Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy rozmawiać z córka o TYCH sprawach czy ominąć temat

Polecane posty

Gość gość

Wychowuje samotnie 11 letnia córkę. Czy powinienem poruszyć sprawy dojrzewania, zabezpieczania itp czy lepiej omijać temat. Jako ojciec trochę ciężko mi się przełamać.

Gość gość
Jasne, ze tak. Moja znajoma akurat jest samotna matka syna, chlopak ma 13 lat I sie dowiedizal "wszystkiego" od kolegow... bo ani mama, ani dziadek - na prosbe mamy - nie poweidzieli mu nic.

Gość gość
Juz. Najlepiej uswiadomic co i jak ale nie mowic ''nie wolno ci'' bo jak bedzie chciala to i tak to zrobi, bardzo wazny jest temat antykoncepcji wytlumaczenie ze zanim podejmie ten krok niech pomysli o przyszlosci i o tym zeby przed tym poszla do ginekologa po antykoncepcje, oczywiscie poza tabketkami prezerwtywy zeby nie zlapala jakiejs choroby mozesz jej nawet przeczytac jakie sa u czym groza, nie wstydz sie bo to dla jej dobra, postaraj sie cala rozmowe prowadzic na luzie i nawet nieco zartibliwie ale ze smakiem uzywajac poprawnych sformulowan. Odpowiadaj na pytania mowiac prawde ale ladnie ubrana w slowa. Mama 15 letniej corki ....corka sama zaczela te tematy juz w wieku lat 10

Gość gość
Szczerze mówiąc zupełnie się do tego nie nadaje. Ale ostatnio zacząłem się nad tym zastanawiać bo przyuważylem ze pisze z jakimś chłopcem na Facebooku i zapaliła mi się czerwona lampka, ze co? moja malutka dziewczynka? Nie wiem tez nawet czy ma okres, bo nic mi o tym nie mówiła a tez nie chce być wścibski. Myśle ze jednak matki z synami maja łatwiej, bo kobiety są bardziej obeznane w tych sprawach i jeszcze maja odpowiednie podejście.

Gość gość
Zdecydowanie rozmawiać, mnie że tak powiem seksualnie "wychowały i uświadomiły" starsze koleżanki, mama zawsze się wstydziła, kiedyś mając 7 lat spytałam co to okres, mama powiedziała że jeszcze jest czas na rozmowę, ten okres dostałam będąc na wycieczce szkolnej , oczywiście wiedziałam co mi jest bo szkoła i pierwsze lekcje na ten temat były ale po powrocie z wycieczki mama nie poruszyła tematu oprócz tego że muszę kupić podpaski. Nic o cyklu, o zmianach zachodzących w ciele o tym że mogę np używać też tamponów bo w szkole WF i te sprawy bardzo mnie krępowały, w sumie nie było rozmowy o niczym. Temat seksu był jeszcze większym tabu. Z racji dość dojrzałego charakteru miałam zawsze starsze o kilka lat koleżanki, ja 14 one po 18 czasami 20. One ze mną rozmawiały, uświadamiały o antykoncepcji itp sprawach , i zresztą ja sama zawsze bałam się niechcianej ciąży i wewnętrznie wiedziałam że nie wolno mi posunąć się gdzieś gdzie mogę ponieść duże konsekwencje. Rozmawiaj ja po latach jej to powiedziałam że mam żal że ze mną nie rozmawiała. Że nie było między nami takiego porozumienia, tego zaufania, wsparcia że mogę pogadać o wszystkim. A moim zdaniem nie ma nikogo lepszego i bliższego od własnej mamy.

Gość gość
Wiadomo kiedyś było inaczej ale dzisiaj jest internet i można tam znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania

Gość gość
Ale i w internecie trzeba znaleźć odpowiednie źródła, a można i wpaść na taką kafeterie i przeczytać jakieś totalne głupoty, w stylu że po odstawieniu tabletek ileś miesięcy nie zajdzie się w ciąże albo inne dyrdymały. Z internetu trzeba umieć korzystać. Nigdy bym nie odesłała dziecka do sieci.

Gość gość
Lepiej dać Jej książkę na ten temat.

Gość gość
Jeżeli masz mamę albo siostrę to je poproś o delikatna rozmowę. Okresu może nie mieć jeżeli nie ma piersi, moja córka ma 10 lat wie co to okres ale nie będę jeszcze z nią rozmawiała na temat seksu...to za wcześnie. Może jak będzie miała 14 lat. Póki co wystarczy że wie że dzieci biorą się kiedy mama z tatą śpią razem i się kochają.

Gość gość
17:52 szybka ta twoja mała. 10 lat i zainteresowanie sexem, sorry ale to trochę dziwne

Gość gość
18:31 , to nie zaczelo sie od zainteresowania sexem tylko od pytania skad sie biora dzieci poza tym w Niemczech juz w 4 klasie sa pierwsze wstepne lekcje wychowania seksualnego wiec i pytania sie pojawily.

Gość gość
Witam. Jeśli chcesz dorobić do budżetu domowego nie wychodząc z domu, mam dla Ciebie ofertę. Praca w wolnych chwilach, polegałaby na wypełnianiu ankiet. Bez zobowiązań, bez wkładu własnego. Dla osób, które mają stały dostęp do internetu. Zarobki początkowo w granicach 50-200zł/msc Zarejestruj się: http://rejestracja.opinie.pl/zapros.htm?u=765 27875