Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda1301

toksoplazmoza drugi raz?

Polecane posty

Gość Magda1301

Witam! W pierwszej ciąży miałam podejrzenie toksoplazmozy, 3 listopada 2016 roku zrobiłam badania, które potwierdziły dodatnie IgG ilosciowo 172 oraz IgM 11,2. Kazano mi wtedy zrobić awidność, która wyszła na poziomie granicznym IgG to 0,293. 13 stycznia 2017 powtórzyłam badanie w zupełnie innym laboratorium. Wynik, który wtedy otrzymałam mówił, że do zakażenia doszło kilka tygodni przed zajściem w ciąże. IgM 1.17 zakres wartości: poniżej - 0.55 - ujemny 0.55 - 0.65 - wątpliwy powyżej - 0.65 - dodatni IgG 189.00 zakres wartości: poniżej - 4 - ujemny 4 - 8 - wątpliwy powyżej - 8 - dodatni Awidność IgG 73,31% co według zakresu referencyjnego oznacza wysoką niska < 50 graniczna 50 - 60 wysoka > 60 Teraz jestem w drugiej ciąży i mój lekarz prowadzący zlecił badanie na toksoplazmozę w którym wyniki wyglądają następująco : IgG ilościowo 39,1 < 1,6 wynik ujemny 1,6 - <3 wynik wątpliwy >=3 wynik dodatni IgM ilościowo 0,56 < 0,5 wynik ujemny 0,5 - < 0,6 wynik wątpliwy >= 0,6 Czekam jeszcze na wyniki z awidności, ale bardzo się martwię, że mogę mieć znów problemy z toksoplazmozą. Czy jest zatem możliwość zakażenia po raz drugi?

Gość gość
Ewidentnie tak. Tylko pytanie jak sie mozna zarazic toksoplazmoza przed ciaza?

Gość gość
Dziecko jest teraz bezpieczne, bo masz Igg dodatnie (które chronią płód), zwłaszcza, że masz potwierdzone zakażenie w 2016. Igm czasami utrzymują się wiele miesięcy na poziomie dodatnim, u Ciebie jest to praktycznie wynik na granicy ujemnego. Moim zdaniem jest ok i dziecko jest bezpieczne

Gość gość
gość dziś Ewidentnie tak. Tylko pytanie jak sie mozna zarazic toksoplazmoza przed ciaza? Myślisz, że zakażenie toxo ma jakiś związek z ciaza? :)))))))) To zwykła choroba, którą może mieć każdy : kobiety, mężczyźni, dzieci. Ja byłam chora kilka lat temu, wyszło przypadkiem. To w sumie niegrozna choroba. Problem pojawia się, kiedy zachoruje ciężarna.