Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kama02

Ciąża na umowie na zastępstwo

Polecane posty

Gość Kama02

Witam. Mam pytanie odnośnie ciąży przy umowie na zastępstwo. Pracuje w budżetowce 3 lata na umowie na zastępstwo. W przyszłym roku w maju, wiem, że wraca osoba, która zastępuje, czyli moja umowa automatycznie wygasa. Chciałabym się dowiedzieć czy w przypadku gdybym zdecydowała się z partnerem do maja to będzie przysługiwać mi zasiłek chorobowy i macierzyński? Oraz jeśli nie zdecydujemy się do maja, tylko później, a nie znajdę żadnej innej pracy to co wtedy będzie mi się należeć? Czy moje składki na ubezpieczenie przepadna

Gość gość
Laska, zaciążysz w okresie jak będziesz na umowie na zastępstwo to dostać możesz L4, ale jeśli wróci tamta lambadziara to nie dostaniesz macierzynskiego, tylko kosiniakowe jak inne bezrobotne. Google nie gryzie, elo.

Gość gość
jesli porod odbedzie sie w trakcie trwania umowy to przysługuje ci wszystko, jesli tamta osoba wroci wcześniej do pracy to nie.

Gość gość
Ogolnie jest tak ze, jezeli umowa wygasnie po 12 tyg ciazy to z automatu zostaje przedluzona do dnia porodu ,nawet gdy juz nie pracujesz a jestes na L4 to zus placi ci zasilek, potem macierzynskie. Jezeli wygasnie przed 12 tyg, to na L4 zus placi zasilek do konca ciazy, a potem kosiniakowe.

Gość gość
doklasnie tak jak Pani z 22:30

Gość gość
Pani z 22:30 zapomniała, ze ten przepis nie dotyczy umów na zastepstwo. Kobieta nie jest chroniona w zaden sposób.

Gość gość
co ty pierniczysz? Kobieta na zastepstwie jest tak samo chroniona z ta roznica ze umowa po nie zostaje przedluzona. Przysluguje L4 do konca ciazy, potem kosiniakowe

Gość gość
Na umowie na zastępstwo kobieta nie jest chroniona tak samo, bo właśnie umowa nie musi być przedłużana do dnia porodu. Jak ktoś słusznie zauważył, l4 się należy, zakładając że autorka na nie pójdzie i będzie kontynuować nieprzerwanie do dnia porodu. Potem kosiniakowe. Zajść w ciążę i urodzić do maja już nie zdąży. Nie rozumiem w ogóle stwierdzenia "czy moje składki przepadają"- jakie składki? Emerytalne? Nie, te się składają. Chorobowe, zdrowotne? Z tych korzysta się na bieżąco (i jeszcze 30 dni po wygaśnięciu umowy ma się prawo do świadczeń).

Gość gość
Co to znaczy ze L4 się należy?? Należy się osobie ,która jest chora i z powodu tej choroby nie może pracować. Samo "zaciążenie" nie powoduje z automatu L4.