Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MałgorzataKonin2323

Oszustwo kasa fiskalna prosze o radę.

Polecane posty

Gość MałgorzataKonin2323

Od dłuższego czasu pracuje w firmie, gdzie po podpisaniu umowy zostałam uświadomiona że na kase fiskalna ma być miesięcznie nabita pewna kwota, której nie powinnyśmy przekraczać. Przykładowo miesięczny obrót jest to 50tys A nabic możemy załóżmy 8tys. Po kilku miesiącach pracy zaczęliśmy się buntować bo po 1sze stawka która zarabiamy jest minimalna A po 2 oczywiście boimy się tego robix. Szef twierdzi że w razie czego mandat zapłaci on, ale przecież istnieją kontrole takie od wewnątrz, gdzie sprawdzają wszystko i pieniądze, które traci Państwo jest wynoszone naszymi rekami z firmy i my będziemy za to odpowiadać. Na dniach mam się spotkać z prawnikiem by dowiedzieć się co nam grozi w razie wu, bo wbrew temu co myślałam jest to dużo większe przestępstwo. Jestem młoda i nie znam się na tym. Szef twierdzi że teraz każdy tak robi ale ja mimo to się boję że kilka miesięcy robie coś takiego. Ma.ktos może większą wiedzę w tym temacie jak to wygląda? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Gość gość
Hm co tu duzo mowić, facet przycina na czym moze, bo czym wiecej wykaże, tym wiecej zabierze mu fiskus. Znana praktyka w niejednej firmie. Dowiesz sie od prawnika co i jak, wiec nie bede tu mieszac, ale chyba faktycznie to właściciel ponosi wszelkie konsekwecje.

Gość MałgorzataKonin2323
Dodam że wszelkie raporty obciążające pracowników itp znajdują się w miejscu naszej pracy. Szef na upartego może powiedzieć że Nic nie wiedział o tych przekretach i nas pogrążyc A ja chce wiedzieć czy prócz mandatu może coś gorszego grozić

Gość gość
To jak ty liczysz ile klient ma zapłacić za zakupy???

Gość MałgorzataKonin2323
Kazał mówić w razie kontroli że chcieliśmy sobie same przyrobic, ze szef nic nie wie i się najlepiej rozplakac. Wszystko co związane z tymi przekretami jest w mi3jscu pracy . Nic prócz raportu miesięcznego nie zabiera.

Gość MałgorzataKonin2323
Nabijamy na kase towar , dajemy podsume A nastepnie urywamy paragon i wygląda on jak normalny, a po chwili anulujemy więc klient ma paragon ale taki na wpół anulowany..

Gość gość
Sa pliki jpk ,cwaniak boi sie .

Gość MałgorzataKonin2323
No właśnie ale sęk w tym , ze nawet jeżeli robimy coś wbrew prawu na czyjąś prośbę, to tak czy siak robimy to własnymi rękoma.. więc jesteśmy winni najbardziej , mimo że nie mamy z tego żadnych korzyści ...