Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaZałamana

Co jest mojemu dziecku

Polecane posty

Gość MamaZałamana

Drogie Mamy, pomóżcie, bo już nie wiem co robić z córcią :( Ma 7 tygodni, wg lekarza jest całkowicie zdrowa, ja karmię piersią. Na początku było przyzwoicie - karmiłam co ok 2 godziny, potem mała spała (w swoim łóżeczku albo wózku), w nocy też się budziła co 2 godziny, więc brałam ją do nas do łóżka i zwykle spała na mnie. Mąż chętnie się nią zajmuje, rodzinę mamy daleko. Od ponad tygodnia jest dramat. W domu NIC się nie zmieniło, za to córcia niemal non stop płacze, wrzeszczy. Jedyny moment spokoju to spacer (przez 2 godziny śpi, potem się budzi bo głodna) i jak jest przy piersi. Poza tym generalnie płacze. Potrafi pojeść 10 minut, zasnąć na 15, obudzić się i wrzeszczeć. Nie chce smoczka, nie chce do łóżeczka, nie chce do wózka, wrzeszczy przytulana, noszona, bujana. Przez ostatnie dwa dni darła się tak do drugiej w nocy. Jesteśmy oboje padnięci, nie wiem jak mąż daje radę w pracy, bo ja chodzę niczym zombie. Czy macie jakiś pomysł, co może być?

Gość gość
Córka ma p*****lca

Gość gość
Moj syn tak mial, okazalo sie ze był glodny. Przeszlam na butelke i przeszło

Gość gość
Moze kolki, moze skok rozwojowy a moze po szczepieniu?

Gość MamaZałamana
Kolki raczej odpadają, bo nie pręży się, nie zgina nóżek. Szczepienia jeszcze nie miała, bo urodziła się dość mała i pediatra powiedziała, ze ją zaszczepimy w 8 tygodniu. Skok rozwojowy może być, ale przez tyle czasu?

Gość gość
U mnie tak bylo jak córka nie najadała sie pijąc z piersi więc moze w tym problem lub kolki

Gość MamaZałamana
gosc_22_01, skąd wiesz, że był głodny? Ja też mam takie podejrzenia, ale przybiera na wadze dobrze, więc nie wiem, jak poznać że jest głodna.

Gość gość
Kolka ? Moze cos ja boli ? Odwiedz jeszcze raz lekarza na wszelki wypadek.

Gość MamaZałamana
Idę z nią jutro jeszcze raz do lekarza, ale pewnie znów się dowiem, że wszystko ok. Miała już robione USG, wszystko jest ok, załatwia się normalnie, standardowo, przybiera na wadze standardowo. Podejrzewam że może się nie najada z piersi, ale jak to sprawdzić? Dać mm? A jeśli tak to ile razy i czy nie zepsuje mi to laktacji? Chciałabym ją jeszcze pokarmić piersią przynajmniej do 6 miesiąca.

Gość gość
Czesto domagal sie piersi. Najbardziej plakal wieczorami po kapaniu, jak byl czas karmienia. Plul mleko, wyginal sie, znow lapal i tak w kolko. Podobno to taki etap i trzeba sie przemeczyc. Ja sie poddalam ale z pozytywnym skutkiem. Nawet nie wiesz jaka to byla ulga jak syn zjadł i poszedł spac.

Gość gość
Piers mozesz podawac, ale np po kapaniu wieczorem daj butelke. Laktacje jeszcze masz nieuregulowana. Ja mlodszego syna dokarmialam butelka, bo musialam wrocic do pracy po 3 msc, a pierś dostawal przez poltora roku

Gość gość
Jesli odpowiednio przybiera na wadze to raczej ten placz nie jest z glodu.

Gość gość
Ja bym najpierw spróbowała mm. Jeśli przejdzie to ok. Jeśli nie, to podaj coś przeciwbólowego. To ci pokaże czy coś jej nie boli. Lekarz nie wszystko zobaczy, a dziecko nie powie. Taka trochę metoda prób i błędów. I na kolkę też bym coś jednak podała, może pomoże...

Gość gośćgosc
A moze zwyczajnie przeszkadzaja jej metki w ubraniach, a one potrafia uprzykrzyc maluchowi zycie, SWEDZA, a taki maluszek nie powie ze go swedzi i sam tez nie potrafi sie podrapac. Ja zawszd dzieciom obcinalam metki bo to cholerstwo nawet doroslego potrafi irytowac i przeszkadza. Sproboj na pewno nie zaszkodzi a moze pomoze, zwroc tez uwage na szfy. No i kwestia tego czy nie przegrzewasz malej.

Gość gośćgosc
Daj znac jesli zdecydujesz sie poobcinac , czy pomoglo.

Gość gość
To dopiero poczatek macierzynstwa a ty juz sie piddajeszi chcesz podawac mm. Oczywiscie, ze zepsuje ci to laktacje! Jakie te matki teraz wygodne. A co zrobisz jak dziecko zacznie zabkowac? Zawiniesz ja w sliski kocyk? Masakra co za baba!

Gość MamaZałamana
Ja jeszcze nic nie podaję. Staram się ustalić co się dzieje z córcią, bo nie chcę, żeby ciągle płakała. To nie mogą być metki, bo wszystkie odpruwam.

Gość MamaZałamana
A jak sprawdzić, czy jej nie przegrzewam? W domu zwykle ma założone body i spodenki albo kaftanik i spodenki albo pajacyk. Czasami samo body i skarpetki. Kark ma ciepły, ale nie spocony, rączki ciepłe.

Gość gość
Z opisu raczej przegrzane nie jest. Moja siostrzenica tez byla takim placzkiem. Siostra do 3 miesiecy nic nie mogla zrobic w domu bo corka wciaz sie darla. Tyle ze ona plakala cale dnie a w nocy spala. Siostra byla pod opieka poradni bo mala robila kupy ze sluzem. Badania nic nie wykazały, od piersi odstawic nie kazali, siora zyla o chlebie i wodzie a mala jak sie darla tak sie darla. Wyrosla z tego i potem byla juz dosc pogodnym dzieckiem.

Gość gość
Na bank głodna. Albo kolki. Wypróbuj espumisan na kolki, może jednak męczą ją gazy w jelitkach, masuj jej brzuszek delikatnie zgodnie ze wskazówkami zegara pomalutku - w Internecie pisze jak masować żeby ulgę maluszek poczuł i nie zaszkodzić.

Gość gość
Autorko. Miałam tak samo. Dziecko przebadane wzdłuż i wszerz. Pierwszy rok był ciężki, a szczegolnie pierwsze miesiące. Ciągle tylko pierś, spanie na mnie, bo to ja uspokajało i wybudzala się od razu po odłożeniu do łóżeczka. Po próbach podania mm pojawiała się tylko dziwna kupka i wcale nic się nie zmieniało a i mała i tak wolała pierś. Poza tym nie miałam serca pozbawiać jej mleka z piersi. Z czasem będzie lepiej, niektóre dzieci widocznie tak mają. Może niedojrzałość układu pokarmowego? Może ciężki poród? Czytałam dużo na ten temat, ale pewnej przyczyny nie znalazłam. Teraz córka ma ponad dwa latka i jest bardzo wesołą i mądrą dziewczynką. Powodzenia!

Gość gość
Jak przybiera na wadze to nie jest głodna 7 tyg laktacja już jest odpowiednia, może być skok albo kolki .klopoty z brzuszkiem mogą być do 3 ms .Takie dzieci uwielbiają rytuały, nie poddawaj się w kp , dużo cierpliwości życzę będzie dobrze.

Gość gość
Jezeli na wadze przybiera to nie jest głodna. Moja tak płakała poniewaz sie przegrzewała. Jak urosła to rowniez zawsze jej było goraca i sie odkrywała. W zimie nie chciała czapek, ani szalikow. To była masakra, w nocy spała ok, a w dzien non stop płacz. Niestety w mieszkaniu wtedy nie moglismy regulowac temperatury wiec otwierałam w zimie okna w sypialni jak byłam w goscinnym i na odwrot. Takze według moich doswiadczen to goraca powinno byc sprawdzone pierwsze. Niestety znam rowniez przypadki, ze dzieci "po prostu takie płaczliwe były". Znam jedna, ktora po drugiej corce miała dosyc. Wiadomo jednak, ze to przechodzi takze zobaczyc co mozna sprawdzic i zmienic, a jak nie to trzeba przeczekac...

Gość gość
U mbie to samo jest.Synus ma 8 tyg i od czterech juz takiego wyjca ma :) to skoki rozwojowe,pierwszy jest miedzy 5-6 tyg a drugi miedzy 7-9 tyg a u nas do tego wzdecia dochodza.W nocy spimy gora po 4 godziny.

Gość Krewetka 12345
Jeśli chcesz sprawdzić czy ten płacz nie jest z glodu możesz po prostu odciągnąć swoje mleko tak około 60-90 ml i spróbować podać dziecku na jedno karmienie. Nie musisz od razu dawać mnie, laktator lub reczne odciąganie i już masz mleko. Możesz na godzinę lub dwie przed odciaganiem wypi femaltiker lub coś podobnego na laktację żebyś miała więcej mleka. Możliwe, też że kolki lub refluks. Proponuję podłożyć że dwie książki pod łóżeczko/ wozek i zobaczysz czy jest różnica.

Gość gość
A ja wg moich doswiadczen sprawdziłabym mocz, o ile jeszcze nie badalas. Corka tak płakała jak miala ZUM bezobjawowo, ale byla starsza, wiec mialam pewnosc ze cos jej dolega.

Gość gość
Nie pocieszę cię . Moja córka ma 8 mcy od urodzenia ciagle płakała i w ogóle praktycznie nie spała . Szlak mnie trafiał jak dzieci koleżanek jadły i szły spać a moja miała w ciągu dnia tylko z dwie krótkie drzemki. Rekordem było jak nie spała ciągiem 20 h a norma były ciągi po 7 h . Chodziliśmy po lekarzach robiliśmy badania i nic - taki charakterek. Teraz po 8 miesiącach ja ledwo żyje , w ciągu dnia ma dwie drzemki po Max 30 min a w nocy budzi się co godzinę . Jestem tak wykończona ze nie wiem czasami jak się nazywam . Także życzę ci dużo wytrwałości bo to może potrwać niestety długo .

Gość gość
Aha i mi tez wmawiali ze może głodna . Ale jeśli dziecko normalnie przybiera na wadze to nie ma mowy o tym ze jest głodne wuec nie wprowadzaj mm bezpodstawnie .

Gość gość
Ale jak autorka mówi, że przybiera normalnie na wadze to raczej się najada. Moja jak miała kolki, a nie miała jeszcze miesiąca, to nie prezyla się, nóżki byly caky czas podkurczone, jak po urodzeniu. Spróbuj sposobów na kolke. Kładzenie na brzuszku, ciepłe kompresy, ciepłe powietrze z suszarki, może też przez dźwięk suszarki zaśnie. Noszona też płacze? Dziwne

Gość gość
Synek koleżanki prawie nie spał tylko ryczał. Okazało się, że to uszy. Przeleczyli uszy i z dziecka zrobił się najspokojniejszy na świecie chłopczyk.