Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

budowa domu, chcę dużą kuchnię i łazienkę, małe pokoje.

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoś budował taki dom, gdzie łazienka i kuchnia (nie chodzi mi o jadalnię) była ze sporym metrażem? W większości projektów, które oglądam kuchnia jest po prostu mała, łazienka też. Nie zależy mi na dużych pokojach.

Gość gość
Ja tak mam, ba, chciałam mieć jak najwięcej przestrzeni, więc wywalilismy ścianę z projektu w ostatniej chwili, żeby na dole został tylko jeden zamknięty pokój sypialny na 100m2. W pokojach się tylko śpi, czyta książkę czy odpoczywa, do tego nie potrzeba przestrzeni. Trzeba jednak myśleć o dzieciach, będzie czas, że z uwagi na szkole, dojrzewanie, okres buntu będą spędzać dużo czasu w pokoju, więc lepiej żeby nie były to klitki.

Gość gość
A ile metrów kw. ma według was duża kuchnia? Łazienki więcej niż 10m nie chciałabym mieć bo po co ?

Gość gość
ja mam dużą kuchnię - (prawie) kwadrat o bokach 3,5m x 3m, łazienka (przy sypialni) ma jakieś 12 m. kw. (wanna, prysznic, wc, 2 umywalki) Projekt kupiłam gotowy, ale w środku co nieco zmieniliśmy (za zgodą architekta). Np. wolałam większą kuchnię, niż mniejszą kuchnię plus małą spiżarnię (mam za to dużo szafek, a raczej szuflad i szafek typu cargo) Pokoje też są duże (niektóre łączyliśmy ze sobą w jeden duży (np. tak powstała sypialnia i garderoba, przedtem garderoba na planach była dużo mniejsza). Z tym, że mieliśmy z czego dzielić i łączyć, dom ma ponad 200 m.kw.

Gość gość
U mnie kuchnia 15m a łazienka na piętrze 17m. Dom 160m. Pokoje nieduże przytulne

Gość gość
A ja znowu wolałam mały domek. Mam ok 130 z garażem i kotłownia. Dla mnie to idealnie. Duży metraż jest niepraktyczny bo trzeba wszystko przecież posprzątać, ogrzewanie też dużo kasy pochłania. A na starość zostaje się samemu w takim ogromnym domu

Gość gość
Mam lazienke 16m, dom z drugiej reki, zlikwidowalismy 2 umywalki a bidet zmienilismy na baterie z rączka bidetta. Nie jest za duza - wanna, prysznic, szafka stojaca i wiszaca, duzy wieszak na reczniki, umywalka , biureczko-toaletka z krzeslem i duzo kwiatów. Nasza sypialnia jest mniejsza. Kuchnia jak na dom jest mala,ze 14 m, ale ze spizarka, jemy obok w pokoju.

Gość gość
Kuchnia ok. 15 m (z tym że wejście z 2 stron, więc trochę odpada), jak dla mnie ok, choć przez ten metraż sporo kręcenia się. Łazienka - ok 6-7 metrów, prysznic, wanna itd. Nie pakowałabym się w większą łazienkę, bo trudno ją ogrzać do temperatury przyjemnej jak się jest na golasa, a żadna przyjemność wyskoczyć z wanny i się trząść (ta sama temperatura na dużej przestrzeni jest odczuwalna jako niższa niż w mniejszym pomieszczeniu). Zamiast jednej dużej łazienki lepiej zrobić dwie mniejsze, to bardziej wygodne, żadne 2 umywalki nie zastąpią 2 osobnych kibli :P Natomiast pokoje nie powinny być małe, bo nie po to się dom stawia, żeby się w klitach gnieździć. Sypialnia i dorosłych i dzieci - 14-16 metrów. Szczególnie dla dzieci - będą miały gości, trudno żeby siedziały w klitach po 8-10 metrów.

Gość gość
Moja kuchnia ma jakieś 20m2, z dwóch stron otwarta na salon i korytarz, na środku bardzo duża wysoka wyspa. Uwielbiam moja duża kuchnie, na imprezach wszyscy rozsiadaja się na hokerach lub tylko opierają na wyspie łokcie i nie sposób ich wygonic do salonu choć wygodna sofa jest metr obok. Mimo gabarytów nie ma po kuchni zbędnego kręcenia bo jest ergonomiczna. Wszystko jest w dobrym miejscu, to co trzeba pod ręką, reszta w "spiżarni". Łazienki są normalnych rozmiarów. We czwórkę możemy swobodnie się w nich poruszać jednoczesnie. Zamiast bidetu mamy bidetki, prysznic 90x120 w jednej, duża wanna w drugiej. Nie rozumiem natomiast dwóch umywalek w łazienkach. Dla mnie to jest azyl, nikt nie korzysta równocześnie z umywalki, więc jedna wystarczy no i mniej sprzątania.

Gość Webarchitekci
Duże łazienki, pokoje kąpielowe, przestronne salony i kuchnie. Tego w internecie jest multum. Znajdź dobrego architekta i firmę która Ci to ogarnie. Teraz nie ma z tym problemu, tylko może być problem budżetu. Zobacz na jedną z najlepszych firm https://luxum.pl/

Gość gość
Ja mam kuchnie połączoną z jadalnią i ma 43m2, a sypialnie mam 30m2. Chciałam dużą sypialnie bo przez pierwszych pare lat dzieci będą co chwile do nas przychodzić. Pokój córki ma 18m2. Chciałam mieć duze pokoje i nie żałuje. Corka ma się gdzie swobodnie bawić, nie wynosi dużo zabawek do salonu bo ma miejsce u siebie. W sypialni mam swój kącik na toaletkę do makijażu, leżankę do czytania i duze łóżko, które nad ranem mieści jeszcze psa i córeczkę ;) Dom ma 300m2.

Gość gość
Duży metraż jest niepraktyczny bo trzeba wszystko przecież posprzątać, ogrzewanie też dużo kasy pochłania. A na starość zostaje się samemu w takim ogromnym domu x my i tak mieszkamy sami :D, więc na starość raczej nic się nie zmieni ;) . Na ogrzewanie nas stać, a sprzątać też nie musimy sami. Aha, oczywiście oprócz tej łazienki przy sypialni mamy też dodatkową łazienkę dla gości i jeszcze jedną na parterze, więc łącznie są 3 sztuki "kibli", to odpowiedz dla pani z godz. 22.59. I nawet zimą w dużej łazience jest bardzo ciepło, nie oszczędzamy na ogrzewaniu :) . Pralnia oczywiście osobno.

Gość gość
Co to są bidetki???? A my budujemy 110m użytkowej po podłodze około 150 i pokoj najmniejszy dzieci 10m. Przez wasze gadanie że małe,małe już nie wiem czy są ok...Potem są pokoje 11,12m i 14 tyle że są że skosem więc tam będą lozka.

Gość gość
6.52 jak na dom to malutkie te pokoiki a skosy to juz porazka