Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

dlaczego prl był lepszy

Polecane posty

Gość gość

był lepszy, bo herbatę zaparzało się w imbryku ceramicznym 0,2l do 04 l, w którym z herbaty liściastej i niewielkiej ilości wrzątku pod pokrywką powstawała esencja, obecnie niespotykana. Esencję dodawało się do wody, a w imbryku, czajniczku ceramicznym fajansowym(coś jak gruba porcelana) było wbudowane jednolicie sitko ceramiczne(!). Esencja, skoncentrowany napar herbaty miał silny smak i aromat. Używano gatunków herbaty, które teraz można spotkać, ale nie takie i nie wszystkie. Oczywiście Yunnan*, to herbata normalnie długie liście, prawdziwa herbata, Cejlon, Madras, Assam*. Warto to odtworzyć, ale nie ma ceramicznych sitek, są metalowe i plastikowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×