Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po 12latach odświeżam wiedze z prawka, pytania

Polecane posty

Gość gość

12 lat temu zrobiłem prawko. Postanowiłem zakupić pierwszy samochód. Odświeżam wiedze z kursu, bo od czasu zdania nie kierowałem samochodem :) Zawsze problematyczna była dla mnie pewna kwestia, chodzi o ustępowanie pierwszeństwa na przejściu dla pieszych. Chodzi o sytuacje, gdzie mam zielone i na przejściu dla pieszych czasem po prostu jade, w innych sytuacjach muszę pieszym ustapić pierwszeństwa. Nie jestem pewny od czego to zależało. Odświeżam sobie wiedze z kursu, ale nie znalazłem żadnego źródła, gdzie jest to dokładniej opisane. Zanim zacznę jeździć wykupie kilka godzin z instruktorem, będę tez z początku jeździł ze znajomym, ale mam złe wspomnienia po poprzednim instruktorze, dlatego będę wdzięczny za cenne wskazówki. Czy na tym wideo w 34 sekundzie nie powinno sie ustąpić pieszym pierwszeństwa? https://www.youtube.com/watch?v=9KWdiITvy34

Gość gość
Niekoniecznie. Nie musisz puszczać pieszych jeśli stoją przed pasami. To Twoja dobra wola, ale na kursach uczulają aby przed pasami przynajmniej zwalniać, z tego względu że piesi lubią wpadać na jezdnię bez upewnienia się czy nic nie nadjeżdża. Niewiele osob o tym wie i myśli że na pasach jest świętą krową, ale wtargnięcie na jezdnie nawet na przejściu to łamanie kodeksu. Jest tylko jeden przypadek gdzie faktycznie masz obowiązek się zatrzymać - jeśli samochód z pasa obok zatrzymał się żeby przepuścić pieszych., wtedy Ty też musisz

Gość gość
Chodzi mi o sytuacje, gdzie jednocześnie zielone światło mogę mieć i ja i piesi zaraz po przejechani niewielkiego odcinka. Lub ja mam zielone światło, a przy przejściu dla pieszych nie ma w ogóle światła. W małym miestaczku oczywiście piesi zawsze maja pierwszeństwo, problemem dla mnie są większe miasta typu Wrocław, Legnica, gdzie w związku z sygnalizacja swiateł piesi nie mogą przejść lub mogą jednocześnie, kiedy zielone miał kierowca.