Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneeecia

Czy mam prawo odmówić kp w szpitalu?

Polecane posty

Gość aneeecia

Kobietki, rodzę za 2 miesiące i nie chcę karmić piersią... jednak mam obawy jak to bedzie w szpitalu bo piguły zastraszały moją koleżankę że zgłoszą ją gdzieś że nie zajmuje się dzieckiem jeśli nie będzie kp albo że nie podadzą mm i zagłodzi dziecko, wzywały ją i wyśmiewały. Ja mam rodzić w tym samym szpitalu ze względu na lekarza prowadzącego ciążę. Jakieś rady jak postępować z takimi wrednymi pielęgniarkami?

Gość gość
A co to za decyzja że nie chcesz karmić? Jaki jest powód? Nie lepiej spróbować a potem podjąć decyzję? W szpitalu będziesz 2 dni to chyba dasz rade się pomęczyć. A z pielegniarkami nie wygrasz.

Gość gość
Bzdura. Nikt nikogo nie zastrasza zeby karmil piersią! Nie chcesz to nie karmisz j tyle w tym temacie.

Gość gość
przede wszystkim znaj swoje prawa i poczytaj, bo chyba sama wiesz, że z tym zgłaszaniem bo nie karmisz to jakiś blef ale w stresie można mu ulec. najlepiej miej po swojej stronie faceta, który babska ustawi do pionu jak będą przesadzać i nie da się zastraszyć

Gość gość
Po pierwsze nie zagłodzisz, bo dziecko przez pierwsze trzy doby nie potrzebuje pożywienia. Po drugie piersi i tak masz rozciągnięte przez ciążę, to chyba cię nie zbawi, jak kilka razy nakarmisz, żeby podać niezbędną dziecku siarę. A po trzecie chyba chcesz, żeby ci dobrze macica obkurczyla, a kp przyspiesza ten proces. Dla własnego dobra nakarm te kilka razy w szpitalu.

Gość gość
Przecież ona napisała,że nie chce. Czego nie rozumiecie?? A powód to jej prywatną sprawa. Po co namawiacie i wywolujecie niepotrzebne poczucie winy? Oczywiście, że możesz odmówić kp. Nikt nie ma prawa Cię do tego zmuszać. Faktycznie dobrze byłoby mieć męża przy sobie,ale i bez tego bądź stanowcza. W razie głupich docinkow i chamskich tekstów nagraj pielęgniarki na telefonie, postrasz, no generalnie nie daj się. I nie słuchaj, że jesteś zła matką czy inne bzdury. Miliony kobiet nie chce/Nie może karmić, dzieci mają się swietnie, są zdrowe i wszystko jest ok. Zarowno moja matka była karmiona sztucznym mlekiem, jak i ja. Córkę karmiłam kilka tygodni i powiedziałam,że dziękuję za takie atrakcje, natomiast syn od początku był na mm. Oboje są zdrowi,mądrzy i fajni.

Gość gość
Ja też nie rozumiem dlaczego autorka ma się wam tu tłumaczyć dlaczego nie chce. Nie chcę i juz. Ale autorko, takie są realia w polsce. Wiem, bo też karmię mm, poniekąd z wyboru. I KAZDY się interesuje DLACZEGO. Przygotuj się na muliliony pytan i komentarzy pod twoim adresem nie tylko w szpitalu. Ale nikt nie ma prawa cię zastraszac i oceniać. Nikt też nie zabierze ci dziecka tylko dlatego,ze nie kp. Ja bym wysmiala te piguły śmieszne. Z****** obowiązek dać mm i nie musisz się tlumaczyc. To twoje ciało i twoje cycki. A jeśli się martwisz, to weź do szpitala swoje mm i tyle.

Gość gość
I proszę, są i tu zbawczynie świata i wszystkich dzieci:/ autorka nie będzie karmić piersią ze swoich prywatnych powodów i to jej sprawa. Autorko - nie masz obowiązku się przed nikim tłumaczyć. W szpitalu masz być stanowcza i jasno powiedzieć, że nie będziesz karmić piersią. Ostatecznie, jakby już być dramat z pigulami, to ja bym się rozplakala i prosiła o kontakt z przełożonymi, że jestem doręczona. Ja mam termin za tydzień, zamierzam karmić piersią (żeby nie było, że tylko mamy, które karmią mm bronią autorkę) 6 miesięcy, to ambitny plan, być może zrezygnuje wcześniej, bo te atrakcje do mnie nienprzemowia, niemniej jednak na pewno spróbuję i w szpitalu zacznę karmić. Nie zmienia to absolutnie mojego zdania, że każdy robi to, co uważa za słuszne i ma do tego pełne prawo, dopóki nie krzywdzi drugiego człowieka, no a karmienie mm nie jest przecież żadna krzywda, nie dajmy się już zwariować :) :)

Gość gość
A, do ostatniego posta dodam jeszcze, że mój plan karmienia piersią ma w sobie też nieco egoizmu ponieważ ludzie mówią, że karmiąc piersią szybciej zrzuca się kilogramy po ciąży :) zobaczymy :)

Gość gość
Ja kp troche w szpitalu ale srednio mi i corce to szlo. Poszlam do poloznych powiedziec i mala dostala mm. Doalownie rzucila sie na nie. Ja z zalozenia nie chcialam.kp i od razy zaczelam karmic mm. Nie daj sie! Dla mnie kp jest okropne. Ja wiem ze zaraz zleca sie te wariatki od cysiow srysiow. Ale KAZDA Z NAS MA WYBOR!!!

Gość gość
Gosc 21.47 podal jedne z istotniejszych kozysci karmienia dla matki-szybsze obkurczanie macicy. Chocby z egoizmu warto troche pokarmic.

Gość gość
a ja nie rozumiem... podajcie mi jeden powód dla którego nie chcecie karmić własnych dziec****ersią? jako mężczyzna nie pojmuję tego kompletnie :/

Gość gość
Pielegniarki namawiaja na kp nie z wredoty, tylko z obowiazku zawodowego. W koncu tp słuzba zdrowia, wiec o zdrowie pacjentow powinna dbać. Jakby ktos lezal w szpitalu na wyrostek to by mu bigosu nie zalecali

Gość gość
Rodziłam w Stanach Zjednoczonych i mimo, że tam prawa obywatelskie są traktowane nieporównywalnie bardziej pieczołowicie niż w Europie to też miałam sugestie od lekarza, że zaleca karmienie piersią. Zgadzam się z osobą wyżej, że to kwestia dbania o zdrowie pacjenta, a nie zwyczajnie widzi mi się.

Gość aneeecia
Dziękuję za wsparcie. A nie będę karmić bo nie chcę i nie czuję tego już teraz. Nie chcę się zmuszać. Poza tym dla mnie jest mało korzyści z kp i większość zalet o których się mówi dla mnie są zdecydowanie na wyrost. Oczywiście szanuję kobiety które chcą karmić ale to nie dla mnie. Boję się właśnie tego że spanikuję w szpitalu i będę zastraszona na tyle że nie wyduszę z siebie słowa...A może powinnam mieć jakiś dokument przy sobie. Mój lekarz prowadzący twierdzi że nie będzie tak źle ale czytam opinie i pod względem kp tam jest strasznie no i to co mówiła koleżanka. No tak rozumiem że to obowiązek personelu ale czy serio matka która jest zastraszana w szpitalu będzie miała dobre wspomnienia związane z kp? Moim zdaniem jeszcze bardziej ją to zrazi... i czy matce potrzebne są cyrki zaraz po porodzie kiedy najłatwiej o depresję.

Gość gość
22:44 A Ty wszystko robisz co do Ciebie należy? Może mi ktoś wytłumaczyć po kiego grzyba włażą tu faceci???

Gość gość
Ja nie karmiłam z wygody. A właściwie przeszłam na mm po 2 tygodniach. To było wybawienie. Dziecko przez ten czas ciągle na cycku, wiecznie rozdrażnione, prawie zero snu. Po mm syn od razu się uspokoił, zaczął mi przesypiać coraz więcej nocy i ja byłam bardziej wypoczęta. Nikt nie przekonałby mnie już do kp. Mój maluch to okaz zdrowia i bardzo pogodne dziecko. Za 4 miesiące rodzę po raz drugi i już wiem, tylko mm i od razu tak sobie życzę w szpitalu. A męczyć to się mogą cierpiętnice które nie mają co robić oprócz leżenia z cycem na wierzchu. Pozdrawiam.

Gość gość
nie karmią z wygody... co za wyrodne matki :/ z wygody szkodzą samym sobie i własnym dzieciom. Głupota ludzka przeraża :/

Gość gość
A ja jestem pielęgniarką i nie karmiłam piersią bo nie chciałam tzn w szpitalu przystawiłam bo mnie to nie zbawiło chociaż mi się to nie podoba chciałam dać dziecku to co najlepsze. Dziecko bylo dokarmiane mm w szpitalu jak wrocilam do domu to tylko mm. Nikogo bym do tego nie zmuszała jak nie chce to jego sprawa. Też się nie spotkalam z czyms takim ze ktos kogos straszy bo nie chce karmic piersią. Cos mi sie wydaje ze to z palca wyssana historia.

Gość gość
Niewiedza przeraza. Ludzkie mleko jest optymalnym pokarmem dla ludzi, krowie dla cielat.

Gość gość
23:12 tak z wygody. I jak chcesz wiedzieć to wszyscy jesteśmy zdrowi. Dbanie o siebie nie kończy się na piciu mleka z cycków. Trzeba mieć trochę w głowie żeby wiedzieć ile jest syfu dookoła a karmienie wcale nie jest takie zdrowe żeby sie męczyć i nie spać po nocach bo dziecko będzie miało 1 punkt więcej IQ.

Gość gość
23:12 puknij się w łeb. ty z wygody łazisz w spodniach a my z wygody nie karmimy. rodzę za dwa miesiące i nie będę karmić. czemu? bo nie chcę być dojcem na zawołanie i zwyczajnie szkoda mi cycków i nie boję się o tym powiedzieć. nie rozumiem skąd przekonanie, że z chwilą urodzenia dziecka zdanie i komfort matki przestają się liczyć i MA ROBIĆ RZECZY bo ktoś tak sobie wymyślił. rozkazywać możecie swoim zwierzętom domowym

Gość gość
To nie ma nic związanego z wytycznymi a z famatyzmem położnych. Ja pamiętam że była jedna zmiana jak leżałam po porodzie gdzie babki za cholerę nie chciały dać mm a jak dały to tak wymęczyły matkę psychicznie że aż do płaczu. Potem była następną zmiana i już były normalne jeszcze butle same przyniosły. Po prostu to są nawiedzone kobiety, zresztą dużo teraz takich co uważają że mleko z piersi to ambrozja.

Gość gość
Gość 23:12 - noooo i nawet z wygody chcą znieczulenie do porodu, albo z wygody posylaja dzieci do żłobka, a potem przedszkola, a nie siedzą z nimi do 8 roku życia w domu - toz to szok!! :D z wygody też kupują sloiczki, zamiast trzec po jednej marchewce, która dziecko wypluje :D kobieto - jak chcesz się męczyć, to się mecz, ale daj innym żyć! To, że ktoś się decyduje na dziecko, nie znaczy że ma zatracic siebie, nie mia na nic czasu i być cierpietnica. Można wychować dziecko na zdrowego i mądrego człowieka tak samo karmiąc, jak i nie karmiąc piersią. A pamiętaj, że nieszczęśliwa matka robiąca coś wbrew sobie, to nieszczęśliwe dziecko. A ułatwianiu sobie życia tak, gdzie jest to możliwe jest zawsze słuszna decyzja.

Gość gość
23:21 A dla mojego dziecka optymalne jest mm po którym nie miał kolek, zaparć i innych problemów brzuszkowych w przeciwieństwie do mleka z piersi. Widac natura płata figle i nie każda jest stworzona do karmienia i nie dla każdego dziecka mleko z piersi jest najlepsze.

Gość gość
Ale Wy łajzy chyba nie umrzecie jak chociaż przez pół roku podacie pierś i trochę się nie wyśpicie??? Po co Wam dziecko jak chcecie spać a nie się nim zajmować. Straszne. Nie dziwne że mówi się że matki mm to leniwce i powinno sie im zabierać dzieci.

Gość gość
A potem latają takie i płaczą że niby mleka w piersiach nie miały

Gość gość
A moje dziecko mimo prawidłowego przystawienia bardzo słabo przybierało na wadze. Sprawdzała nas CDL i nic. Mówiła karmić i tyle. W końcu się wkurzyłam i przeszłam na mm. Córeczka od razu zaczęła nadrabiać i też zauważyłam że nie jest rozdrażniona a wcześniej mialam wrażenie że ona jest ciągle głodna a cały dzień na piersi.

Gość gość
aneeecia dziś Dziękuję za wsparcie. A nie będę karmić bo nie chcę i nie czuję tego już teraz. Nie chcę się zmuszać. Poza tym dla mnie jest mało korzyści z kp i większość zalet o których się mówi dla mnie są zdecydowanie na wyrost. xx Przeprowadzałas jakies badania? To nie zalety, o których SIĘ mówi, to mowia jednym głosem najpowazniejsi naukowcy , pediatrzy z najlepszych osrodkow swiatowych.