Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gotuje dziecku pierwszy raz ziemniaczka. Z jaką wodą się go miesza?

Polecane posty

Gość gość

Mały jadł jak do tej pory tylko marchewkę przez 3dni, ale to ze sloiczka. Dziś chcę sama ugotować ziemniaczka, bo dostaliśmy wór ziemniorów :p od cioci ze wsi choć pewnie takiego ze sklepu też bym ugotowała. Jak już będzie miękki i zrobiony na papke6to z jaką wodą go mieszam? Z tą w której się gotował?? Chyba nie... :o

Gość gość
Na sloiczkach masz w skladzie, warzywa i woda w ktorej gotowaly sie warzywa. Wbrew pozorom w tej wodzie sa eitaminy ì skladniki odzywcze.

Gość gość
A ja myślę, że tej wody nie wolno podawać. Lepiej mleko

Gość gość
Ja mieszałam z mlekiem , ale syn nie chciał nic prócz mleka a trzebabyło oswajac z nowymi smakami i konsystencja. Poczatkowo podawalam nawet z butelki z mlekiem rozcienczone:x Po jakis dwóch miesiacach zaczał jesc łyzeczka obiadki, nieco pozniej za sprawa banana posmakował w owocach. Kilka dni temu próbowałam dać mu sloiczek, pluł dalej niz widział. Gdy gotuje mieszam z tym w czym sie ugotowało.

Gość gość
Najlepiej ze swiecona!

Gość gość
Troszkę ten wody w której się gotowało.

Gość gość
Hahaaa dej trochę masełka

Gość gość
Odcedzasz i blenderujesz.podajesz łyżeczką.

Gość gość
Pokroić na ćwiartki i dac do ręki.

Gość gość
9:41 ona dopiero zaczęła rozszerzać dietę więc to pewnie 4 czy 5cio miesieczne niemowlę!

Gość gość
Dietę się rozszerza od 6m więc jak to może być 4-5 miesięczne niemowlę??? :)

Gość gość
12:19 jak jest karmione piersią to tak. Z mm to można od 4 miesiąca.

Gość gość
Do słoiczków dodają olej rzepakowy. Ja daje masło

Gość gość
Jsk zwykle brak konkretnej odpowiedzi. Ja tez nie długo będę rozszerzać dietę. Myśle że dodam tej wody co gotował się ziemniak. Co podaż kolejne? Dynie? Kiedy podasz kaszle? Jak będzie jadł warzywa to dołączysz rano kasze? A na obiad warzywo?

Gość gość
Na masło zawcześnie dja tak małego dziecka

Gość gość
może to głupie pytanie, ale dlaczego właściwie daje się jako pierwszą marchew? wszyscy mi tak dookoła mówią, ale nikt nie potrafi powiedzieć czemu. można dać coś innego?

Gość gość
gość dziś Bo jest słodkawa, więc najłatwiejsza w smakowej akceptacji.

Gość gość
teraz rozszerza sie od 6mz , jeszcze 10 lat temu rozszerzało się od 4 i dzieci żyja! Znam dziewczyne ktorea 2 miesiecznemu dziecku dała rosołu z butelki , normalnie na wolowinie, z przyprawami, sola, z warzywami i dziecko też żyje ( chociaż nie popieram) ja dałam ziemniaka, marchewka jest dość mocno alergizująca

Gość gość
Ja dalam od razu ziemniak, pietruszke i marchew. Zblendowalam razem. Potem zmienialam tylko warzywa- zamiast pietruszki seler. Po kilku dniach dodawalam troche masla. Potem mieso albo zoltko.

Gość gość
no ja bym nie mieszała ziemniaka z wodą tyko ziemniaka z marchewką

Gość gość
Autorko dodaj troszkę tej wody w której się gotowało warzywo, ponieważ w czasie gotowania w wodzie witaminy i minerały przechodzą do tej wody. Dlatego najlepiej wrzucać warzywa na wrzątek. Ale ja odradzam samego ziemniaka dawać ,jest okropny w smaku... To już lepiej batat, mój synek uwielbia papkę z batatów :) a najbardziej smakowała mu dynia. Marchew podałam jako pierwsza i był to błąd, bo zaparła mi dziecko. Dlatego teraz marchewkę daje tylko troszkę do smaku do innych warzyw. Jak będziesz mieszała już warzywa ze sobą to daj do zupki pół łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Po 5 miesiącu.

Gość gość
Jak kupujecie te warzywa w sklepach, to wam gratuluję. Pelno tam olowiu,. kadmu itd. Wiem, bo mam taka prace, ze kontroluje żywność. To juz lepiej dac sloiczek gerbera czy innej bobovity, oni musza miec warzywa przebadane.

Gość gość
Jakbyś miała taką pracę, to byś wiedziała że każdy market musi spełniać normy europejskie jeśli chodzi o zawartośc pestycydów w warzywach i owocach. A sklep Lidl ma na stanie produkty, które mają jeszcze mniejsza ilość pestycydów niż zalecana norma europejska. Natomiast targi, bazary i małe sklepy nie są kompletnie kontrolowane w tym temacie. Także ja wolę podać marchew z Lidla czy biedronki niż od babci stojącej na straganie. Nigdy nie wiesz czym tak naprawdę rolnicy nawożą swoje uprawy.

Gość gość
Wodę do ugotowanego ziemniaka? W jakim celu? Dodawałam odrobinę masła od samego początku rozszerzania diety.

Gość gość
Te normy pestycydów to może dla ciebie ale na pewno nie dla niemowlecia, oszolomko.

Gość gość
Oszolomke to ty widzisz w lustrze.