Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anmu866

Problem z odpieluchiwaniem 2,5letniej coreczki

Polecane posty

Gość anmu866

Witam,prosze o porade w odpieluchowaniu mojej 2,5letniej coreczki.Od kilku miesiecy robimy proby sadzania na nocnik lub sedes z nakladka dla dzieci i za kazdym razem jest wielka awantura i placz,wyrywanie sie.Jak ma zalozone majteczki to sika w nie w pokoju lub lazience.Ostatnio wie kiedy popuszcza w majtki i idzie do lazienki ze mna ale wyrywa sie i nie chce usiasc na sedes i robi siku na podloge w lazience z wielkim placzem.Jestem bezsilna ,nie wiem juz co zrobic,zeby zrozumiala i siadala na sedes.Bardzo zalezy mi na poradzxie co dalej robic,poniewaz w przedszkolu panie na mnie naciskaja,zeby ja jak najszybciej odpieluchowac.Pozdrawiam

Gość gość
Już wytworzyła się bardzo nerwowa sytuacja nacisku i pośpiechu i to jest bardzo niedobrze, bo dziecko protestuje jak potrafi. Spokój, spokój i jeszcze raz spokój. Panie w przedszkolu chcą mieć wygodę, a przecież 2,5 roku to jeszcze bardzo małe dziecko. Oczywiście, powinno już obywać się bez pieluchy, tyle, że dzieci sa różne i trzeba im na to pozwolić.

Gość gość
Moj syn za 4mce skonczy 2l i tez nie wiem co zrobic. Ma nocnik, nakladke i podstawke tez. Wie, ze mama/ tata/ siostra zalatwiaja sie w toalecie. Wie, ze na nocnik robia dzidzie ( sam pokazuje i mowi " tam dzidzi"), ale usiasc nie chce. Przez 3mce 4 razy sie zdarzylo, ze przyniosl nocnik i zrobil do niego. Nakladki sie boi. Jak narobi grubsza sprawe, to biegnie po pieluche i kladzie sie na kanapie. Wiec rozumie. Starsza corka juz dawno na nocnik robila, miala niecale dwa lata, gdy przestala korzystac z pieluch. Probowalam malemu jak starszej kiedys pokazywac- ze mama robi tu, ze mis zrobil na nocnik ( na corke dzialalo) a synek nic. Dalej z pielucha. Podlaczam sie wiec pod temat...

Gość gość
12:41 Masz jakby „czas” na to by mału załapał a dziecko autorko jest już duze. U Ciebie cierpliwość i pokazywanie do znudzenia nocnikowania. U autorki to przesada takie duze dziecko obrabiać z kupy i szczochów...! Wprowadź kija i marchewkę-jak posiedzisz to dostaniesz „coś”-do wyboru co. I nie ma zmiłuj ze pieluchę na dupę zakładasz-nie ma i koniec bo jesteś już duża dziewczynką. Załapie

Gość gość
Nie wiem czy pomoże, koleżanka robiła taki myk: kupiła za małe pieluszki i "udowodniła" dziecku, że jest za duże i się w nie nie mieści. Był protest, żal, próby zakładania na siłę za małych pieluch, ale w końcu musiał odpuścić. Nie naciskałabym jakoś specjalnie na sedes jeśli dziecko się boi - ważne żeby załatwiało się świadomie w wyznaczonym miejscu, a czy to sedes, nocnik, czy rozłożona na podłodze pielucha (bo spotkałam się z takim rozwiązaniem z tym że u niepełnosprawnego dziecka) to ma mniejsze znaczenie.

Gość gość
Może samodzielny wybór nocnika pomoże. Zrób z tego otoczkę, ze sama wybrała i to tylko jej.

Gość gość
No staram sie go oswajac. Tylko ciagle slysze od babci" taki duzy i z pielucha". Nie naciskam i nie zmuszam. Przyznam jednak ze chcialabym go nauczyc zeby majac 2lata juz robil na nocnik.

Gość gośćktos123123
Mój synek właśnie skończył 3 latka, oduczyl się pieluch mając 2,5 roku. Dzieci w tym wieku bardzo dużo rozumieją i nie wolno oglupiac dziecka więc raz podjęta tecyzje trzeba uszanować. Pewnego dnia powiedziałam mojemu dziecku że jest duży i już nie będziemy używać pieluszek, wytłumaczy łam wszystko a on słuchał. Powtarzałam to kilka razy dziennie, gdy narobił w majtki to mówiłam ojej zapomniałeś zawołać ale nie martw się zaraz się nauczysz i tak jak inne dzieci będziesz już duży a nie dzidzia z pieluszka. Po 3 tygodniach nie było już żadnej wpadki.

Gość gość
Stanowczo za późno. Ja swojego syna zaczęłam sadzać zanim skończył rok. Do 1,5 roku się odzwyczaił od pieluch w ciągu dnia, do 2 roku tylko na noc zapobiegawczo, by nie zalał łóżka

Gość gość
To i tak pol roku sie babralas z sadzaniem. Moj syn mial 2 lata i 2mce i sam z siebie zaczal chodzic do ubikacji i siadac na sedes z nakladka.

Gość gość
Co dla jednego za późno, dla drugiego za wcześnie. Ja bym zostawiła dziecko w spokoju, bo jak płacze to najwyraźniej jeszcze nie jej pora. A panie w przedszkolu, cóż. .. są dorosłe, w przeciwieństwie do dziecka.