Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy wszystkie zarowki energooszczedne swieca od razu pelnym swiatlem?

Polecane posty

Gość gość

czy niektore musza sie pierw rozgrzac?

Gość gość
ledowe świecą od razu, świetlówki muszą się rozgrzać

Gość gość
nie wiem, ja używam zwykłych żarówek ledowych za 5zł z obi, cały dom świeci od 2 lat i jak narazie wszystko działa żadna sie nie przepaliła, a prądu żrą tyle co nic

Gość gość
czyli swietlowki wyparly zwykle stare zarowki, a potem ledy wyparly swietlowki?

Gość amBrożyk
oczywiście muszą się przez chwilę 'rozgrzać' i dotyczy to żarówek zasilanych napięciem 12VDC lub 230VAC , praktycznie 'rozgrzewa' się zasilacz , tranzystory muszą wejść w stan nasycenia , kondensatory elektrolityczne ze względu na starość i utratę pojemności nie ułatwiają tego zadania , przy żarówkach halogenowych 'prąd rozruchu' jest bardzo wysoki , żarówka Edisona jest bardziej ekonomiczna od żarówki halogenowej , gdy przechodzimy na żarówki LED to 'inkasent' przyśle kontrol aby sprawdzić, czy nie kradniemy prądu !

Gość gość
haha no bzdura totalna. Zmieniając wszystkie żarówki na LED można zaoszczędzić na prądzie jakieś 10-15 zł miesięcznie i tyle. Najwięcej prądu zużywa lodówka, kuchnia elektruczna, czajnik itp. sprzęty a nie żarówki. Kiedyś płaciłem za prąd średnio 150 zł miesięcznie, w jednym czasie zmieniłem wszystkie żarówki na led i po połowie roku rachunki spadły do 135-140 zł. Nie ma sensu większego taka zmiana bo światło z ledów jest niemiłe dla oka i niezdrowe