Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ja tez mam dosyc kosciola ale...

Polecane posty

Gość gość

Z drugiej str jesli upadnie ten koaciol zeby nie powstal meczet. Nie patrzycie w ten sposob. No chyba, ze powrocimy do poganstwa.

Gość gość
Tutaj się z Tobą zgodzę ale ludzie tego nie rozumieją, dla nich kościół to czarni pedarasci w sukienkach i zło. W Polsce są kościoły i ludzie którzy do nich chodzą z własnej woli, są kraje na świecie gdzie mózgownice rząd wyprał i obywatele zostali ateistami kościóły zostały clubami nocnymi a po ulicach chód, a muzułmanie i teraz ci ludzie boją się a wcześniej chcieli być nowocześni bo kościół to zacofanie. Gdyby Mieszko I i Chrzest Polski to kim by byli ludzie w Polsce, chrześcijanie walczyli owszem zabijali ale wiara przetrwała i kościół też kiedyś dowiedziałam się od znajomego który jest muzułmaninem mieszka w Norwegii to normalny człowiek, powiedział że muzułmanie po swojemu szanują katolików bo wierni w swojej wierzę nie sprzedają wiary dla kasy. Ja też nie jestem zbytnio oddana kościołowi tz nie chodzę na mszę co niedzielę ale daleka jestem od bluzgania na kościół.

Gość gość
Skromna ta twoja wiedza .... MyslisZ ze istnieje tylko kosciol katolicki ? zauwaz ze na swiecie jest tysiace religii ale kazda rozni sie czasami niewiele ..Czy kazda moze podobac sie Bogu skoro sa rozne ? Musi byc ta jedna jedyna Boża prawdziwa . przyjrzyj sie historii czy Izraelici byli wieksOscia ? A byli ludem wybranym

Gość gość
Kościół jest po to aby ludzie mieli jakieś hamulce żeby czasami mieli czas na refleksje zastanowienie się nad swoim życiem .Jest też po to żeby ludzie żyli ze sobą a nie obok siebie.Zauwazcie ze większość muzułmanów trzyma ze sobą wśród katolików coraz bardziej widać rozłam.

Gość gość
Większość z nas jest ochrzczona i o ile rozumiem ze ktoś tam nie jest gorliwym katolikiem to nie mam gę zrozumieć kogoś gdy pluje na kościół .To jest cześć nas ,naszej kultury.Ja się wzruszam gdy pomyślę ile ludzi kiedyś siedziało w tych kościelnych ławkach przed nami ,moi dziadkowie ;pradxiadkowie itp....Gdy sami nie będziemy szanować naszej wiary nie liczmy ze inni będą nas szanować. Mieszkam w Częstochowie i gdy widzę czasami turystów jak się zachowują w kościele to szczeka opada ale gdy jada zwiedzać meczety to wtedy potrafią się dostosować -jest to bardzo przykre

Gość gość
gość dziś Pedofilia, okrucieństwo, pycha, chciwość, hipokryzja nigdy nie będą częścią mojej kultury. Jeśli składają się na twoją, to szczerze współczuję.

Gość gość
"Kościół jest po to aby ludzie mieli jakieś hamulce żeby czasami mieli czas na refleksje zastanowienie się nad swoim życiem" jakby tak bylo to w Polsce ludzie powinni byc lepsi niz np w Czechach czy Niemczech a tak nie jest. W dawnych czasach moze i religia sprawiala role straszaka na ludzi, dzis mamy prawo i to wystarczy. Kierowca jedzie zgodnie z przepisami bo przekraczanie predkosci to grzech czy raczej dlatego ze grozi mu mandat? czego bardziej boi sie zlodziej, wiezienia czy potepienia? KK i owszem, nalezy do polskiej kultury, tak samo jak strzecha, kosa i sukmana i jego miejsce jest tam, gdzie tych rzeczy - w skansenie.

Gość gość
8:02 tylko jeśli na tym „okropnym i zepsutym” zachodzie zostawisz rower na ulicy czy nie zamkniesz domu z otwartymi oknami nikt cię nie okradnie, natomiast w Polsce miałam włamania nawet co tydzień do domu letniskowego gdzie kradli nawet wegete i węgiel do grilla ci wspaniali katolicy. Nie mówiąc ze złodziejstwo jest akceptowane społecznie, wręcz nawet określane jako zaradność a okradania państwa polskiego z podatków to wręcz codzienność polskich patriotów. Nie mówiąc o nierespektowaniu prawa itp. To jest właśnie chrześcijaństwo w wykonaniu polskiego katolika. Tak tak.... nie wszyscy, ale większość niestety.

Gość gość
gość dziś Większość z nas jest ochrzczona wbrew własnej woli. Zostaliśmy ochrzczeni przez swoich rodziców siłą, nie dano nam żadnych szans, żeby decydować o tym czy w ogóle chcemy być zapisywani do jakiejkolwiek sekty religijnej.

Gość gość
9:50 To zmien to jezeli bylas na sile a teraz sie noe zgadzasz z kk ..proste

Gość gość
gość dziś 8:02 tylko jeśli na tym „okropnym i zepsutym” zachodzie zostawisz rower na ulicy Tutaj się mylisz bo ja nie mieszkam w Polsce tylko w Norwegi. Mojemu synowi ukradli hulajnoga i sanki z klatki i nie sądzę żeby to byli Polacy. Do przedszkola przyniósł ferbiego schował do swojej szafki po południu zabawki nie było nie odnalazła się do dziś, zresztą nie tylko to. Dużo by opowiadać taka "zagranica". Zresztą byłam świadkiem w wakacje w jednej z miejscowości nie w Polsce jak z balkonu w hotelu dwóch chłopaków i to nie dzieci ukradli taki wielki dmuchany ponton jednorożec, wyleciał facet obok bo zauważył i krzyczal oni nawiali. Wszędzie są tacy ludzie.

Bardzo nie podoba mi sie kiedy ludzie generalkizuja, ze wszyscy ksieza to zlodzieje i pedofile.. tak jakby powiedziec ze wszyscy nauczyciele znecaja sie nad dziecmi i wszyscy politycy kłamią.. generalizowanie to pierwszy objaw ignorancji

Gość gość
A nie dałoby się tak w ogóle bez żadnej religii? Musi być albo chrześcijaństwo albo Islam albo pogaństwo? Nie dałoby się bez zabobonów i ciemnoty?

Gość gość
gość dziś A jak mam to zmienić. Nie 'odchrzczę' się chyba :-) Po prostu nie zgadzam się z tym, że musimy respektować kościół bo zostaliśmy kiedyś ochrzczeni.

Gość gośćteraz
Są inne kościoły, np. ewangelicke-luterański (Luter)i reformowany (Kalwin). W Niemczech po 50 % społeczeństwa należy do KRK i k. ewangelickiego. W ewangelickim nie ma celibatu, spowiedzi indywidualnej.

Gość gość
gość dziś Bardzo mądry wpis. Podpisuję się pod tym co napisałaś.

Gość gość
dziś Kościół jest po to aby ludzie mieli jakieś hamulce żeby czasami mieli czas na refleksje zastanowienie się nad swoim życiem .Jest też po to żeby ludzie żyli ze sobą a nie obok siebie.Zauwazcie ze większość muzułmanów trzyma ze sobą wśród katolików coraz bardziej widać rozłam. xxxx xxxxxx Szkoda tylko że duchowni tych hamulców nie mają , bo co można powiedzieć o ich pędzie do kasy , krzywdzeniu innych słabszych itp . Nie mają czasu na refleksje ? Jakie konsekwencje ponoszą gwałciciele i pedofile ? Podaj przykład proszę . Od kogo mam brać przykład ? Od tej patologii ?

Gość gość
gość dziś A jak mam to zmienić. Nie 'odchrzczę' się chyba :-) Po prostu nie zgadzam się z tym, że musimy respektować kościół bo zostaliśmy kiedyś ochrzczeni.

Gość gość
Wiara w Polsce w Boga nie zaginie. Ale to nie średniowiecze i nie wszystkich będą straszyć piekłem i potępieniem wiecznym. Kościół stał się instytucją pazerną i zakłamaną. Oczywiście, że nie można wszystkich księży wrzucać do jednego worka, ale kościół powinien wyspowiadać się przed ludem ze swoich grzechów, tak jak każe to robić swoim owieczkom. Ksiądz to taki sam człowiek jak ja i Ty. Nie jest święty i nieomylny, a na pewno grzeszny.

Gość gość
Kościół Katolicki stoi przed rewolucją. szczególnie w polsce. Albo sobie poradzi z wielka zmianą albo polegnie, niestety. nie ma już powrotu do "tego co było", za dużo się stało, za dużo się wydało, obecne społeczeństwo to nie to samo społeczeństwo co choćby 20 lat temu. Teraz jest dostęp do prawie każdej informacji, inne horyzonty, inny światopogląd. Oczywiście wszystko zależy od człowieka, jak te ogromne możliwości wykorzysta - czy umie i chce szukać informacji, analizowac i wyciągać wnioski. Kościół powinien sobie z tego zdawać sprawę, inaczej potraci wiernych

Gość gość
Po przeczytaniu wszystkich odp dochodze do wniosku, ze to czy to bedzie koniec kosciola zdecyduje on sam. To prawda. To po prostu rewolucja.

Gość gość
Kościół wieczny nie będzie. Jak nie ma religii, która by trwała wiecznie. Tak jak dziś już nikt nie wierzy w Zeusa czy Światowida, tak za jakiś czas religia chrześcijańska czy islam przejdą do historii, a w ich miejsce powstanie jakiś nowy system wierzeń i rytuałów. Jednak ludzki mózg jest wciąż zbyt prymitywny, aby odrzucić wszystkie religie i nie dać wiary zabobonom.

Gość gość
12:20 dokładnie

Gość gość
Kurcze o czym wy piszecie ? ! Pod chrzescijanstwem podpisuje sie mnostwo wyznan czasami bardzo sie różniacych . I co wszystkie one takie Chrystusowe ?nie moze byc kilka różnych wyznan pod jedna nazwa nasuwa sie wniosek ze są one falszywe . Jedyna prawdziwa religia musi dokladnie sluchac sie słów Chrystusa .Niestety ludzie zmienili te nauki wiec nie mozemy mowic o chrzescijsnstwie .

Gość gość
"Jedyna prawdziwa religia musi dokladnie sluchac sie słów Chrystusa ." xxx A skąd Ty to wiesz? Może jedyna prawdziwa religia musi słuchać słów Allaha, Światowida albo kogoś kto się jeszcze nie objawił?

Gość gość
Allah i swiatowid zawsze byli martwi . Chrystus " żyje " .

Gość gość
gość dziś Według wyznawców Świadowida czy Allaha było / jest inaczej :-D Jeszcze żaden Bóg nie żył dłużej niż jego wyznawcy.

Gość gość
dziś "Jedyna prawdziwa religia musi dokladnie sluchac sie słów Chrystusa ." xxx A skąd Ty to wiesz? Może jedyna prawdziwa religia musi słuchać słów Allaha, Światowida albo kogoś kto się jeszcze nie objawił? xxxx xxxxxxxxxxxxxxxx Nie wiesz skąd ona to wie ? W kościele jej powiedzieli . Żeby chociaż staruszką była to potrafiłabym to zrozumieć , ten tok myślenia .

Gość gość
Juz wole wiare w odyna

Gość gość
14:54 Myślenie nie boli. Ale pewnie bieglas w bialej sukience do kosciola ....bo to tak ładnie .ups idiotyczne .. Nie jestem katoliczką..