Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aneczka_w

Łapki niedrapki

Polecane posty

Gość aneczka_w

Używaliście po porodzie tzw. łapek niedrapek ?

Gość gość
Taaaa Trzy dni, pozniej zaczal sciagac.

Gość gość
Moja wytrzymała 2 tyg. :)

Gość gość
Tak, to było bardzo potrzebne w szpitalu ,w domu przycięłam już pazurki i się nie drapał, ale bardzo mu się pociły rączki w tych niedrapkach.

Gość gość
Nie używałam wcale, dziecko za pomocą paluszków i dłoni poznaje świat.

Gość gość
Tak chwilę uzywalismy :) są nawet niektóre ubrania które mają niedrapki w rękawach

Gość gość
Nie używałam. Obciełam dziecku paznokcie dzień po porodzie.

Gość mał_gos
Noworodki często prosto po porodzie mają dość długie i ostre paznokcie. Łapki niedrapki, czyli malutkie rękawiczki stosuje się, aby maluszek nie podrapał sobie twarzy. Warto jednak pamiętać, że tak naprawdę noworodki często przykładają rączki do twarzy czy ssą paluszki lub piąstki, aby się uspokoić - tak jak robiły to jeszcze w życiu płodowym. Jeśli założymy maluszkowi rękawiczki - ograniczymy mu taką metodę uspokajania. Lepszą opcją jest skrócenie malutkich pazurków. :) https://szkolarodzeniaprenalen.pl

Gość gość
Pewnie, że lepiej obciąć :-) Jakby mi ktoś przy 25 stopniach (a tyle jest zazwyczaj na sali poporodowej) rękawiczki założył, to delikatnie mówiąc- nie byłabym zadowolona ;-)

Gość monika8a
Córce nie kupowałam rękawiczek, obcięłam jej długie pazurki w domu. Teraz staram się aby miała krótkie i nie 'rysowała" sobie buźki :)

Gość gość
U nas w szkole rodzenia mówili, żeby przez trzy tygodnie nie obcinać paznokci. Ale też niedrapek nie polecali. Mój synek miał je na dłoniach jakieś...pół godziny :p Wydało mi się to strasznie nienaturalne i zdjęłam mu, więcej nie założyłam. Krzywdy sobie żadnej nie zrobił, paznokcie się dane trochę wykruszyła, a obcięliśmy dopiero po tych trzech tygodniach.

Gość gość
Bzdura z tymi trzema tygodniami! Co to za jakieś PRL-owskie zasady???

Gość gość
Ja mam jedne niedrapki kupione, ale koleżanki podpowiedziały, ze mogą być też skarpetki. Podobno w niektórych szpitalach nie pozwalają obciąć pazurków i wtedy warto mieć, żeby sobie maleństwo buzi nie podrapało. A jak już ma krótkie to lepiej nie zakładać, bo za pomocą rączek poznaje świat.

Gość gość
Nie pozwalają? HeHe Dorośnijcie mamusie!

Gość gość
Żadne prl-owskie zasady tylko np ryzyko zanokcicy - poczytaj najpierw, a potem się wypowiadaj.

Gość gość
Ja przez chwilę zakładałam i skarpetki też.Potem poszły w kąt.

Gość gość
Zdarzalo sie do 4 miesiaca, syn jak byl glodny i jak jadl drapal sie po glowce, az do krwi, jak.. w zasadzie caly czas sie drapal. Mial alergie na to co jadlam (kp) . Dopiero gdy przeszlismy na mm problemy skorne ustapily. Teraz ma 8 mc, wylacznie na mm i nadal zdarza mi sie drapac, ale juz nie do krwi i nie taknatretnie. Tarl buzke tak moco ze nawet czeste obcinanie paznokcji nie pomagalo. Corka za to nigdy nie miala tego na raczkach, nie byly potrzebne.

Wiem, że siostra swojemu synkowi obcinała paznokietki dopiero kilka dni po powrocie ze szpitala. Rzeczywiście zbyt wczesne i nieumiejętne obcięcie paznokci noworodkowi może skutkować zakażeniem. Niedrapki się u nich akurat nie sprawdziły. Same położne też odradzały. Mówiły, że maluszek musi się od czasu do czasu podrapać, poznać swoje ciało, że na pewno krzywdy sam sobie nie zrobi. ;)

Gość sttela
Ja zaczęłam stosować niedrapki kiedy otrzymałam "cios" ostrymi pazurkami od synka w 3 tyg., ale tylko na czas karmienia :)

Gość gość
gosciu wczoraj 13:18, te wszystkie zakazy i nakazy są czymś podyktowane i nie chodzi o dorośnięcie lub nie. Zabraniają, bo jest ryzyko infekcji, jeśli jakaś matka nie posłucha to jej sprawa. Tak samo jest z kąpielą - kiedyś kąpano od razu, teraz czeka się minimum 24 godziny, ale nikt nie będzie pilnował z batem, czy jakaś matka nie wykąpie (albo nie obetnie pazurków), w końcu to jej dziecko i jej odpowiedzialność. Wg mnie jak się poczeka i założy te niedrapki (albo nie) to się świat nie skończy, lepsze to niż zakażenie.

Gość gość
Ja nakładam niedrapki, sprawdzają się w 100 %, buźka jest cała i nie pocięta :)

Gość gość
U mnie też się sprawdzają, bo nie zawsze jestem w stanie obciąć małych paznokci a po nałożeniu niedrapek córcia jest gładziutka :)

Gość gość
Ja używałam tylko 3 dni, rączki cały czas spocone :(