Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Obcokrajowiec544

Jestem Ukraińcem. Macie jakieś pytanie?

Polecane posty

Gość Olena1
Na jakie mam ok 20 minut

Gość Zdegustowany Idiotyzmem
Jesteś Ukraińcem no i co z tego? Nie jesteś w żaden sposób bardziej wyjątkowy, gorszy w sumie też nie

Gość gość
gdzie Ci sie lepiej mieszka, w polsce czy na ukrainie

Gość gość
bardziej podobaja Ci sie Ukrainki czy Polki?

Gość gość
masz drachmy na wymiane?

Gość Obcokrajowiec544
Lepiej żyje się na Ukrainie. Chociaż oczywiście Polska jest bardziej rozwiniętym krajem niż Ukraina. W Polsce czuję się obcym, nie mam tutaj zbyt dużo znajomych.

Gość gość
dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Gość gość
czy dobrze mówisz po polsku i ukraińsku i z jakiego rejonu jesteś? czy chciałbyś potłumaczyć coś?

Gość gość
*W Polsce gdzie mieszkasz? I z ciekawości, jak się nauczyłeś polskiego?

Gość gość
To akurat nici z tłumaczenia. Ale z ciekawości - jak się uczyłeś polskiego? Ile i co cię zmotywowało? Rok w Rzeszowie, to za mało żeby mówić płynnie po polsku. :)

Gość gość
To jak na rok nauki i rok przebywania w Polsce mówisz b. płynnie. Widocznie składnia ukraińskiego i polskiego musi być podobna. Ile macie przypadków? I czy też macie końcówki fleksyjne przy czasownikach?

Chodziłem na kurs języka polskiego na Ukrainie. Słuchałem polskie podcasty, trochę oglądałem filmiki. Chyba najwiecej nauczyłem się polskiego w rozmowie z Polakami i na zajęciach na uczelni

Gość gość
Może masz zdolności językowe. Albo to podobieństwo między językami. Mój brat uczył się przez rok ukraińskiego, ale chyba nie mówi tak płynnie. Też przez rok studiował na Ukrainie.

Gość gość
Dobrej nocy. I tak, sprawdziłam - macie w ukraińskim taką samą deklinację i koniugację, więc w sumie polski może być dla was łatwy. A dla nas ukraiński. :)

Gość gość
Czy ogólne opinie o Polsce w Ukrainie są negatywne? O co macie do nas największy żal? Pytam w celach edukacyjnych.

Gość Obcokrajowiec544
Powiedziałbym tak, że większość Ukraińców nie ma żadnego zdania o Polakach. Najwiecej osób przyjeżdża do Polski z zachodniej Ukrainy, natomiast ze wschodu, północy i półudnia nie w takiej dużej ilośći. Chyba na zachodzie Ukrainy niektórzy osoby nie bardzo lubią Polaków z tego powodu że czasami pracodawcy w Polsce nie zbyt dobrze zachowują się do pracowników z Ukrainy( naciągają na kasę, płacą mniej niż oferowali). A z powodów historycznych tez są ludzi, którzy nie lubią Polaków. Ale jest ich mało. Większość Ukraińców ma neutralny stosunek lub pozytywny do Polaków. Turysty z Polski najczęściej przyjeżdzają do Lwowa, Tarnopolu, Iwano-Frankiwska, a do innych części Ukrainy w ogóle nie jeżdżą. Mieszkałem w kilka miastach na Ukrainie, często podrożowalem, ale Polaków spotykałem tylko we Lwowie. Mi się wydaje ze większość Ukraińców nigdy Polaków w życiu na oczy nie wiedzieli i nie maja żadnego zdania o was.

Gość gość
W 2006 byłam w Odessie, ludzie życzliwi, choć zdarzały się wpadki. Ale wyjazd wspominam bardzo dobrze i cieszę się że odwiedziłam Ukrainę. Byłam we Lwowie w hotelu Lwów:D, łóżka z słomianym siennikiem. Tarnopolu, nieco lepiej no i postój w Odessie, było super :).

Gość Marcin12345
Jakie miasto byś polecił do odwiedzenia w Ukrainie? i czy jest tam bezpiecznie? - nadal przecież trwa wasz konflikt z Rosją

Gość Marcin12345
A tak w ogóle, to super że udzielasz się tu na forum i odpowiadasz na pytania. Jak masz jakieś pytania do nas to śmiało.

Gość Obcokrajowiec544
Cieszę się że pani spodobało się. Mam nadzieje że pani kiedyś jeszcze pojedzie na Ukrainę ☺️

Gość Marcin12345
Co do pracodawców w Polsce to rzeczywiście bardzo często się zdarza że traktują was jako tanią siłę roboczą. Przykre to trochę. Kiedyś pracowałem razem z jednym Ukraińcem i bardzo dobre mieliśmy relacje.

Gość Marcin12345
Perspektywy są takie że pracy na polskim rynku jest coraz więcej i płace też rosną . Mam nadzieje że nieuczciwych pracodawców będzie coraz mniej.

Gość gość
Szczerze chciałabym jeszcze kiedyś pojechać, niestety odebrano wam Krym nad czym ubolewam. Wtedy jechaliśmy samochodem, 1400 km. nie udam mi się już chyba namówić męża, woli rafy koralowe. Tak czy inaczej nie zapomnę tego wyjazdu, momentami był hardkorowy, trasa nocą ze Lwowa do Tarnopola, Arkadia w Odessie i uzbrojona po zęby policja. Niezapomniane emocje a przy tym super miejscowi ludzie :).

Polecam zwiedzić Odesse, Kijów, Winnice. Jest biezpieczno, konflikt z Rosją trwa na Donbasie. W innych częściach Ukrainy jest spokojnie. W zeszłym roku byłem nawet na Donbasie, w 5 kilometrach od miejsc gdzie nadal czasami idą walki. I nadal żyje. Więc spokojnie można do nas jechać

Gość Marcin12345
Ten kolega z Ukrainy już dziesięć lat temu mi powiedział że pewnego dnia Rosja zabierze Krym i Dombas. Nie wierzyłem mu - mówiłem że to nie możliwe że Europa nie pozwoli i chłop miał racje,