Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marduk1986

Aztekowie I Mordy Rytualne

Polecane posty

Gość Marduk1986

Oglądał ktoś film "Apocalypto" Mela Gibsona? To akurat było o Majach, ale Aztekowie byli rzut kamieniem. Tak, straszne obrazki, do dziś je pamiętam. Przeglądałem informacje o Aztekach, tak się składa że prawie wszystkie informacje o nich pochodzą ze źródeł hiszpańskich i ogólnie katolickich. Przypomina mi się III Rzesza (jak kto woli Niemcy) i propaganda odczłowieczająca Polaków i innych Słowian, tak, według Niemców to byli podludzie, trzeba było usprawiedliwić ich podbój. Podobnie mogło być z Aztekami. Weźmy jeden przykład, według źródeł Aztekowie na inaugurację świątyni Huitzilopochtli wymordowali 80 tysięcy ludzi w 4 dni, to nie było zwykłe mordowanie, to były mordy rytualne których dokonywał jeden kapłan, to było wyrywanie bijącego serca i wznoszenie go ku Słońcu.. Jak tego dokonali? Skąd wzięli tylu jeńców? Musieliby toczyć non stop wojny kwietne nawet z podbitymi już dawno ludami... Mniejsza z tym, liczba 80 tysięcy ludzi jest nieprawdopodobna, wręcz to jest niemożliwe do wykonania, ale źródła tak twierdzą. Ja nie neguję tego że Aztekowie składali ludzi w ofierze, składali, ale liczby ofiar są kilkukrotnie zawyżone. A poza tym nie powinniśmy ich mierzyć naszą dzisiejszą miarą, ich kultura była inna od panującej wówczas w Europie (nie gorsza, lecz inna), ci ludzie byli religijni, dla nich to był zaszczyt być złożonym w ofierze dla bogów, wierzyli że lepsze życie w zaświatach będą mieli. Przypominam przypadek tlaxcalańskiego wodza, który przeżył tzw kamień gladiatorski, miał on być wypuszczony na wolność, Aztekowie nawet proponowali mu objęcie dowództwa armii, jednak ten człowiek wolał być złożony w ofierze bogom, bo taka śmierć gwarantowała mu cudowne życie w zaświatach. To byli bardzo religijni ludzie... Szkoda że katolicy i protestanc***alonych na stosach ludzi nie pytali o to czy chcą pójść na wolność, na pewno by ją wybrali... Czy to wam czegoś nie przypomina?

Gość Marduk1986
Zapraszam jeszcze raz bo jakiś gościu mi skasował!

Gość gość
Nic dziwnego, że ta cywilizacja upadła. Bóg generalnie ma nas w nosie, ale czasami kiwnie ręką jak któraś nacja mu się za bardzo rozszaleje.

Gość Mordechaj
Dnia 26.11.2018 o 19:55, Gość Marduk1986 napisał:

Zapraszam jeszcze raz bo jakiś gościu mi skasował!

Nie dziwne że ci skasowali ten temat, ukradłeś ten temat z interii, ty złodzieju. Administracjo usuńcie ten temat.