gość
Jak sie wyprowadzi, to moze zacznie sam:D do tego momentu bedziesz musiała przypominac, conajmniej. Ja kapałam córke do 8 roku zycia,wiem ze duza juz była, ale ma geste długie włosy (ktorych sciac nie pozwala) i musialam umyc

Gość gość
Pracuję w szkole, dzieci 5-letnie, które przychodzą do zerówki są już samodzielne, potrafią same się przebrać na gimnastykę, zapiac suwak, guzik jak widzą, samodzielnie jedzą i korzystają z toalety. 6 latki uczą się sznurować buty, ale zwykle dopiero w pierwszej, drugiej klasie robią to sprawnie. Moja córka była samodzielna jeżeli chodzi o toaletę i ubieranie, już idąc do przedszkola sama potrafiła założyć i zdjąć ubranie, sznurowki opanowala w 5-latkach, kąpie się sama od 5 r.z., ale zawsze poprawiam, głowę myję, ma 8 lat. Najważniejsze to ubrać się, rozebrać i obsłużyć w toalecie. Resztę z.czasem opanuje.

Gość gość
Takie proste ubranka zaczął zakładać wcześniej, jak miał właśnie ok 5,5 to już potrafił założyć właściwie wszystko, czasem guziki krzywo zapiąl ( ok, guziki przeważnie krzywo zapinał), odwracał też na prawa stronę i starał się pilnować przodu. Ale w naszym przedszkolu był duży nacisk na samodzielność. Jak miał 5 to jeszcze to pilnowalam w kąpieli, jako sześciolatek już myl się sam (chyba że poza domem gdzie był np śliski brodzik, trzeba było ustawić mu temperaturę wody itd). Ma siedem lat, głowę dalej mu myję, a przynajmniej płuczę, butów w ogóle nie potrafi wiązać i nie bardzo chce ćwiczyć :/

Gość gość
Mój syn wcześnie zaczął być samodzielny (ale też taka sytuacja, że rana od 6,30 pilnie zbieramy się do pracy/szkoły/żłobka - od stycznia jak zaczął się żłobek nie pomagam mu nic, o 7 ja już muszę jechać do pracy) Aktualnie ma 6 lat. Ubiera się sam rano, rozbiera w piżamę, kąpie. Nie umie wiązać sznurówek

Gość gość
Mój 5 latek bluzę założy sam i taką przez głowę i taką na zamek, zamek zapnie, sam też to ściągnie. Guzików zapinać nie umie butów też nie potrafi wiązać. Zresztą buty kupujemy tylko na rzepy bo są szybkie i o takie też prosiły panie w przedszkolu.Wykąpie też się sam.