Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

powinnam iść do endokrynologa czy ginekologa?

Polecane posty

Gość gość

od dłuższego czasu (chyba juz ze 2 lata) strasznie wypadają mi włosy, nie nadążam czyścić ubrań i grzebienia, do tego ciągle wychodzi mi trądzik, nie tak dużo jak miałam 15 lat ale nie ma miesiąca żeby coś nie wyskoczyło, jestem strasznie chuda, ważę tylko 44 kg przy wzroście 163. i do tego ciągle chce mi się spać. jeżeli idę na pierwszą zmianę ok śpię jakieś 5 godzin mogę być niewyspana odsypiam to popołudniu, kładę się ok godz 17 na jakieś 2 godziny i potem jest ok, ale jeżeli nie muszę wstać tak wcześnie śpię zazwyczaj ok 9-10 godzin, a mimo to dalej jestem nie wyspana, wypiję nie raz dwie kawy i dalej nic. byłam już u lekarza rodzinnego, zlecił badania krwi które wyszły wg niej bardzo dobrze i nie ma się do czego doczepić, że jak mi zależy to żebym szła na leczenie hormonalne do ginekologa albo endokrynologa. czy na taką wizytę powinnam wziąć przynajmniej te wyniki podstawowe z krwi i niech zobaczy co dalej? w ogóle jest taka możliwość że np. mogę mieć cos z tarczycą ale badanie krwi tego nie wykryło a wykryło by to np. usg? czytałam tez ze chudnie się przy nadczynności ale znów włosy wypadają przy niedoczynności, możliwe jest ze mam jedno i drugie? czy np. mam za dużo testosteronu czy czego tam?

Gość gość
Zacznij od endokrynologa, potrzebne jest do niego skierowanie od lekarza rodzinnego. Następnie endokrynolog zleci Ci odpowiednie badania. Z krwi nie otrzymasz odpowiedzi czy tarczyca działa prawidłowo. Podstawowe badania na tarczycę to TSH, FT3, FT4, przeciwciała i USG tarczycy. Oczywiści wyniki z krwi możesz wziąć ze sobą. Do ginekologa też się możesz zapisać, tu skierowanie nie jest potrzebne.