Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Świętowanie Hallowen w szkole, jestem oburzona co uważacie

Polecane posty

Gość gość

Dzieci maja w środe mieć dyskiotekie Hallowen, mają się przebierać itd. Wg mnie to nie jest dla nich. Potem mają wieczorem chodzić po domach i żądać słodyczy.

Gość gość
Z tymi slidyczami to przesada, ale kazdy powod dobry zeby dzieciaki mogly sie przebrac i pobawic

Gość gość
Zapakuj kamienie w papierki po cukierkach i daj dzieciom.

Gość gość
A kto niby zarzadził to z zbieranie słodyczy wieczorem? Prowo

Gość gość
Pani w szkole, co więcej ma z nimi chodzic i nadzorować to!

Gość gość
Dyskiotieka disko bandzo. Ale prowo... Ale dzieci naprawdę laza po domach.

Gość gość
Wiem, że to prawda, bo w szkole koleżanki mojej córki też to organizują, ale bez zbierania słodyczy. Moim zdaniem to nie poważne, a szkoła powinna uczyć naszych tradycji, a nie obcych. Mamy Święto Zmarłych i na tym się skupmy. A zabawę, bal przebierańców można organizowac w innym czasie. Można zapożyczyć jakieś "Święto", ale nie w miejsce naszego, tylko coś zupełnie innego, co nie będzie wypierać naszej tradycji. Jest tyle okazji do Balów Przebierańców, można świętować cokolwiek, np. porę roku. Moim zdaniem te wszystkie Helloweny powinno się zgłaszać do Kuratorium i protestować u dyrekcji szkoły.

Gość gość
10:20 Ale mam nadzieję, że wiesz iż większość świąt, które obchodzimy wywodzi się z pogaństwa i kościół przerobił je po swojemu?

Gość gość
Nie ma i cale szczęście .

Gość gość
Dokładnie osoba wyżej ma rację, nawet Wasze Boże Narodzenie jest takim świętem, albo wigilia św. Jana 24.06 to nic innego jak dawne święta pogańskie.Tak samo Wielkanoc obchodzona zawsze w Niedziele po jakiejś pełni księżyca też czysto ze zwyczajów pogańskich. No ale to Halloween jest złe :)

Gość gość
Co prawda mam dwulatka także jeszcze temat mnie nie dotyczy, ale to chyba chodzi o frajdę dla dzieci. W wielu parafiach w ten dzień organizują bale wszystkich świętych i też jest okazja do przebrania się dla dzieci:). Jedyne co mnie denerwuje to chodzenie po domach, pukanie do drzwi. Powinno być tylko do tych gdzie ktoś sobie przystroił, bo u nas nie każdy uznaje halloween i mamy do tego prawo:)

Gość gość
Co ci? Masz zryty łep czy coo? Nie ma to jak ksiądz wpuśc***ałe w dzieciaka? Co?

Gość gość
Halloween obchodzone jest 31 października. Wszystkich świętych 1 listopada. Więc to nie jest święto zastępcze, obchodzone w ten sam dzień. Niech się dzieciaki przebieraja, w końcu o zabawę tylko chodzi. Tylko to chodzenie po domach pani powinna sobie darować, bo nie wszyscy jednak chcą w się to bawić.

Gość gość
Znając życie w takich przebierankach dzieci lubią też uczestniczyć księża lepiej nie pozostawiać ich bez osób pełnoletnich :D

Gość gość
jasne, już widzę jak jakikolwiek nauczyciel poswięca wolny czas na łażenie po ciemku z cudzymi bachorami i jeszcze ryzykuje, ze jakby coś sie stało to za to całe tałatajstwo odpowiada. I to wnaszym kraju, gdzie mało kto ma na taka okazje przygotowane słodycze. Jak wymyslacie prowo to chociaż sprawdxcie czy w ogóle nauczyciel moze wymyslać takie debilizmy i czy jakikolwiek by zaryzykował

Gość gość
Moja córka chodzi również przebrana że swoją klasa po domach. Jest z nimi nauczycielka, wg mnie to rozsądne, bo wieczorem dzieci pod nadzorem są bezpieczniejsze. Ja lubię Halloween. Wg mnie absolutnie nie koliduje ze świętem zmarłych. Takze jak kto woli.

Gość gość
moje jest pod nadzorem proboszcza :D

Gość gość
Mysle,ze udzial w takiej zabawie nie jest obowiazkowy, wiec co za problem. Nie bardzo mi sie chce wierzyć natomiast w chodzenie po domach z nauczycielką. Co do chodzenia - w UK, w miescie, gdzie mieszkam, ci, ktorzy chca przyjac pukajace dzieciaki wystawiaja przed dom dynie - i tylko do nich przebierancy przychodza.

Gość gość
Ojojojooooooj ale na walentynki tylko czekacie czy misio wróci do domu z jakimś wiechciem i czy będzie miał taaaaki gest i zaprosi was do turasa na kebsa

Gość gość
gość dziś A co to ma do rzeczy? :) Chodzi o to, czy Świeto jest z naszej, polskiej tradycji, czy z wielokulturowej Ameryki.

Gość gość
gość dziś Ale jakie to ma znaczenie? Nie o tym jest temat i nie o tym był mój post. Chyba niektórzy nie zrozumieli tematu. Nie rozmawiamy o tym czy coś jest pogańskie czy kościelne, tylko czy jest polskie czy amerykańskie.

Gość gość
Nie wolno uczyć dzieci pukania do obcych domów i żebrania. Potem pójdą same i nie wiadomo kto otworzy, zwłaszcza, że to nie nasza tradycja i większość ludzi tego nie obchodzi. Nie każdy też ma w domu tony tanich słodyczy.

Gość gość
Ale nauczycielka powiedziala ze jak dziecko nie przyjdzie to bedzie mialo NIEOBECNOSC!

Gość gość
gość dziś Ale w co oni się przebierają? W jakieś trupiszcza. Nie jest to dobre dla psychiki dziec****atrz Ameryka. To jest święto zastępcze, bo dzień wcześniej to czas na przygotowanie wiązanek, zniczy, powspominanie zmarłych członków rodziny. U nas w Polsce to jest poważne święto, a z Ameryki przyszła jakaś maskarada.

Gość gość
le nauczycielka powiedziala ze jak dziecko nie przyjdzie to bedzie mialo NIEOBECNOSC! a swistak zawijał te cukierki w sreberka.....i co tam jeszcze wymyslisz, głupiego?

Gość gość
Gdzie jak gdzie, ale w szkołach nie powinno się obchodzić obcych Świąt - z zupełnie innego kontynentu. Prywatnie w domu prosze bardzo, ale szkoła nie jest od tego. Mamy własne Święta. Takźe pogańskie, zapomniane, które można wskrzesić. Kościelne też. Czemu nie obchodzić Święta Świętego Marcina, gdzie dzieciaki spotykają białą postać na koniu, która wręcza im worek rogalików? Albo Świętego Michała, gdzie wspólnie czytamy legendę, a dzieci wykonują własne miecze? Święta Kupały? Święta Matki Boskiej Gromniczej, gdzie płoną wszędzie lampiony? W szkołach nie potrafią odnieść się do europejskich tradycji i papugują durnowaty Helloween z Ameryki. Bal przebierańsów można zrobić na każdy temat, nie musi to być zaraz Helloween.

Gość gość
Nie, to swieto nie jest z naszej tradycji :) My mamy Dziady :) Dziady Zimowe w tradycji słowiańskiej to noc z 24 na 25 października Noc z 31 Października na 1 Listopada to Święto Mokoszy - ofiarowania tej Bogini przędziwa i płótna co stanowi rozpoczęcie corocznego czasu tkania i szycia. W późniejszym czasie KK powiązał ten dzień z Zaduszkami Halloween jest stricle amerykanskie..skomercjalizowane , ze zmienionym sensem i idea.. Ot nastepny powód do zabawy.. Celtyckie swieto Samhain , które było pierowzorem Halloween przypada w nocy z 31 pazdzierniak na 1 listopada. Tez nie ma nic wspolnego ze swietem Zmarłych. Jest to bardzo specjalny dzien , ostatni dzien roku według celtyckiego kalendarza :)

Gość gość
To jest święto zastępcze, bo dzień wcześniej to czas na przygotowanie wiązanek, zniczy, powspominanie zmarłych członków rodziny x juz widzę jak rodzinni przygotowujecie znicze i wspominacie znajome trupy a tak na marginesie co do tych polskich tradycji to Wszystkich Świętych i wspominanie zmarłych obchodzimy jednego dnia ze względów praktycznych, ludowe zwyczaje Dziadów częściowo schrystianizował Kościół, a za powszechność świąt odpowiadają zaborcy.

Gość gość
W naszym obszarze kulturowym mieliśmy archaiczne, przedchrześcijańskie święta zmarłych. Były Wielkie Dziady, które wypadały na wiosnę, w okolicy dzisiejszej Wielkanocy. I w dzisiejszym jej świętowaniu pozostały elementy Wielkich Dziadów, chociażby pisanki, które wkładano zmarłym za pazuchę jako znak wiecznego życia. Były też Dziady Małe, jesienne.

Gość gość
gość dziś Nie ten wiek, nie jesteśmy nastolatkami :) Zresztą walentynki z niczym nie kolidują i przynajmniej są pozytywnym Świętem.