Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile gotujecie rosół?

Polecane posty

Gość gość

Bo ostatnio rozmawiałam ze znajoma i ona gotuje 1,5-2h i byłam w szoku bo ja sama godzinę to gotuje mięso a potem jeszcze ok 3 h jak dodam wloszczyzne, czyli w sumie ok 4h.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja szybko, szczególnie z takiego jednego opierzonego Kogucika:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję 1.5/1.5 najpierw 1.5h mięso później 1.5h z włoszczyzną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No właśnie wydaje mi się ze taki rosół gotowany ze 2 h jeszcze praktycznie nie ma smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję ok 3-4 godz.,na małym ogniu, właściwie, to tak pyrkocze, tylko solę go na 0.5 godz. przed końcem gotowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dlaczego sol przed końcem? Dodajecie kostkę rosolowa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sól na końcu aby był klarowny, nie daje kostki, nie używam takich rzeczy w kuchni, daje lubczyk i liść selera.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak dawno nie gotowałam rosołu , że sama nie wiem czy byłby tak dobry i klarowny jak to kiedyś bywało:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dajcie dobry przepis, krok po kroku ale drobiowy...Jeśli możecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nienawidzę rosołu ☺️ nie wiem jak to mozna jesc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak będę na urlopie to ci napiszę- teraz to w pracy jestem i latam na szmacie:)P z doskoku pisze na necie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję w wolnowaru i tam najczęściej wrzucam na noc i się robi. Kiedyś zapomniałam o nim i wolnowaru się ok 16h- był wyśmienity. Ale wolnowar tak ma, w garnku na gazie nie robię więc się nie wypowiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a chcesz żebym cie zgłosiła? to lepiej polub!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
buahahahhaha, wariatka 16 godzin - to chyba wyszła przecierka rosołowa:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Dlaczego sol przed końcem? Dodajecie kostkę rosolowa? gość dziś Sól na końcu aby był klarowny, x Nie dlatego, żeby był klarowny ( i tak jest, bo go "szumuję"), tylko żeby mięso się nie zamknęło i oddało smak wywarowi, a żadnych kostek ani kucharków nie dodaję, bo to sama chemia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Co to jest wolnowar?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ile dajecie soli na ok 5 l garnek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też nie znam ale pomyślałam , dawno nic nie gotowałam może jakieś nowe garnki wypuścili z rynku:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tyle ile potrzeba- do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś A ile dajecie soli na ok 5 l garnek? x posól łyżeczkę od herbaty, a na końcu spróbuj i ewentualnie dosól.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Dajcie dobry przepis, krok po kroku ale drobiowy...Jeśli możecie. X - umyj drób, wstaw w zimnej wodzie, zagotuj - zdejmij "szumowinę", przykręć -dodaj ziele (1-2 kulki), pieprz w ziarenkach, ja dodaję jeszcze grzybka suszonego. - dodaj włoszczyznę ( 2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, opieczoną cebulę, można też dodać kawałek kapusty włoskiej - gotuj do miękkości mięsa i warzyw. - potem posól - jeśli lubisz, pokrój marchewkę i dodaj natkę -......i zjedz :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja na początku podsmażam chwilę wszystko, szczególnie gdy robię bulion z samych warzyw. Przeczytałam kiedyś o tym i moim zdaniem taki rosół ma dużo bardziej intensywny zapach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Rzadko robię, ale jak już to porządny, więc swoje się musi pogotować. Tak ze 3 godziny minumum, a generalnie "aż smakuje jak rosół" ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Ja na początku podsmażam chwilę wszystko, x Tz, co podsmażasz ?, mięso ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś Wyszukaj sobie "rosół rumiany" - już więcej zwykłego nie zrobisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wolnowar to garnek który ma za zadanie długo gotować nie osiągając temperatury wrzenia. Nie jest to nowość. Mięsa wychodzą pyszne, mięciutkie i aromatyczne, zupy podobnie. Cały garnek składa się z elementu grzejącego i misy najczęściej kamionkowej. Nie żre dużo prądu mimo długiego gotowania bądź duszenia. Wbijcie sobie w google slow cooking lub po prostu wolnowar i wyskoczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś gość dziś Dajcie dobry przepis, krok po kroku ale drobiowy...Jeśli możecie. X - umyj drób, wstaw w zimnej wodzie, zagotuj x Nie ja pytałam ale dzięki, o grzybie, kapuscie i soleniu na końcu nie wiedziałam,Ugotuje na sobotę i dam znać czy dobre wyszło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×