Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rodzice wymuszaja we mnie częste chodzenie do kościoła

Polecane posty

Gość gość

Hej mam 18 lat i przychodzę z problemem. Mianowicie moi rodzice to zagorzali katolicy.. I nie przesadzam. Potrafią nie iść do pracy albo iść na inne zmiany tylko dlatego żeby iść w środku tygodnia na jakąś adoracje albo procesje itd. I w tym wszystkim jestem ja. Chodzę do kościoła co niedziele bo tak byłam wychowana I nie widzę nic w tym złego. Do 16 roku życia chodziłam na każde pierwsze piątki, majowki , różańce, gorzkie żale, godzinki,drogi krzyżowe I wszystko co się dalo Ale tłumaczyłam sobie że muszę chodzić bo mam bierzmowanie, od 2 lat chodzę tylko na wszystkie gorzkie żale I drogi krzyżowe pod przymusem rodziców . Inny młodzi w moim wieku chodzą na imprezy spotykają się, a ja w piątki wieczór muszę chodzić na drogi krzyżowe. Każdego 13 dnia miesiąca mamy procesje w kosci3le I wczoraj akurat wypadło to w sobotę, jedyny dzień w którym widzę się z moim chłopakiem ponieważ pracuje jeżdżąc tirami więc cały tydzień go nie ma Ale oczywiście muszę iść do kościoła. Krzyki, wyzwiska jeśli powiem że nie ide. Okej powiedziałam że idę z chłopakiem a tak naprawdę nie byłam. Dzisiaj rano naskoczyli na mnie że mnie wczoraj nie widzieli na procesji że na pe2np nie byłam, zaczęli się wypytywac kto mówił rozaniec itp żeby sprawdzić czy faktycznie byłam a potem moja mama powiedziała że straciła zaufanie do mnie I do mojego chłopaka. Od razu mówię że rozmowa nic nie daje. Mieszkam sama s rodzicami, bracia nie wytrzymali I się wyprowadzili. Jeden brat który nie mieszka w Polsce jest homoseksualista, nie wierzy w kościół Ale wierzy w Boga. Rodzice wgl nie utrzymują s nim kontaktu bo ni3 chodzi do kościoła i wiedzie życie jakie wiedzie:) u mnie w domu ciągle jest temat kościoła. Pierwsze pytanie jakie jest w niedzielę rano po wstaniu to na którą idę do kościoła, potrafią nawet zadzwonić w sobotę kiedy jestem na jakieś imprezie NA KTÓRĄ JUTRO IDZIESZ DO KOSCIOLKA ??? Mam dość! Do tego nienawidzę naszego nowego księdza. Msza trwa ponad 1,5h należy do tych księży którzy uważają że człowiek nie może posiadać żadnych dóbr materialnych I ma tylko I wyłącznie chodzić do kościoła. Ciągle mówi źle na młodzież, na ich zachowanie, nue można czytać gazet (oprócz gościa niedzielnego bo to jedyna dobra prasa) , używać telefonów oglądać tv bo to zło! A moi rodzice w to wszystko wierzą I mają tego księdza za bóstwo. A później muszę wysłuchiwac tego wszystkiego. Co mam zrobić? Rozmowa nic nie daje bo ciągle mówią że to jest ich obowiązek, wychowywać mnie w wierze chrześcijańskiej.

Gość gość
Przecież jesteś dorosła

Gość gość
Powiedz rodzicom, że już cię wychowali, że jesteś pełnoletnia i Konstytucja RP gwarantuje Ci wolność wyznania. Też jestem wierząca i praktykujaca, też mam dzieci ale to co twoi rodzice wyprawiają zakrawa o obsesję.

Gość gość
no to masz przejepane życie a zapytaj się ojca i matki swojej co myślą o filmie pana smarzowskiego kler albo im wyszukaj jakieś artykuły w internecie prasowe o księżach pedofilach i homoseksualistach xd powiedz im że zobaczcie jacy są księża że proboszcz się bzyka z wikarym na plebanii albo maca ministranta na zachrystii powiedz im że masz w tyłku ich kościół gdzie księża są co molestują chłopców co służą do mszy albo że jeden stary bzyka młodego dopiero co wyświęconego kleryka ;/ powiedz im żeby sobie poszli do kina na film kler albo że możecie pójść całą rodziną na ten film do kina i obejrzeć jacy są księża jak postępują jak się prowadzą na co dzień jak nie ma mszy xd pokaż im że są też nieświęci księża powiedz im żeby sobie spojrzeli na ojca tadeusza rydzyka jaki karierowicz jest jak zbija majątek na głupich moherowych babkach takich jak oni że tak dają te pieniądze a potem jeździ taki ksiądz majbachem xd idź powiedz im że żaden ksiądz nigdy nie będzie taki jak pan jezus że będzie pomagał innym tylko że księża to patrzą żeby im dać na tacę . ŻE JAK taki jest dobry kościół to dlaczego jest tylu księży co są pedofilami i homoseksualistami ? powiedz im tak ojcu i matce że swojego syna co jest homo nie szanujecie a idziecie na mszę do księży co też większość z nich jest homo i się bzykają w pupę na plebanii ?

Gość gość
autorko tematu niestety ale większość księży to karierowicze co zbijają kasę i patrzą tylko ile kasy im da kto na tacę i ile kto da w kopertę jak jest wizyta duszpasterska .Tak jak radio maryja i tvp trwam co oni tak zbierają może na chore dzieci albo może na zwierzęta ze schronisk czy na matki samotnie wychowujące dzieci nieeee zbierają na swoje cele żeby mieć drogie auta tak jak ojciec tadeusz że jeździ majbachem .Mówią o pysze i o chciwości że to grzechy główne a sami są chciwi i pysznią się bo mają drogie auta na plebaniach i służące co im gotują jedzenie ;/ to taki ksiądz źle ma jak idzie odprawi mszę i ma kasę idzie pogrzeb odwali albo ślub jak jest i już mu płacą za ten pogrzeb i za ślub kasę na zachrystii ... jednak co to za ksiądz co bierze dużo w kopertę od ludzi i jeszcze robi listę kto ile dał na kościoł ?BO tak jest że klecha idzie i robi listę po domach kto ile przeznaczy na kościoł tylko że większość księży to tak moim zdaniem nie przeznacza kasy z wizyt duszpasterskich na cartias kuchię dla ubogich tylko na swoje cele. tak akurat radio maryja tak zbierają kasę to może dla ludzi co nie mają za co żyć i za co zjeść nawet ? są tak duszpasterze i zakony co mają kuchnie dla ubogich ale większość księży to smutna prawda jest ale karierowicze co tylko patrzą żeby zebrać kasę jak największą od parafian i mieć jeszcze dużą kopertę .