Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszczepienie obustronne wargi i podniebienia

Polecane posty

Gość gość

Jestem załamana. Są tu mamy z takimi dziećmi? Dwa dni temu na usg gin wykrył tą wadę, zapytał mnie od razu czy rozważałabym aborcję i wysłał na badania genetyczne do Wawy, bo taki stan wiąże się często z innymi chorobami. Nawet jeśli nie jest chore bardziej to i ta wada jest poważna i ma wiele konsekwencji (głuchota, problemy z układem oddechowym, opóźnienie). Jestem w 19 tyg i to moja pierwsza ciąża, nieplanowana w wieku 24 lat. Byłam przerażona zdrowym dzieckiem, teraz już nawet nie wiem co robić

Gość gość
trzeba było brać kwas foliowy 3 mce przed zajsciem i nie pisz, ze nie planowana, bo zalecenie brania foliku jest dla wszystkich w wieku rozrodczym. to twoja wina!

Gość gość
Takie wady widac już w 8-11 tyg, a już napewno na pierwszym genetycznym w 13 tyg.!!! ono jest obowiązkowe, czemu nie miałaś??? miałaś pierwsze usg w 19 tyg dopiero??? ale ciemnogród i patola!

Gość gość
takie bezmyślne babska jak autorka zwykle mają farta i pewnie dziecko urodzi się zdrowe. chore dzieci mają kobiety starające sie latami, taka nagroda :)

Gość gość
Nie znam zadnych dzieci ale wspolczuje. Mysle ze po badaniach genetycznych bedziesz wiedziec cos wiecej i wtedy zadecydowac. Co do gluchoty, to mam nieslyszaca od urodzenia coreczke i ma wszczepione implanty slimakowe i rozwija sie na rowni ze slyszacymi dziecmi takze akurat to nie jest koniec swiata. Pozdrawiam i zycze przemyslanych decyzji.

Gość gość
Ale się z Was żółć wylewa, ohyda. Kwas brałam dopiero jak się dowiedziałam. Zawiodło zabezpieczenie i nie zamierzałam się rozmnażać więc "zalecenie foliku" jest chyba twoim osobistym wymysłem. Naturalnie, że miałam wszystkie wymagane usg, na genetycznym niczego nie wykryto

Gość gość
Każda kobieta, która współżyje powinna zażywać kwas foliowy.Na przyszłość będziesz wiedziała bo inaczej kolejne dziecko również narazisz na to samo.

Gość gość
Moja kuzynka urodzila dziecko z rozszczepem wargi i podniebienia. Nie wiem dokladnie jakoego typu. Mama ma ma ok 25 lat. Chlopiec ma 2.5 roku. Mial jedna operacje jako kilkumiesieczne niemowle, druga jakos nie za dlugo. Poza tym wszystko z nim ok. Ladnie ma ta warge zrobiona.