Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy tez wierzycie w to ze jesli sie przyniesie cos z cmentarza to ktos umrze?

Polecane posty

Gość gość

Moja rodzina w to wierzy Nie wolno nic wrocic z cmentarza do domu Zadnego kwiatka i znicza bo ktos umrze wtedy.. Podobno sie to zawsze sprawdza.. Moj ojciec tak strasznie sie boi tego,ze jak raz przywiozlam z powrotem podkladke pod znicze to nie wpuscil mnie z nia do domu i byla awantura..musialam zawiez z powrotem na cmentarz.

Gość gość
Zabobony straszne :-) Zawsze na zimę zabieramy z cmentarzy wklady do dzbanow na kwiaty, dzban, kiedyś choinkę jak chcieliśmy na drugi sezon zostawić. O zabobonie słyszałam, ale ja w takie rzeczy nie wierzę.

Gość gość
Nigdy o tym nie słyszałam prawdę mówiąc

Gość gość
Niektórzy ludzie to są konkretnie głupi. Latają na cmentarz, modlą się o dusze zmarłych, co niedziele do kościoła, a w zabobony wierzą :O Albo jedno, albo drugie. Jak można jednocześnie wierzyć,w to,że Bóg jest dobry i sprawiedliwy a z drugiej strony,że jak się weźmie jakąś d**erele z cmentarza to sprawi,że ktoś umrze ? hahah :D z zemsty xD ? Serio, nie umiem tego zrozumieć.

Gość gość
Ja jakies 15 lat mialam w domu miseczki ze szklanych zniczy starego typu z cmentarza i nikt nie umarl ;)

Gość gość
Nigdy o tym nie słyszałam. Może ten przesąd ma zniechęcać hieny cmentarne? :) zapałek i torebek foliowych też to się tyczy? Bo ja je regularnie przywożę. Nie mówiąc już o pańskiej skórce i obwarzankach ;)

Gość gość
Co to jest pańskiej skórce? :O

Gość gość
Po co zabieracie na chatę dzbany i choinki z cmentarza, czy one nie są tam po to żeby były dla zmarłych? Zabieracie je do domu na zimę, chorujecie na coś?

Gość gość
Panska skorka to wielkopolski wypiek regionalny, cos a la piernik, sprzedawany przed cmentarzem

Gość gość
Qrwa dlaczego na piernik mówicie pańska skórka? Czy na sernik mówicie skórka spod napleta?

Gość gość
Moja mama co roku zabiera znicze do domu, a potem dokupuje wkłady. Kwiaty też czasem zabiera. Nikt jak dotąd nie umarł.

Gość gość
Ja kiedys slyszalam ze ktos zabral z grob znicze i postawil na inn grobie. Potem tej osobie przyszly we snie te osoby ktorym zabrala znicze.

Gość gość
Moja teściowa też co roki zaboera znocze i wiązanki (osoboście nie rozumiem, cały rok cmentarz w mieszkanii bo to na szafie stoi, ale niemoja to sprawa) i jakoś nikt od tego nie umarł. I pierwszy raz słyszę o czymś takim

Gość gość
wczoraj Może niech w ogóle cała płytę se zabierze do domu, skąd się tacy popaprancy biorą

Gość gość
03:30 :D :D :D

Gość gość
Ja w to nie wierzę, moja mama zawsze mówi że nie rozumie ludzi którzy zabierają rzeczy do domu z cmentarza nie w sensie jakiś zabobonow tylko że po co np sztuczne kwiaty do mycia w domu, ja tam wywalam po jakimś czasie i kupuje nowe. Ale też kiedyś mi opowiadała że pożyczyła konewke z grobu obok, zagadala się z ciotka wracaly już i zapiomiala tej konewki już była a dole i nagle słyszy głos obok. Oddaj konewke myślala że przeslyszenia ma i zwowu oddaj konewke. Weszla z powrotem pod górę konewke oddała i spokój już nie słyszała głosu.

Gość gość
gość dziś to pewnie już komornik był :)

Gość gość
gość dziś rusz mózgiem, może nie każdego stać na nowe kwiaty i znicze co roku.

Gość gość
6:13 Twój komentarz był raczej z kategorii "rósz muzgiem" :)

Gość gość
20:57 jestem z wielkopolski, i jak żyję 35 lat, to nigdy nie słyszałam o tej skórce, i pod żadnym cmentarzem nie widziałam aby ktoś to sprzedawał.

Gość gość
Ja przyniosłem ostatnio z cmentarza nieświadomie kupę na bucie. Jak na razie wszyscy żyją:o

Gość gość
20:54 - to napletek jezusa.

Gość gość
gość dziś racja też pierwsze słyszę aby ktoś żarcie pod cmentarzem sprzedawał :)

Gość gość
gość dziś akurat w tym wypadku ona ma rację.

Gość gość
Słyszałam o tym zabobonie ale trochę w innej wersji, chodziło o kradzież z grobu a nie że ktoś z rodziny sobie weźmie znicze do domu, żeby je umyć.

Gość gość
gość wczoraj Panska skorka to wielkopolski wypiek regionalny, cos a la piernik, sprzedawany przed cmentarzem x Jaki "a la piernik" ?, to biało-rożowa słodka masa, podobna do cukierków irys,taka "mordoklejka ", zawinięta w papier śniadaniowy i jest to wyrób warszawski

Gość gość
gość dziś gość wczoraj Panska skorka to wielkopolski wypiek regionalny, cos a la piernik, sprzedawany przed cmentarzem x Jaki "a la piernik" ?, to biało-rożowa słodka masa, podobna do cukierków irys,taka "mordoklejka ", zawinięta w papier śniadaniowy i jest to wyrób warszawski xx Dokładnie. Definicja: "Pańska skórka – tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek i sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka. Przysmak ten jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin. Pańska skórka w tzw. Słowniku warszawskim z początku XX wieku figuruje jako panieńska skórka."

Gość marawstala
W domu gdzieś mam przeniesionego anioła, nie był kradziony... To figurka z żywicy epoksydowej ale chyba nie opłaca sie ja naprawiać i znowu zanosic...

Gość gość
Zabieracie znicze zeby je myc? Nie no, k****, zadziwiacie mnie jak p******i ludzie mogą być. Ile ten znicz kosztuje? Pare złotych. Dla biedaków sa wersje nawet za 3zl.