Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego chwalone jest posiadanie rodzeństwa?

Polecane posty

Gość gość

Kiedy nie ma nic gorszego dla dziecka jak posiadanie rodzeństwa nawet badania to potwierdzają: "Jedynacy w wielu życiowych konkurencjach wygrywają. Weźmy inteligencję, pewność siebie i odsetek tych, którzy z czasem dopracowali się wysokich stanowisk. Badania Sharryl Hawke i Davida Knoxa wskazują jasno, że jedynacy górą. Dostają więcej rodzicielskiej uwagi, co przekłada się na wyższe IQ. Kończą lepsze szkoły, startują z wyższego pułapu. Weźmy skłonność do współpracy. Badania Toni Falbo: znów jedynacy górą. W dzieciństwie nie musieli rywalizować z rodzeństwem o uwagę rodziców, o zabawki i przestrzeń. Są więc bardziej skłonni ufać ludziom, widzą innych w lepszym świetle (co nierzadko czyni ich bardziej atrakcyjnymi towarzysko – lubimy wszak tych, którym my sami bardziej się podobamy)."

Gość gość
Masz rodzeństwo?

Gość gość
Ja jestem bardzo szczesliwa, ze mam siostrę. To moja najlepsza, niezawodna pzryjaciólka

Gość gość
gość dziś Niestety mam.

Gość gość
Jestem jedynaczką lat 30 i znam wielu jedynaków, którym doskwiera brak rodzeństwa, mnie też. Aczkolwiek znam mnóstwo przypadków rywalizacji rodzeństwa w dorosłym życiu i nie utrzymywaniu ze sobą kontaktów. Nie mówię tu o patologii tylko o normalnym społeczeństwie,nieraz dość bogatych osób.

Gość gość
gość dziś i myślisz że co byś z tym rodzeństwem robila?

Gość gość
up

Gość gość
Też myślami,że dobrze jest mieć rodzeństwo dopóki nie zaczęli walki o spadek.

Gość gośćktos123123
Ja mam brata i siostrę, jestem z tego powodu przeszczesliwa

Gość gość
A ja mam lat 36 i również w swoim życiu poznałam wielu jedynakow, nigdy żaden nie narzekał na brak rodzeństwa, do tego kilkoro z nich jest także rodzicami jedynakow.

Gość gość
Ja mam troje rodzeństwa i jesteśmy bardzo ze sobą zżyci, mimo że wszyscy mamy już swoje rodziny. Wiem że zawsze co by się nie działo, nawet w nocy o północy mogę liczyć na siostrę i braci, a oni na mnie.

Gość gość
Mam brata ale duża różnica wieku sprawiła że jesteśmy sobie niemalże obcy. Zawsze czułam sie jedynaczką. Żałuję że nie miałam więcej rodzeństwa lub brata w przybliżonym wieku. Sama mam dwójkę dzieci z różnica wieku 5lat. Mam nadzieję że to nie za dużo.

Gość gość
Mam 5 rodzenstwa. Siostry to moje najlepsze przyjaciolki. Maz jedynak i ma zal do rodzicow ze nie ma rodzenstwa. Jego rodzice sie rozstali i zadbe nikogo sobie nie znalazlo. Maz sie boi co to bedzie z ich staroscia jak oni to tez jedynacy, wiec rodziny zadnej do pomocy nie ma i mieszkaja od siebie 300km...

Gość gość
Ja jestem jedynaczką, ale właśnie zawsze chciałam mieć rodzeństwo... No, ale to niestety nie zależało ode mnie. Jednak nigdy nie byłam jakąś zbytnią egoistką z tego powodu bo zawsze mialam przyjaciol w dziecinstwie i teraz w życiu dorosłym też mam, no i partnera też. Ale brata czy siostry to nie zastąpi...