Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pominięcie tabletki antykoncepcyjnej

Polecane posty

Gość gość

Witam. Proszę o pomoc. A konkretniej- nie pamiętam czy zażyłam tabletkę antykoncepcją. Wiem, co każdy teraz pewnie pomyśli, jednak proszę o zbędne komentarze. Biorę tabletki drugi raz w życiu- (teraz jest właśnie ten 2 raz) dodam ze mam 18 lat. Okres zaczął mi się tydzień temu w piątek. Nie pamiętam w który dzień zażyłam pierwszą tabletkę. Z tyłu na blistrze mam zaczęte od czwartku, jednak okres dostałam w piątek jak już mówiłam. Nie pamiętam czy zwyczajnie się pomyliłam z dniami i wzięłam ją dzień wcześniej (w czwartek) czy w przeciągu tych dwóch dni (czwartek-piątek) nie wzięłam jednej. Wiem, że w inne dni brałam je na 100%. Dziś jest kolejny czwartek (tydzień później) a na blistrze mam że ostatnia tabletkę wzięłam we wtorek, mimo że wiem, iż wczoraj wzięłam (w środę) Proszę o pomoc, czy zażywać je dalej do skończenia całego jednego blistra, czy na wszelki wypadek wziąć dziś dwie. Czy mam robić 7dniową przerwę czy póżniej zacząć kolejny blister skoro nie pamiętam czy brałam je dobrze czy zwyczajnie pomyliłam się na blistrze?

Gość gość Izka
Hejka, trochę to zawiłe, ale to co wiem to postaram się Tobie wytłumaczyć :) Ja też biorę tabletki, akurat belarę już jakiś czas. Rozumiem, że teraz zaczęłaś pierwsze opakowanie? Tylko wzięcie pierwszej tabletki w pierwszy dzień okresu daje zabezpieczenie od pierwszego dnia. jeśli w kolejne dni okresu, powinnaś się dodatkowo zabezpieczać przez kolejne 7 dni. Też jeśli pominie się którąś tabletkę z blistra, to należy ją przyjąć jak najszybciej. A kolejną normalnie o stałej porze. Jeśli od pominięcia nie minie więcej niż 12 godzin zabezpieczenie jest, jeśli więcej niż 12 należy się dodatkowo zabezpieczać 7 dni. Pytanie ważne, to czy uprawiałaś seks w tych ostatnich dniach ? Jeśli tak, to jakieś ryzyko ciąży jest, ponieważ nie brałaś tabletek regularnie tak jak się powinno. Ja bym wybrała tabletki do końca blistra, potem zrobiła przerwę i zaczęła następne. Gdybyś teraz planowała seks, powinnaś się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni. Dobrym sposobem żeby pamiętać o tabletce, jest ustawienie przypominacza w telefonie. Zwłaszcza na początku. Rozpisałam się trochę, ale chciałam ci to wszystko wytłumaczyć. Też jeszcze swoją ulotkę poczytaj. A jak coś to pisz. Pozdrawiam :)