Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PALE KAMIENIAMI W PIECU TAK OSZCZĘDZAM

Polecane posty

Gość gość

normalnie jak pale to wrzucam takie średnie wiaderko węgla, na to troche papierów drzewa i podpalam, taki sposób daje ciepło przez 4-5 godzin, potem temperatura już wyraźnie spada, jeszcze przez kolejną godzinę kaloryfery są ciepłe ale to już wszystko stygnie Natomiast mój sposób jest taki, że na dno pieca wykładam kamienie, takie wielkości węgla orzech, wrzucam ich mniej więcej tyle co węgla, czyli średnie wiaderko, na te kamienie dopiero daje węgiel, a potem tak jak zwykle papiery, troche drobniejszego drzazgi i ze 2-3 większe kawałki drewna Tym o to sposobem, zużywając identyczną ilość węgla i drzewa, piec grzeje przez 11 godzin!!!! a potem przez jeszcze godzinę-dwie stygnie Już nie grzeje całym wiaderkiem węgla bo to sie można ugotować tak gorąco w chałupie :D teraz wrzucam tylko 1/3 wiaderka a daje tyle samo ciepła co wcześniej wrzucając całe wiaderko... w ten sposób mam oszczędność na węglu

Gość gość
Mniej więcej po dwóch godzinach palenia z kamieniami, jak węgiel jest już dobrze rozpalony, otwieram drzwiczki pieca i pogrzebaczem wszystko mieszam żeby kamienie z węglem się przemieszały. Kamienie nabierając ciepła od węgla, powodują wyższą temperature w piecu, a nawet jak już węgiel się spali to same kamienie jeszcze przez długi czas pozostają gorące utrzymując piec w pożądanej temperaturze ma sie ten łeb co? :classic_cool:

Gość gość
ej ludzie wy nie palicie w piecach?

Gość gość
ja nie pale to jest SMOG i ludzie zdychaja od smrodu

Gość gość
od tego ja mam pjec wyłożony szamotem ciolku, ktory trzyma lepiej ciepło niz twoje kamienie, więc mozesz wypiertalac 🖐️

Gość gość
jestem człowiekiem cywilizowanym i mam centralne nie musze się babrać węglami, piecami jak biedota i patola

Gość amBrożyk
każdy pomysł jest 'dobry' aby oszczędzić trochę opału, podobno 100 lat temu zbierano krowie odchody, czyli PLACKI - suszono i palono w piecach od palenia krowimi plackami w piecach nie ma smogu, więc może należy wrócić do 'korzeni' i zbierać krowie PLACKI na opał, zamiast kamienia wielkości 'orzech' lub 'groszek' proponuję użyć KERAMZYT - będzie trzymał 'temperaturę w piecu' trzy razy dłużej niż zimny kamień !

Gość gość
no wypróbuje ten keramzyt, dzięki

Gość gość
ale temat

Gość Pitt
Ja pierdziele....sami cholerni bogacze na tym forum....nie mają centralnego hi hi ja mam centralne i pale drzewem dębowym...i nie płacę kilku tysięcy np.za gaz przez zimę matołki....takie cwaniaczki a na 100% na kredytach jadą!