Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moje dzieci wybrały imię bratu! :)

Polecane posty

Gość gość

Spodziewam się dziecka, dziś dowiedziałam się, że najprawdopodobniej będzie synek. Mam już dwoje dzieci w wieku szkolnym, no i rozgorzała dyskusja na temat imienia. Podsunęłam propozycję imienia Wiktor, córa zaprotestowała, mąż też średnio zareagował. Zaczęła się dyskusja, mąż żartobliwie podsuwał coraz dziwniejsze imiona, spisalismy kilka dla nas akceptowalnych i syn zgodził się z siostrą, że Mikołaj jest najlepszą opcją. Mąż się z nimi zgodził no i w zasadzie "pozamiatane". Starsze rodzeństwo wybrało małemu imię ;)

Gość gość
Tylko nie wiktor :) juz lepsze mikolaj. :)

Gość gość
Mikołaj to dziwne imie? Z tego co tutaj czytam to czesto sie tak zdarza, ze dzieci wybieraja imiona rodzenstwu.

Gość gość
Tylko nie Wiktor zgadzam sie. Wolałabym juz Wiesia od Wiktora- szczerze

Gość gość
Mikołaj jak dla mnie jest imieniem urokliwym, z tradycjami, obecnie popularnym, nawet trochę za bardzo. Niemniej, nie mogę się za bardzo przyczepić, więc nie protestuję. Do tego wsród przodków tez jeden Mikołaj był. Widzę radosc i zaangażowanie dzieci i to jest super, aczkolwiek zaskoczyli mnie ogromnym zaangazowaniem i zgodnością :)

Gość gość
To fajnie rzeczywiscie. A jakie dziwne imiona były na liscie?

Gość gość
Mikołaj kojarzy mi się z krasnalem z siwa broda. Nie wiem jak można tak skrzywdzić dziecko.

Gość gość
A co do dziwnosci, to niejasno napisalam. Corcia zaproponowala Mikolaja, ja spisywalam, syn tez cos dodawal, a mąż wtorował nam dziwnymi imionami typu Gniewko, Izydor itd. No i dzieci wzięły się do roboty i wybrały Mikolaja.

Gość gość
U mnie tez dzieci wybraly:-)

Gość gość
Wiktor jest pięknym staropolskim imieniem. A Mikołaj to patron ubogich, takie skojarzenie.

Gość gość
Na liście był Wiktor, Mikołaj, Jakub, Sebastian, Marcin, Paweł, Maciej, Miłosz. Mam juz w domu Piotra.

Gość gość
mikolaj kojarzy sie z bozem narodzeniem, boze narodzenie to poganskie swieto nasz Pan Jezus Chrystus nie urodzil sie nawet 25 grudnia

Gość gość
Do osoby, u ktorej tez dzieci wybrały. O jakim imieniu zdecydowały?

Gość gość
Aha. Mikołaj jest dla mnie ok imieniem, ale z powodu popularnosci nie nadała bym. Wybrałabym Miłosza z tych popularnych (ale poza 10) lub jeszcze lepiej Mieszka. Szczerze mowiac Gniewko brzmi bardziej interesujaca od Mikołaja, ale nie wszystkim przeszkadza 3 immiennikow w klasie. Imie w porzadku i dzieciom pewnie sie podoba poniewaz znaja kilku Mikołajow wiec sie obsłuchali. Nie dla mnie, ale miła historia. Zycze lekkiej ciazy i zdrowego dzidziusia

Gość gość
22:38 Wiktor nie jst staropolskim imieniem poniewaz nie jest polskim imieniem. Edukacja sie kłania

Gość gość
Dzięki! Miłosz też fajny, ale Gniewko trochę przerósł mnie oryginalnością. Sama mam imię z jednej strony bardzo osadzone w tradycji, obecnie dziewczynkom bardzo często nadawane, a jak ja byłam dzieckiem to zupełnie niespotykane. Średnio mi z tym było, w dzieciństwie mi to przeszkadzało, choć teraz przy nacisku na oryginalność, byc moze takiego zjawiska nie ma.

Gość gość
Hehe Tak Gniewko jest nowym zjawiskiem, ale akurat ludzie sa zaznajomieni z imieniem i nadaja po kilkunastu rocznie plus Gniewomir i Gniewosz takze sporo tych Gniewkow sie zrobiło. Osobiscie mi sie podoba taki mały gniewny hihi, ale to nie jest bajka dla wszystkich. Miłosza uwielbiam chociaz jest dosyc popularny. Miłek powala mnie z nog haha. Nie nadałabym poniewaz nadal jak dla mnie zbyt popularny, ale uwazam, ze jest duzo ładniejszym imieniem od Mikołaja. Ah ten Miłek....

Gość gość
Teraz jest nacisk na orginalnosc. Spada liczba nadan imion na samej gorze. Kilka lat temu było ponad 11 tysiecy nadan numerowi jeden i nawet dwa, a obecnie tylko ponad 9 tysiecy i wyobraznia rodzice sie popisuja. Mysle, ze troche łatwiej jest teraz dzieciom z odmiennym imieniem, ale to wszystko zalezy od miejsca zamieszkania i od klasy rodzicow w okolicy i taka jest prawda.

Gość gość
:). Mnie się jeszcze podoba Ziemowit. Nawet dziś przemknął w rozważaniach, ale jakiegoś specjalnego entuzjazmu nie wywołał. A dzieci mają kolegów Mikolajów, ale co dziwne, nie tyle oni zawazyli, ani nawet Św.Mikolaj, co Mikołajek z przygód. Syn bardzo lubił tę serię, nadal się przy tym śmieje, mimo, że już trochę wyrósł. A córcia uwielbia Mikołajka, tylko czekałam jak padną kolejno propozycje Ananiasz, Alcest, Kleofas... :)

Gość gość
Z miejscem zamieszkania nie mamy problemu, duze miasto. Niemniej, sama nie czuję presji wykazania się fantazją w zakresie imion. Staram się, żeby dzieci miały ładne imiona niewymyślne, istniejące w innych językach, obecnie dosc lubiane. Wydaje mi się, że o oryginalności, niepowtarzalności decyduje osobowość, a imię nieco mniej ;)

Gość gość
Tutaj akurat nie wiem co powiedziec. Kura czy jajko pierwsze. Orginalne imie sprawia, ze dziecko czuje sie specjalne czy tez nadajemy imiona takie dzieciom poniewaz widac, ze sa inne. Nie wiem. Ziemowit uwielbiam, bardziej od Miłka w co trudno uwierzyc... Orginalnie był Siemowit, ale nawet ja, taka tradycjonalistka nie dałabym Siemowit. Ziemowit jest z******ty i zrobił sie troche popularny. W ciagu ostatnich 5 lat podskoczył w ranking o prawie 100 miejsc. Ziemowit- Ziemek, Ziomek, Zimek, ale jedna pani swojego Ziemowita nazywa w ogole Poziomek...hihi. Akurat to imie moim zdaniem jest bardzo wywazone czyli bardzo znane, coraz czesciej nadawane, ale ogolnie mało osob jest w Polsce o tym imieniu. Moja mama ostatnio na placu zabaw usłyszała to imie. To imie jest na mojej liscie.

Gość gość
Ech, tez tak myślę, że Ziemowit fajny, ale nie ja jedna decyduję ;). A jakie jeszcze imiona masz na liście?

Gość gość
Mikołaj ładne. Normalne, nieprzekombinowane, kojarzy mi się z takim rezolutnym dzieciakiem a potem sympatycznym, ciepłym factem. Wiktor też byłby fajny, choć akurat bardziej podoba mi się to imię w wersji kobiecej. Maciek, Marcin też OK. Seba niestety jak na razie ma nieciekawą konotację, więc nawet jeśli obiektywnie się to imię podoba to lepiej go unikać, aż ten trend się nie zmieni. Najmniej z tego wszystkiego podchodzi mi Miłosz, może dlatego, że Miłek to był pies moich dziadków ;)

Gość gość
i już przylazła rąbnięta Sławojka Hihi :O

Gość gość
Ćo do Sebastiana, to właśnie zastanawiam się, co się dzieje, że jest imieniem funkcjonującym jako "typowy Seba" itp. Jest ciekawe, pasujące do maluszka, do starszego chlopca i do mężczyzny. Szkoda, że w jakis taki niezrozumialy sposób to imię jest szykanowane. Nie mowiąc juz o imionach Grażyna i Janusz, które są kompletnie niszczone, tak jakby ludzie zapomnieli, ze inni je noszą...

Gość gość
Ja znam pięknego mężczyznę o imieniu Miłosz. Do tego jest szalenie inteligentny. Dlatego najbardziej podoba mi się właśnie to imię. Będąc dzieckiem wybrałam imię młodszej siostrze :)

Gość gość
Ja też wybrałam imię bratu, a potem razem wybraliśmy imię siostrze. I oboje są zadowoleni ze swoich, tylko ja, skazana na swoje imię przez rodziców za nim nie przepadam... Więc może angażowanie rodzeństwa to nie taki zły pomysł :)

Gość gość
gość dziś bo po prostu ludziom potrzebne było coś, co jednym słowem nazwie stereotyp, a jeszcze lepiej jednym imieniem; I tak się to wykluło, internet pomógł. Stereotyp też się nie wziął z powietrza, tak samo jak i np. nowszy stereotyp "madki" (nie mylić z matką). Język stara się nadążać za rzeczywistością, nawet jeśli na jej określenie przyjmuje słowa, które niektórych będą niezasłużenie stygmatyzować...

Gość gość
Pociesza mnie myśl, że angazowanie rodzeństwa to dobry pomysł. Jak wszystko pojdzie dobrze, u nas będzie Piotr, Aleksandra, no i pewnie Mikołaj. Mam nadzieję, że zadne nie będzie cierpieć z powodu imienia.

Gość gość
23:22 Ziemowit jest numerem jeden własnie dzieki tym zdrobnieniom. Pełne imie super, a zdrobnienia sa odlotowe. Mam rowniez Sambora poniewaz podoba mi sie zdrobnienie Borek. Borek zaczał mi sie podobac i probuje dobrac imie do tego zdrobnienia. Sambor i Miłobor mi pasuja, nic innego z Borkiem mi nie podchodzi. Miłobor ma Miłka i Borka wiec jest idealny, ale zupełnie nie znany wiec nie wiem czy odwazyłabym sie. Podoba mi sie rowniez Dagmar z troche innej beczki i rowniez jest ich bardzo niewielu. Imion podoba mi sie wiele, ale w gre wchodza tylko te wymienione, z Ziemkiem na samej gorze.