Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o szpinak w diecie malego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Synek skonczyl niedawno rok. Chcialabym zaczac podawac mu szpinak, bo jest podobno bardzo zdrowy i bogaty m.in. w zelazo Niestety ja nie lubie szpinaku, nigdy nie gotowalam ani nawet nie kupowalam. Prosilabym o porady dla totalnego laika w kwestii szpinaku, jak najlepiej przygotowac. Na co zwracac uwage przy kupni? Teraz to chyba tylko mrozony? Z czym najlepiej laczyc?

Gość gość
Moja uwielbia szpinak. Ma 14 miesięcy. Dobrze dodać do niego trochę nabiału. Ja przyprawiam, ale z umiarem. Czasem używamy mrożonego, a czasem kupujemy eko w sklepie.

Gość gość
Szpinak tylko raz w tygodniu lub rzadziej Poczytaj o tym. Chodzi o szczawiany, które wpływają na nerki malucha i na szkliwo zębów. Serio.

Gość gość
Szpinak wcale nie ma aż tak dużo żelaza, jak się mówi. To przekonanie wynika z pomyłki, którą ktoś kiedyś popełnił przepisując tekst i dał przecinek nie tam gdzie trzeba, więc wyszło, że żelaza jest 10x więcej niż w rzeczywistości. Poszło w świat, potem ta bajka o Papaju (czy jak mu tam było) i tak się utarło z tym żelazem.

Duża zawartość żelaza w szpinaku to mit, wynikający z błędu w zapisie popełnionym kilkadziesiąt lat temu, jak to napisałą osoba wyżej. Osobiscie uwielbiam, ale jest wiele zdrowszych warzyw

Gość gość
dziś wysokoszczawianowych produktów jest znacznie więcej i jedzonych w większych ilościach niż biedny szpinak. Zawsze można go skropić sokiem z cytryny.

Gość gość
To jakie zdrowe warzywa polecacie?

Gość Mama 2 plus 2
Szpinak, jak wiele innych rzeczy jest ok ale z umiarem, czyli nie trzeba go jeść codziennie ale od czasu do czasu. My jemy, tak powiedzmy 2x w miesiącu. Mój 1,5 roczniak uwielbia jajko ze szpinakiem. Garść szpinaku siekam i duszę z odrobiną masla, potem dodaje ząbek czosnku drobno posiekany i na końcu jajo. Smażę aż będzie ścięte i już. Do tego pomidorek i zajada. A dzisiaj akurat robiłam na obiad roladki z indyka ze szpinakiem i feta. W necie jest sporo przepisów a roczniak już też może dużo próbować.