Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam dzieci opóźnionych psychoruchowo

Polecane posty

Gość gość

Proszę o wypowiedzi mamy dzieci, które były bardzo wiotkie i bardzo późno zaczely chodzić ( po drugim roku zycia). Jak wygladal u waszych dzieci rozwój intelektualny. Mowa i funkcje poznawcze. Mój synek jest bardzo wiotki. Ma dwa i pól roku i dopiero zaczął chodzić ale jeszcze sam nie wstaje, nie skacze i nie czworakuje. Jest przebadany a przyczyny brak. Genetycy nic nie znaleźli. Jest niejadkiem ma wiec niedowagę, wzrost ok. Nie mówi ma swoje slowka bum bum brum brum be bach mama baba ale nie używa ich w celu nawiązania kontaktu. Pięknie gugal i gaworzył. A teraz nie jest zainteresowany i trudno mu się skupić. Jak bylo z waszymi dziećmi kiedy zaczely mówić? Za stawianie diagnoz dziękuję i mamom, których dzień miały ONM i zaczely chodzić przed drugimi urodzinami też. Chce poznać opinie mam i dzieci z poważnymi problemami.

Gość gość
Rozwoj ruchowy jest polaczony z rozwojem intelektualnym. Pierwsze swiadome slowa przypadają zazwyczaj na pierwsze kroki. To co mozna zrobic, aby wspomoc rozwój dziecka to mowienie duzo, czytanie, zero tv. Mowa jest bierna i czynna. Samo wypowiadanie slow to jedna kwestia, druga natomiast czy jest swiadome co oznaczaja poszczegolne slowa, czy wykonuje proste polecenia, czy pokazuje palcem.

Gość gośćnuska
teraz mnostwo dzieci zaczyna pozno mowic , moj syn byl non - verbal do ponad 5 roku zycia , do szkoly poszedl odrazu do speech and language unit i teraz ma 9 lat i plynnie mowi, czyta, buzia mu sie nie zamyka , gada non stop , z jednym wyjatkiem , nie chce mowic po Polsku, wszystko rozumie ale mowi ze nie lubi tego jezyka, nie jest Polakiem i nie bedzie mowil w tym jezyku , ot ...taki kaprys... w twoim przypadku raczej bym sie zaczela rozgladac za dobrym pediatra ktory wylapie problem, bo mowa mowa...ale ta wiotkosc jest b.niepokojaca

Gość gość
Pokazuje palcem oko, nos, usta u mnie i u siebie. Podaje rączkę na przywitanie robi żółwika, przybija piątkę. Robol pa pa ale teraz nie chce bo piątka jest ciekawsza. Pokazuje obrazki w książeczce. Wskazuje osoby np u logopedy pokazuje na siebie na mnie i na zabawkę. Nowie do niego ciągle, czytam mu dużo, pokazuję. Tv nie ogląda ale piosenki na laptopie musza być bo by nic nie zjadł. Niestety jak poszłam do pracy to tata i babcia nie byli w stanie go nakarmić bez piosnek. Teraz jestem z nim ja na stałe ale już nie jestem w stanie zwalczyć tego nawyku i pól posilku odbywa się przy stole z zabawkami i moimi wyglupami, a reszta to piosenki. Wiem, że mowa i kroki ida w parze. Dlatego mam nadzieję, że ruszy mowa jak synek będzie jeszcze stabilniej chodził. Ale bardzo boje się upośledzenia. Ta wrogość musi mieć przyczynę ale jej nie znamy.

Gość gość
Rozumiem, ze badania wszystkie ok? Morfologia, zelazo? To moze powodowac brak apetytu. Co dziecko najczesciej je i z czego pije, z jakiego kubka? Powinno duzo zuc i gryzc, bo to tez ma wplyw na mowe. Picie najlepiej z kubkow takich w stylu doroslych, bez smoczkow, bez niekapkow. Zero cukru i słodyczy. Jak zachowuje sie przy innych, doroslych i dzieciach?

Gość gość
Macie wwr i dobrego neurologa?povzytaj o eye q.u nas pomoglo-skrajny wczesniak po wylewach i z opoznionym rizwojem mowy.

Gość gość
Mamy wwr. Ma wszystkie wyniki super. Morfologia, żelazo. Badania od gastroenterologa na wchłanialnosc. Choroby metaboliczne wykluczone. Neurologicznie też nic. Eeg rezonans ok. Serce, nerki, sluch, dno oka wszystko bez zastrzeżeń. Z życiem nie ma problemu ale nie ugryzie bulki czy owocu. Jak mu szly ząbki to przestał gryźć. Dopiero od tygodnia skrobie dolnymi zabkami owoce. Mamy zajęcia z neurologopedią i psychologiem i pedagogiem. Oczywiście rehabilitacja też. Ma slabe taczki jak go trzymam za łokieć to pięknie pokazuje obrazki. Ale sam z siebie nie. Do Pani powyżej dziękuję za podpowiedź sprawdzę.