Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest sens zapisywac 4 latke na angielski?

Polecane posty

Gość gość

Czy wy chodzilyscie jako dzieci na angielski i pozniej bylo Wam latwiej sie nim porozumiewac? Albo juz mozecie powiedziec to o Waszych dzieciach. Czy zapomnialy czego sie nauczyly? Mieszkamy w malej miejscowosci. Ostatnio w domu kultury pojawil sie balet. Corka byla zachwycona,bo bardzo chciala na niego chodzic. Mysle czemu nie,nie bedzie moze primabaleriną ale porusza sie,pobedzie z dziecmi a nie tylko krowy i kury jak to na wsi. No i ta pani prowadzi tez zajecia z angielskiego i wystosowala nam taka oferte. I waham sie. Koszt wydaje mi sie jak na wies spoko bo tylko 20zl za 45 minut,ale czy to dziecku w tym wieku potrzebne? Czy bedzie jej potem latwo? Bo przyznam sie szczerze,ze mam syna 10 lat i jest w 4 klasie i nic prawie nie potrafi. Doradzcie.

Gość gość
Takie małe dziecko chłonie jak gąbka, więc nie ma się nad czym zastanawiać, przecież zawsze można zrezygnować

Gość gość
Chlonie jak gąbka? Pod warunkiem ze ma stycznosc na codzien. Wystarcza wakacje i dziecko wszystko zapomni. Moja corka miala dodatkowy angielaki jako 5 latka. Pozniej nie chodzila na ang. przez rok i potem trzeba bylo wszystko od nowa. Ja ang. mialam od liceum. No umiem sie jakos porozumiec komunikacyjnie.-bez rewelacji-ale ten poziom B2 mam. Oczywiscir akcentu nie.

Gość gość
Mój syn ma angielski w przedszkolu, na jakiś dodatkowy bym go nie zapisała.

Gość gość
No chyba nie sadzilas, ze dziecko po rocznej przerwie będzie mówiło po angielsku. Język trzeba ćwiczyć, nawet jeśli ktoś dobrze mówi w danym języku, to po dłuższym czasie nieuzywania go, zapomina różne rzeczy.

Gość gość
Może nie zaszkodzi... Ja mam duże zdolności językowe, ale z przedszkola pamiętam tylko że uczyliśmy się na pamięć jakiegoś wiersza. Dla porównania powiem że w ciągu trzech lat intensywnej nauki w liceum państwowym bardzo dobrze opanowałam inny język. Potem wystarczy kilka miesięcy pobytu w tym kraju i nie masz większych problemów. Dla mnie to pchanie dzieci na języki ma siłę nie ma jakiegoś większego uzasadnienia, ale pewnie pochodzić krzywdy nie zrobi.

Gość gość
W ogóle nie sądziłam ze dziecko po roku będzie mówić po ang. Chodziło mi o to, ze przez wakacje wszystko zapomniało. Nauka w liceum jest chyba najbardziej efektywna z tego, co zauwazylam po sobie, ja najwięcej ang nauczyłam się właśnie w liceum przez 4 lata.

Gość gość
Najbardziej efektywna nauka jest wtedy, kiedy się ją utrwala

Gość gość
Nie, nie powinno się uczyć w tym wieku dwóch naraz albo trzech najpierw niech się polskiego dobrze nauczy bo to trudny język.

Gość gość
15.13 ale bredzisz, coś na zasadzie "nie wiem, ale się wypowiem"

Gość gość
Bredzę? A czy polski to nie jest trudny język sam osobiście dobrze go nie znam.

Gość gość
W takim razie rozumiem, że nie znasz również żadnego innego języka, skoro jeszcze nie poznales polskiego

Gość gość
Tak tak tak. Nie pytaj zapisuj.

Gość gość
Oczywiscie ze zapisuj. Poza tym na pewno dziecko oglada bajki. To wlaczaj tylko po angielsku.

Gość gość
Im mlodsze dziecko tym łatwiej przyswaja jezyk. Jak cie stac autorko to wysylaj. Nie zaszkodzi to córce na pewno a może bardzo pomoc. Mnie rodzice nie zapisali na ang jak bylam w podstawowce, chociaz bardzo chciałam chodzic. W LO owszem nauczylam się ale nauczycieli mialam bardzo kiepskich plus co chwile inny. Pewne rzeczy mozna sie nauczyc tylko bedac dzieckiem. Moje maluchy 4 i 6 letnie mówią po angielsku tak dobrze jak po polsku ale mieszkamy za granicą wiec to nie moja zasługa. Natomiast na przykladzie mojego 4latka widze, jak dużo dziecko potrafi sie automatycznie nauczyc. PS. Super dodatkiem tego ang bylyby bajk w domu po angielsku np Ben i Holly's little kingdom, alphablocks , nursery rhymes, zeby twoja córka codziennie osluchowala sie z jezykiem. Nie wiadomo kiedy jej sie przyda i gdzie w przyszlosci będzie pracować a jezyk angielski to teraz taka norma wszędzie.

Gość gość
Pewnie,że jest. Moja córka ma 1,5 roku i od początku puszczam jej bajki po angielsku, czytamy książeczki, ma zabawki mówiące w tym języku. I przyswoiła już na prawdę dużo. Nigdy nie jest za wcześnie na naukę języka, może być co najwyżej za późno. Jeszcze przy małym dziecku, które uczy się dopiero mówić w swoim ojczystym języku można mieć wątpliwości czy nie opóźni to mowy, czy nie będą się mu mieszały języki. Ale w przypadku 4 latki to nie wiem nad czym ty się zastanawiasz.

Gość gość
Jesli masz możliwość to zapisz, spróbowac nie zaszkodzi. Moje obie córki mają codziennie w przedszkolu po 30 minut. Starsza w zeszlym roku w 4 latkach była rocznikiem doświadczalnym, a od tego roku objęte sa wszystkie grupy, w tym najmłodsze 3 latki w ktorych jest mlodsza. I ta mała poczwara :) juz liczy do 10 po angielsku i czasem jak sama się bawi to coś po agnielsku, oczywiście jeszcze nieudolnie ale sobie wtrąci.

Gość gość
Autorko pewnie, że możesz zapisać. Ale dużych efektów nie spodziewałabym. W skrócie jeżeli to będą zajęcia np. 2 razy w tygodniu po 45 minut w sporej grupie to efekty będą naprawdę znikome. Są inne plusy jak kontakt z innymi dziećmi i dobra zabawa. Owszem dziecko uczy się bardzo szybko języka, ale tym językiem musi nie jako opływać. Czyli dziecko emigrantów czy w dwujęzycznym małżeństwie. W odniesieniu do niektórych argumentów, to nie jest tak, że jak 4 latka osłucha się z językiem np. angielskim to później łatwiej przyjdzie jej nauka np. w podstawówce. To nie osłuchanie jest ważne tylko systematyczność. Mózg koduje i zatrzymuję to co jest mu potrzebne. To co nie wykorzystuje zwyczajnie zanika.

Gość gość
My zapisaliamy właśnie w wieku 4 lat. Dodatkowo w przedszkolu plus rozmowy z nami dla utrwalania

Gość gość
Najważniejsze sa kwalifikacje nauczycielki.Powinna mowic z idealnym akcentem i poprawnie. Inaczej nie ma sensu, bo dziecko utrwali sobie zła wymowę i błędy. Juz lepiej puszczac bajki, piosenki i filmiki po ang. Charakterystyczne dla osób uczacych się nie od rodowitych Anglików, takze na studiach, jest fatalna wymowa i to, ze nie łapią, co mówią Anglicy, a to kwestia nauczycieli własnie

Gość gość
Nauczycielka jest wykwalifikowana. Prowadzi w duzym miescie szkole jezykową. Grupy max 5 dzieci. Do tego prowadzi przedszkole językowe prywatne.Tak szczerze to kasy jej nie brakuje. Ona po prostu chce dac szanse wlasnie takim dzieciom jak moje,ze wsi. Wie,ze nie dojade 80km do niej to ona dojedzie do nas.

Gość gość
Moim zdaniem nie ma zupełnie sensu zapisywać dziecka na angielski a to dlatego że ta nauka języka jest bardzo źle prowadzona wiem to z doświadczenia w porównaniu do innych krajów jak jest nauczany język obcy po drugie jeżeli język nie będzie używany na codzień w domu itp. to język nie ma sensu nauki , ja wyjechałam z dziećmi z pl dzieci starsze 10 i 5 lat wcześniej miały normalnie w szkole angielski wg. planu po przeprowadzce w ciągu roku mówiły płynnie po angielsku i w języku kraju w którym mieszkamy gdybyśmy nie rozmawiali po angielsku non stop plus tv oglądamy po angielsku używamy w pisowni pewnie by zapomniały tak jak zapominają polskiego

Gość gość
zapomnialam dodac jeszcze ze dziecko noe powinno sie uczyc innego jezyka za nim nie nauczy sie jezyka swojego to znaczy polskiego najpierw musi znac dobrze jezyk polski w pisowni i czytaniu dopiero nauczanie innego jezyka jest efektowne i lepsze w rozumieniu itd.

Gość gość
moja córka jest w 1 klasie podstawówki uważam że język angielski w 1 klasie jak i w przedszkolu jest formą zabawy teraz uczymy sie porządnie pisać i czytać po polsku jeżeli nauczy się tego zapisze ja na dodatkowy angielski wcześniej uważam pieniądz wyrzucony w błoto ale to moje zdanie poparte przykładem mojej córki

Gość gość
20.54- powiedz mi, jak można dopuścić do sytuacji, żeby dzieci zapomnialy swojego ojczystego języka. Wstyd i niedbalstwo rodziców

Gość gość
gość dziś zapomnialam dodac jeszcze ze dziecko noe powinno sie uczyc innego jezyka za nim nie nauczy sie jezyka swojego to znaczy polskiego najpierw musi znac dobrze jezyk polski w pisowni i czytaniu dopiero nauczanie innego jezyka jest efektowne i lepsze w rozumieniu itd x a jak sie maja do tego dzieci dwujezyczne? Ktore jeszcze nie pisza i nie czytaja a oba jezyki/ Swietnie chwytają? mam 2 takie przypadki w rodzinie. Dodam jeszcze swoj - moja babcia nie była Polką, zmarła, gdy miałam 6 lat, nie przebywałam z nią stale, więc głownie uzywałam polski. Jednak od razu chwyciłam jej jezyk,a przede wszystkim dobry akcent, który mi juz pozostał na zawsze.