Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Świętowanie Hallowen w szkole, jestem oburzona co uważacie

Polecane posty

Gość gość
Święta Kupały? o tak, zwłaszcza Kupałe i seks z kim popadnie:)

Gość gość
gość dziś Nie miałabym nic przeciwko obchodzeniu Dziadów. A Halloween to wyjątkowo durnowate święto.

Gość gość
w Polsce i na Litwie święto zmarłych, chociaż z definicji jest rodzinne, jest świętem masowym. Takiego statusu nie miało przed rozbiorami, kiedy biskupi nadal walczyli z mocną, szczególnie wśród chłopów, tradycją pogańską. - Jedyną przestrzenią względnie wolną, gdzie mogliśmy czcić naszych poległych bohaterów spoczywających w łonie matki ojczyzny były cmentarze. Tam gromadzili się ludzie. Protestanckie Prusy, prawosławna Rosja i katolicka Austria to kraje chrześcijańskie i szanowały cmentarze, w odróżnieniu od innych przestrzeni - mówi prof. Mikołejko i dodaje, że właśnie wtedy, za sprawą romantyzmu i kultury patriotycznej, ukształtował się wspólnotowy obyczaj.

Gość gość
gość dziś nie miałabym nic przeciwko obchodzeniu dziadów. a halloween to wyjątkowo durnowate święto. x a wiesz chociaz jak sie obchodzi dziady? i skoro chcesz to mozesz przecież prywatnie dla siebie to robić

Gość gość
gość dziś Nie trupy, tylko BLISKICH. Tak, przygotowujemy się do Święta Zmarłych, rozmawiam z dziećmi, sami wykonujemy wiązanki. To czas refleksji, nie zabawy. Co z tego, że kiedyś pogańskie, że kościół coś przerobił? To jest nasze od wielu lat i zakorzenione w naszej kulturze. Nawet jeśli coś tam przerabiano. A Helloween jest całkowicie obcy.

Gość gość
gość dziś Nie trupy, tylko BLISKICH. Tak, przygotowujemy się do Święta Zmarłych, rozmawiam z dziećmi, sami wykonujemy wiązanki. To czas refleksji, nie zabawy. Co z tego, że kiedyś pogańskie, że kościół coś przerobił? To jest nasze od wielu lat i zakorzenione w naszej kulturze. Nawet jeśli coś tam przerabiano. A Helloween jest całkowicie obcy. x widocznie bardzo wam odpowiada polska tradycja stania w korkach, robienia wypadków samochodowych po wódzie i morze kiczowatych zniczy i plastikowych kwiatów, no ale co kto lubi. A poza tym cchciałabym zauważyć ze nie do końca tobie oceniać, czy to swieto ma być wesołe czy nie- np kosciół twierdzi ze po smierci idzie sie do lepszego swiata, wiec katolik powinien siecieszyć ze jego bliscy juz tam sa

Gość gość
gość dziś A dlaczego prywatnie mam obchodzić Dziady? Mówimy o tym, co organizuje i czego uczy szkoła -PLACÓWKA OŚWIATOWA. Lepiej by odniosła się do Dziadów niż Srejlloween,.

Gość gość
Nie wiem jak katolicy mogą obchodzić halloween. Pamiętajcie, że lepiej być zimnym niż zaledwie ciepłym. Nic tak nie obraża Boga jak letni katolik.

Gość gość
gość dziś A dlaczego prywatnie mam obchodzić Dziady? Mówimy o tym, co organizuje i czego uczy szkoła -PLACÓWKA OŚWIATOWA. Lepiej by odniosła się do Dziadów niż Srejlloween,. x bo napisałaś ze chetnie byś obchodziła. Skoro tak to rusz d... i zacznij obchodzić anie tylko masz pretensje do całego swiata ze ci siew zyczenia nie wpasowuje. A swieto zmarłych też obchodzisz prywatnie, czy w formie zorganizowanej przez szkołę, zakład pracy i ZUS? I czy to szkoła ma ci wyjście na cmentarz układać, nie umiesz własnego bachora tam zaprowadzić bez nauki i przykazu z góry? Bez szkoły tylko pod twoja opieka to dziecko bezmyslnie narobi na nagrobek zamiast znicz postawić? A do kibla tez chodzicie wg wytycznych ze szkoły czy może jakoś sami to ogarniacie?

Gość gość
13:15 dla mnie to nie są smutne święta. Ogólnie przemijanie uważam za coś wspaniałego. Z każdym rokiem bliżej Boga.

Gość gość
gość dziś A może sama przeprowadź się do Ameryki? Nie, nie stoję w korkach w Swięto Zmarłych, nie piję alkoholu, nie kupuję kiczowatych zniczy. Ale co ty tam wiesz.... Ameryka wg Ciebie taka cudowna jest? Poza tym jakie to ma znaczenie czy jestem katoliczką czy nie? Nie trzeba być katolikiem żeby uważać Helloween za durnortę. A cieszenie się z przebywania zmarłych w Raju nie wyklucza refleksi i wspominania ich zmiemskiego życia. Objawem tej radości z pewnością nie jest przebieranie się za wampiry, duchy i gnijące trupy. Już lepiej zrobić Święto Dyni, bo to super warzywo.

Gość gość
13:15 dla mnie to nie są smutne święta. Ogólnie przemijanie uważam za coś wspaniałego. Z każdym rokiem bliżej Boga. i piachu, nie musicie czekać , przyspieszcie

Gość gość
gość dziś Nie napisałam, że chetnie bym obchodziła, tylko, że nie miałabym nic przeciwko. Jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem? Szkoła w ogóle nie powinna się mieszać w żadne święta, a skoro jedna coś organizuje, nioech to przynajmniej będzie nasze, polskie, a nie Amerykańskie. Nie mam bachora IDIOTKO. Mam DZIECI.

Gość gość
Dynia z wydłubanymi oczami i paszczą to symbol szatana. Kiedyś stawiano je przed domem na znak, że w tym miejscu szatan jest darzony szacunkiem.

Gość gość
Nie trzeba być katolikiem żeby uważać Helloween za durnortę. x to się pisze przez a durnoto. I nie, Ameryka wcale mi się nie podoba, to święto tez nie, ale śmieszy mnie twoje zacięcie:D. Osobiście wolę meksykańska wersję

Gość gość
gość dziś Przepraszam,że to napiszę, ale nie mogę się powstrzynać: jesteś głupia i smarkata. PS Nie rozmawiasz z jedną osobą, to nie był mój post.

Gość gość
13:23 samobójstwo jest grzechem. Zresztą katolik rozwija się za życia duchowo. To nie jest bierne czekanie.

Gość gość
gość dziś Dokładnie.

Gość gość
ość dziś Dynia z wydłubanymi oczami i paszczą to symbol szatana. Kiedyś stawiano je przed domem na znak, że w tym miejscu szatan jest darzony szacunkiem. xx Podaj zrodło tych rewelacji.. Nie masz pojecia skad wzieła sie ta latarnia Jacka .

Gość gość
gość dziś A jak napisałam Srejlooween to też to uznałaś za błąd :D ???

Gość gość
To Hallowen rozpanoszyło się jak jakaś zaraza, w przedszkolach,szkołąch,wszędzie. Mam córkę 6 letnią i pomimo tego,że próbuje jej tłumaczyć że to "święto" jest złe to i tak mi płacze,że wszystkie dzieci się będą przebierały i ona też chce.

Gość gość
gość dziś A mnie Twoje nie śmieszy.

Gość gość
gość dziś A jak napisałam Srejlooween to też to uznałaś za błąd smiech.gif ??? x nie to uznałam za zbyt duży ból d...do omawianego problemu:)

Gość gość
13:29 to powiedz jej, że skoro tak to nie robicie wigilii. Nie będzie prezentów, choinki, szopki na mieście itd.

Gość gość
Straszne bardziej jak to Halloween. Tyle wpisów, jeden po drugim i nikt nikogo tak naprawdę nie czyta.

Gość gość
13:23 samobójstwo jest grzechem. Zresztą katolik rozwija się za życia duchowo. To nie jest bierne czekanie. ale możesz sie np nie leczyc- skoro bóg dał ci znak to po co mu psuć plany

Gość gość
Ale w Walentynki to pewnie czekacie aż chłop z wiechciem wpadnie do domu co nie? A przecież to też amerykańskie zwyczaje. Nie bądźcie hipokrytkami i w Walentynki nie czekajcie na kwiaty i prezenty, bo to komercja jest.

Gość gość
gość dziś Bóg dał też rozum.

Gość gość
Wpiszcie "podswietlona-dynia-symbol-czcicieli-szatana" "halloween-grozniejsze-niz-myslisz". Nie przechodzą linki. HALLOWEEN GROŹNIEJSZE NIŻ MYŚLICIE.

Gość gość
gość dziś Ja nie czekam, nie mam 15 lat :) Na walentynkę od ukochanego to się czeka w szkole, w małżeństwie sa inne sposoby wtyrażania uczuć :)