Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pisanie lustrzane u 7 latki czy to coś poważnego bardzo się martwię

Polecane posty

Gość gość

Byla działa wywiadówka córka ma 7 lat wychowawczyni poleciła bym poszła z córką do poradni ponieważ pisze odwrotnie nie które litery i cyfry. Strasznie mnie zmartwila myślałam że córce to minie. Pisze odwrotnie s z 5 6 dziś jak zobaczyłam sprawdzian to mało co się za głowę nie złapałam s w nazwisku idwrotnie 3 5 6 w całym równaniu Jak obecnie mogę jej pomóc? Zanim dostaniemy się do poradni. Czy któraś z mam miała ten problem?

Gość gość
Widziałam, ze duzo dzieci tak robi. Z tego co ja wiem to po prostu pokazuja jak pisac prawidłowo i dzieci cwicza pisownie.

Gość gość
Bez paniki . Dużo dzieci tak ma.

Gość gość
Zapewne dysleksja. Duzo pracy orzed wami, ale spokojnie ;)

Gość gość
Małe dzieci czesto tak pisza wiec nie ma co panikowac.

Gość gość
Dzisiaj po powrocie kazałam jej napisać źle napisała s z. I jak się bawiła coś pisała i P przekręcila. I tak z 5 razy co jakiś czas pisała mi cyfry i litery z którymi ma problem. Tylko raz napisała poprawnie S Z reszta ok

Gość Asia1234567890
Przecież to dopiero początek nauki pisania, ma prawo się mylić. To normalne. Mój syn jest w 2 klasie i nadal czasem mu się zdarzy pojedyncza litera. A jest bardzo zdolny i inteligentny, same 5 i 6.Nauczyciele nigdy nie zwrócili nam uwagi że takie pisanie zwiastuje jakieś problemy. A nasza Córcia ma tak jak twoja 7 lat i co druga litera czasem przekrecona :) Nauczą się jeszcze! A nauczycielka twojej córki to może taki nadgorliwy typ, co chce się wykazać a tak naprawdę nie ma pojęcia że wznieca niepotrzebny niepokój. I co gorsza nie jest dobrym pedagogiem skoro nie wie, które symptomy są właściwe dla np. dysleksji, a które nie są jej oznaką...

Gość Gościnny belfer
Rzeczywiście pomoc poradni wskazana. Córka może być np. leworęczna lub mieć lateralizację skrzyżowzną. Zmuszana do użycia prawej ręki ma problemy. Mój syn w 1klasie napisał pół strony tekstu od prawej do lewej strony kartki. Wyrazy pisał podobnie i litery jak by w lustrze odbite. Nie zrobił przy tym żadnego błędu i potrafił to szybko i poprawnie przeczytać. Ja odczytałam po odbiciu w lustrze. Z biegiem czasu nauczył się poprawnie pisać. To nie choroba, tylko inne funkcjonowanie mózgu. Odmienna forma lateralizacji. sprawia kłopoty ale na pocieszenie, leworęczni, zwykle są zdolniejsi od praworęcznych.

Gość gość
To dzisiaj tacy nauczyciele pracuje ... jestem przerazona, zalecalabym wyslac nauczycielke do psychiatry. Pismo lustrzane u dzieci nawet w drugiej klasie zdarza sie czesto. Moja rada: przugotuj alfabet oraz cyferki od 0 do 9 na papierze, takie tabliczki powinno miec dziecko zawsze kiedy pisze. Gdy jest niepewne zerka na wzory liter i cyfr. Lagodnie zwracaj dziecku uwage na niepoprawne pismo, np. zapytaj: jestes pewny (a), ze te literke napisales prawidlowo? Zazwyczaj wtedy dziecko samo zauwazy, ze napisalo blednie i poprawia. Takie wzory powinno dziecko miec rowniez na lawce w szkole. Zobaczysz, ze w trzeciej klasie bedzie wszystko OK, a nawet wczesniej. Wiem to z doswiadczenia pedagogicznego ( na szczescie nie w polskiej szkole).

Gość gość
Bez paniki. Poczekaj spokojnie. Ja jestem oburęczna. Na początku też tak było. Moja córka tak samo. Wszechstronne zdolności od ścisłych po humanistyczne. Będzie dobrze :)

Gość gość
To nie jest zadna lateralizacja skrzyzowana, pismo lustrzane jest zjawiskiem dosc powszechnym w nauczaniu poczatkowym i dzieci z tego wyrastaja. "Lateralizacja skrzyżowana w zakresie ręki i oka powoduje zaburzenia koordynacji wzrokowo-ruchowej i utrudnia dziecku kontrolę wzrokową pracy ręki. Dzieci te mają problemy w pisaniu, a objawem tego są litery niekształtne, w nierównych odstępach, uczeń ma też skłonność do opuszczania linijek. Podczas czytania przeskakują litery, opuszczają sylaby, wyrazy, zmieniają kolejność liter.

Gość gość
Ja mam skrzyzowana lateralizacje, corka ma, obie jestesmy leworeczne i nigdy tak nie pisalysmy. Nie mamy tez zadnych zaburzen koordynacji i innych problemow:-) moj syn z kolei, praworeczny i w ogole prawostronny, pisze w lustrzanym odbiciu, ma 7 lat i nauczycielka mowi ze pisze tak polowa klasy.

Gość gość
Mój 6-latek tak ma ale są to pojedyncze ekscesy dlatego na razie nie panikuję.

Gość gość
Takie pisanie niekoniecznie musi na coś wskazywać a może być dysleksja. Mój syn jest leworęczny (chociaż prawą też świetnie daje sobie radę) i pisał tak tylko w pierwszej klasie. Dla świętego spokoju możesz skonsultować się z poradnią, nic cię to nie kosztuje. W szkołach też pracują psycholodzy i tam też możesz zasięgnąć opinii.

Gość gość
Ja mam skrzyzowana lateralizacje, corka ma, obie jestesmy leworeczne i nigdy tak nie pisalysmy. Nie mamy tez zadnych zaburzen koordynacji i innych problemowusmiech.gif moj syn z kolei, praworeczny i w ogole prawostronny, pisze w lustrzanym odbiciu, ma 7 lat i nauczycielka mowi ze pisze tak polowa klasy. xxxxxxxxx Mam nadzieje, ze rozumiesz: lateralizacja skrzyzowana to nie to samo co leworecznosc.

Gość gość
21:14 tak, rozumiem doskonale, jestem leworeczna, prawooczna, prawouszna i lewonozna. Takie ze mnie dziwadlo, ale zyje i calkiem dobrze daje rade ;-)

Gość gość
22:37 witaj w klubie dziwadeł. Ja na dodatek "prawouszna". Reszta jak u Ciebie, z tym, że jestem oburęczna z dominacją lewej. Ale piszę obiema :)

Gość gość
22:57 w sumie to tez jestem troche obureczna, ale z przewaga lewej, wiec sie okreslam jako leworeczna, zeby juz w ogole nie wyjsc na freaka ;-)

Gość gość
23:04 mnie to nie przeszkadza. Radzę sobie bardzo dobrze, więc nie straszne mi bycie freakiem ;)