Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

SylwiaFic9

Moczenie w nocy u 5 letniej dziewczynki

Polecane posty

Witam 

Mam problem z 5 letnią córką..

Otóż 2 razy w tygodniu córka moczy łóżko. Tłumacze jej , że jak chce siku powinna skorzystać z toalety jestem pewna że rozumie. Ona jest świadoma tego że ma potrzebę skorzystania z toalety ale mówi mi że jest za bardzo śpiąca żeby wstać I iść za potrzebą.. 

Pomocy !

Gość ;;;;;;nii

U nas tez tak bylo, lekarz nawet chcial przpisac jakies silne leki. Przeszlo samo po 6 rpku zycia. Badania usg itp nie ywkazywaly nieprawidlowosci. 

Gość Good

Też myślę że może jest  zaspana. Zwróć uwagę żeby przed snem skorzystała z toalety, możesz ją też wzbudzić ok 23(choc ten sposób mi się wydaje kontrowersyjny) , a pod prześcieradło są w aptece takie podkłady higieniczne (używałam jak syna odpieluchowywalam) nie przemakaly podkład ręcznik prześcieradło, jasne że zmienić musisz ale materac nie jest za każdym razem mokry(ale to chyba wiesz bo podejrzewam że córka już większość życia odpieluchowana) . To doraźnie a jak nie minie nawet u pediatry bym spytała, może jakiś stres ma,  może jakiś problem z układem moczowym . Jak nie minie po jakimś czasie a nie będą to pojedyncze incydenty tylko cykliczne  lepiej sprawdzić. Ja bym tak zrobiła, ale Ty jesteś matka swojego dziecka i znasz je najlepiej.  Pozdrawiam. Powodzenia 😊

Gość Monika

Najwazniejsze by nie nakrecic problemu (nie zrobic z tego problemu w glowie a o to w takim wypadku bardzo latwo). Po pierwsze zrob corce badanie i posiew moczu. Po drugie w miare mozliwosci kup jej najtanszy materac gabke,zeby nie bylo presji, ze szkoda,ze cos niszcy itp. Podklady higieniczne. Niech pije wiecej w ciagu dnia a na noc mniej. Posstaraj sie jak wydarzy sie wypadek nie okazzywac zadnych emocj "ot przytrafilo sie trzeba posprztac" ignoruj to wrecz (wykluczysz chec zwrocenia na siebie uwagi bo i zlosc rodzica to uwaga). Natomiast chwalenie i tuelnie i calowanie za kazda "sucha" noc. "Brawo jaka dorosla dziewczynka jestesmy bardzo dumni". Ale ogolnie nie nakrecac tematu. Czekac na wyniki moczu. Lekarz zdecyduje czy potrzebne np usg. Powodzenia :)

Gość Monika

aa i sa taakie majtki mozesz nakaladac ale nie w formie kary, zawstydzenia tylko po prostu doraznego rozwiazania problemu.  wytlumaczyc coreczce ze tak jak przy katarze uzywamy chusteczek, to przy takim problemie mozemy skorzystac z pieluchomajtek. Wazzne by pokazac to jako ulatwienie i rozwiazanie problemu,poradzenie sobie z nim- moze to dac jej poczucie bezpieczenstwa i jesli to problem stresowy to zniknie. Duzo przytulac, nie przedstawiac w formie wilekiego problemu. Na pewno cos sie wyjasn i:)