Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jesli wezme wychowawczy po macierzynskim to mam jakies prawa jeszcze?

Polecane posty

Gość gość

Czy cos mi przysługuje z racji wychowawczego? Pytam na przyszlosc

Gość gość
Ale co konkretnie masz na myśli? Jakieś pieniądze czy dodatkowe przywileje czy jeszcze coś innego?

Gość gość
Tak, przysługuje ci wypowiedzenie :D

Gość gość
Mam na myśli kasę i inne przywileje typu ubezpieczenie itd

Gość gość
Masz składki i gwarancje powrotu do pracy. Mozesz tez przez czs wychowawczego pracowac na niepełny etat.

Gość gość
Masz płacone składki i wciąż jesteś w stosunku pracy.

Gość gość
Wychowawczy jest bezpłatny chyba że masz prawo do świadczenia rodzinnego na dziecko to wówczas jest dodatek wychowawczy bodajże 400zł. Co do ubezpieczenia to: "W czasie urlopu wychowawczego osoba korzystająca z niego podlega obowiązkowo z tego tytułu ubezpieczeniom: -emerytalnemu i rentowym - ale tylko wówczas, gdy nie ma innych tytułów do tych ubezpieczeń (np. nie wykonuje umowy zlecenia, nie prowadzi działalności gospodarczej itp.) oraz nie ma prawa do emerytury lub renty, -zdrowotnemu - o ile nie ma innego tytułu do tego ubezpieczenia."

Gość gość
A po wychowawczym wypowiedzenie. I nie, wychowawczy nie jest płatny. Jeszcze tego brakowało żeby płacić kobiecie za to, że sama zdecydowała się być z dzieckiem do 3 roku życia.

Gość gość
Mozesz zlozyc o rodzinne ( ok.100zl) i platny wychowawczy ( 400zl)- ale dochod nie moze przekraczac bodajze 670 zl netto na osobe w rodzinie

Gość gość
Co Ty chrzanisz gosciu wyzej. 2 lata wychowawczego jest platne w przypadku, gdy nie przekraczasz pewnej kwoty, cos niecale 700 zl na osobe ( sprawdz sobie, bo nie pamietam jaki to prog) rowniez wtedy przysluguje rodzinne.

Gość gość
Ja miałam przez 2 lata 400 zł z opieki + rodzinnie . Nie przekraczaliśmy wtedy jakiegoś tam dochodu dochodu . Swoja droga to było prawie 8 lat temu . Zawsze zastanawiam sie dlaczego inne zasiłki podnoszą a zasiłek wychowawczy ciągle wynosi 400 zł

Gość gość
Żeby miał kto pracować w tym kraju. To jest i tak dodatek a nie obowiązek Państwa

Gość gość
A skad wy wiecie ze dostanie wypowiedzenie? Myslicie ze wszyscy pracują, tak jak wy, u jakiegoś pana Mietka czy Jasia, ze boicie sie chodzic na L4 czy brać wychowawczy w obawie przed zwolnieniem? U nas w pracy normalnie chodza na wychowawczy i nikt ich nie zwalnia. Pracownik jest szanowany.