Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża a przedłużenie umowy o pracę

Polecane posty

Gość gość

Witam, sytuacja moja wygląda tak że jestem obecnie w 16tc. Umowę z pracodawcą mam od 25.05.2014r. W lutym 2016r. podpisałam porozumienie zmieniające umowę o pracę w którym został mi skrócony czas trwania stosunku pracy z daty 30.04.2019 do dnia 21.11.2018r. Związane to było ze zmianami w Kodeksie Pracy, które mówią że po upływie 33 miesięcy umowa automatycznie przechodzi na czas nieokreślony. W związku z tym mam pytanie czy pracodawca ma obowiązek przedłużyć mi umowę o pracę na czas nieokreślony bo w dniu końca umowy mijają te 33 miesiące( będę wtedy w 21tc) czy tylko przedłuży mi ją do dnia porodu?

Gość gość
Nie wiem, ale się wypowiem :D Myślę, że jeśli pracodawca się dowie, że jesteś w ciąży przed upływem 33 miesiąca to nie przedłuży Ci umowy. No chyba, że pracujesz w fajnym miejscu, jesteś cennym pracownikiem, a twój szef nie jest chujem.

Gość gość
Zgodnie z prawem przedłuży mi na pewno do dnia porodu bo ciąża będzie dłuższa niż 3 miesiące, tutaj rozchodzi się tylko o to czy przedłuży mi na czas nieokreślony bo zgodnie z prawem miną mi 33 miesiące pracy od momentu wejścia w życie nowej ustawy.

Gość gość
Do dnia porodu bo umowa wygasa a nie zawierają z tobą kolejnej umowy czyli z mocy prawa przedłuża się do dnia porodu a nie na nieokreślony.

Gość gość
Nie Jak juz to tylko do dnia porodu .

Gość gość
Muszą przedłużyć obecną umowę do dnia porodu, mogą podpisać kolejną na czas nieokreślony ale mają takiego obowiązku.