Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W Polsce koszty życia rosną szybciej niż zarobki, a ludzie się cieszą

Polecane posty

Gość gość

że podnoszą płace. Patrzcie na ceny. Już mamy takie jak w Niemczech. 

Gość gosc

Cieszą sie bo tak zostali nauczeni że byle ochłapy wystarczą do życia,zje chleb za 1,50,mielonke,na obiad pomidorowa na kościach i życie jest zajebiste,a że liczysz czy ci starczy na rachunki,a tam,życie jest super.

Gość gosc

a ty czego byś chciał od życia? szampanskoje i kawiar?

Gość gość

Macie mentalność niewolniczą Polacy. To na co wy zapieprzacie całe życie na kredytach po 12 h dziennie to w Niemczech dostaje często dzieciak na 18. Teraz mamy koszty życia takie jak w Niemczech, paliwo drogie jak w Niemczech, żarcie droższe, środki czystości droższe, elektronika drozsza i tylko najem mieszkania trochę tańszy, ale oni tam zarabiają przeciętnie 8000 złotych miesięcznie a wy 2000. Na koniec życia dorobicie się tego co na zachodzie często dostaje się na osiemnaste urodziny. Mieszkanie i auto.  Może części tutaj to nie dotyczy ale ta część jest dymana i tak, bo na zachodzie zarobilibyscie 4 razy tyle ponosząc niższe koszty życia. Do tego w tym roku wszystko masakrycznie zdrożeje, bo poszły płacę trochę w górę to ceny muszą iść jeszcze bardziej. Jak to w Polsce.

Gość gosc

ty chyba ten "zachód" to znasz tylko z reklam. a ludzie słuchają takich bałwanów i lądują na dworcu w berlinie albo pod innym mostem, bo się okazuje że życie w niemczech wcale takie tanie nie jest a o dobrą robotę też nie tak łatwo. natomiast ceny mieszkań to już w ogóle kosmos.

Gość gość

Z reklam? Ja tam mieszkam, a moi znajomi co dojeżdżają do pracy do Niemiec to kupują tutaj w Niemczech jedzenie, bo jest taniej niż w Polsce. Nie siej propagandy rządowy trollu z PiS. Tylko szpicle mogą pisać że jest gdziekolwiek gorzej niż tu. Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć. W Niemczech sami mi proponują pracę. Nie okłamuj ludzi. Bezczelnie rząd pasie brzuchy tutaj kradnąc Polakom ciężko zarobione pieniądze z tych groszy które się tu zarabia i jeszcze ma czelność wmawiac im że tu jest dobrze. Jest fatalnie!

Gość gosc

chyba pod mostem tam mieszkasz więc masz "tanio" albo nawet i za darmo. albo w warunkach w których w Polsce mieszkają ukraińcy co najwyżej.

a poważnie pisząc to polecam pojechać i samemu zobaczyć. oczywiście na zachodzie pod wieloma względami jest lepiej niż w polsce i jak kto ze szmatą latał u nas to na pewno sobie polepszy bo tam na szmacie albo taśmie płacą na pewno lepiej. jednak nie słuchajcie takich trolli i jeżeli ktoś ma przyzwoitą robotę z perspektywami na rozwój i awans to ryzyko że takim wyjazdem swoją sytuację pogorszy jest duże. zachód to wcale nie jest taki raj i nikt pieniędzy za darmo nie rozdaje.

Gość Wetyy

Na Kafe to jakieś same dziwactwa ludzie piszą, odrealnione...

znam gościa co często wyjeżdża za granice, i mówi ze wszędzie drożej.Jest coś takiego jak porównywarka cen w krajach, weszłam i 

srednia cena chleba w Niemczech to 5,86 u nas 2,60; bułka u nich 86 groszy u nas 50 gr, ser żółty u nich 25 zł średnio, u nas 20 zł, szynka u nich za kg 50 zł, a unas 25 , pomidory za kg u nich 8,57 u nas 5 zł średnio. Papierosy u nich 24 zł, u nas 15.

wiec nadal w Polsce jest taniej niż w Niemczech, moze jest jakiś produkt co u nich taniej, ale skąd ludzie plota te bzdury?

Gość gosc

tak właśnie jest. jakieś pojedyncze produkty mogą być tanie ale generalnie jest drożej. oczywiście człowiek na takim samym stanowisku w polse i w niemczech tam ma znacznie lepiej ale jak w Polsce masz jakieś przyzwoite stanowisko a do niemiec pojedziesz na sam dół, zaczynać wszystko od początku to wcale nie musi być tak różowo.

a już na pewno pieprzenie że tam jest taniej i ludzie jedzenie jeżdżą do niemiec kupować to musi być autorstwa jakiegoś skończonego idioty.

Gość gość

Pisowski troll wybiera celowo produkty które mu wygodnie i które i tak stanowią marginalny odsetek kosztów. Patrz paliwo, elektronika, środki czystości i pozostale produkty spożywcze poza tymi które wymieniliście. Wszystko jest tańsze w Niemczech. Przestańcie mydlić ludziom oczy tym, że wybierzecie to co dla was wygodne. Mamy gdzieś 70 procent kosztów życia niemieckich, w przyszłym roku będziemy mieć 80 bo wszystko masakrycznie podrożeje. Młodzi emigrują i nie będzie komu płacić na emerytury i pinset plus to obciąży się jeszcze bardziej tych, którzy tu zostaną i będziecie płacić jeszcze większe podatki. 

Gość gosc

ty jesteś taki głupi po matce czy po ojcu? akurat paliwo to na pewno jest w polsce tańsze i każdy kto wybiera się za granicę tak celuje żeby jeszcze w polsce przed granicą zatankować do pełna.

na pewno życie za granicą jest łatwiejsze niż w polsce ale czy warto rzucić wszystko i tam jechać to już inna rzecz. niemniej te brednie które wypisuje ten zasraniec powyżej nic wspólnego z rzeczywistością nie mają.

Gość gość

Macie tylko jedno życie. Chcecie zmarnować je w Polsce zapieprzając codziennie jak wół na kredyty do czterdziestki? W Niemczech paliwo jest po 1,40 Euro, w Polsce po 5 zeta. To prawie że tyle samo, a powinno być 4 razy tańsze, bo 4 razy mniej zarabiamy, do tego w Polsce masz jeszcze rozwodnione i mniej wydajne, więc defacto tu płacisz więcej. 😄 No ale to właśnie logika typowa dla Polskich lemingów i wołów roboczych. Jak w Niemczech jest paliwo po 6 Zeta, w Polsce po 5 to my mamy lepiej, o tym, że tam zarabiają 4 razy tyle to tępy robol z PL nie pomyśli, to idąc tym torem tam benzyna powinna być po 20 zeta za litr żeby było sprawiedliwie 😄

Gość gość

No dalej Pisowski trollu, czekam na napisanie mi gdzie napisałem nieprawdę. O ile benzyna jest droższa w Niemczech a ile tam zarabiają. Przestań łżec i napisz. Tylko odlicz jeszcze wodę od tej Polskiej benzyny, to wyjdzie że cenę mamy identyczna, jak nie liczyć wody to już złotówka różnicy przy czterokrotnej różnicy zarobków, a za rok jak tylko PiS wygra to benzyna w Pl po szóstkę. 😄

Gość gosc

tak, krasnoludki do niego szczają. idź ty się puknij w ten swój tępy dekiel. jak sobie nie potrafiłeś poradzić w polsce to jedziesz na szmacie w niemczech. dla ciebie to życiowe osiągnięcie. ale nie każdy jest tobą i nie każdy chce zamienic to co ma tutaj na niepewność w niemczech. bo jeżeli nie jest tępakiem po podstawówce to ma coś do stracenia.

Gość gość

Haha. Typowa gadka. Straszenie jakąś niepewnością, żeby ludzie tu gnili i wegetowali za grosze i płacili na PiS. No dawaj. Czekam w końcu az mi podasz tą gargantuiczną, kolosalną różnicę w cenie benzyny w Polsce i Niemczech. Jest olbrzymia, naprawdę. Dobrze że oni tam tylko 4 RAZY TYLE co my zarabiają, bo nie uporaliby się z takim kosztem. Nie to co u nas. A nieudacznicy to ci, którzy tkwią w tym gównie w Polsce i nie potrafią się zorganizować i odnaleźć w lepszym świecie, bo nie ważne jaki tu zawód wykonujesz i jaką karierę tu robisz. Na zachodzie za wykonywanie tego samego zawodu dostaniesz 4 razy tyle. Taka prawda. I lepiej już zaryzykować, bo nawet jeśli ci nie wyjdzie to jeszcze masz szansę, a tutaj bankowo przesrasz życie i zmarnujesz potencjał. 

Gość Niewinność

https://m.youtube.com/watch?v=iQ6LQprIK3kl

Gość gość

Dalej czekam na odpowiedź trolla z PiSu jaka jest różnica ceny paliwa i napisanie obok różnicy między zarobkami. Wstyd napisać, co nie?

Gość gosc

ja nigdzie nie napisałem że różnica w cenie benzyny między polską a niemcami jest olbrzymia. jednak to ty kłamiesz że cena benzyny w niemczech jest niższa niż w polsce i łżesz w innych sprawach co ci ktoś tam powyżej udowodnił.

poza tym jak się nie jest zerem pracującym za najniższą krajową i ma się coś do stracenia w polsce to kwestia wyjazdu staje się trudniejsza niż dla kogoś takiego jak ty ale za głupi jesteś żeby to zrozumieć.

Gość gosc

poza tym jak widać po tobie jak ktoś był zerem w polsce to jest i zerem w niemczech i jakbym miał mieszkać miedzy takimi zerami jak ty to już wolę biedniej ale wśród ludzi na poziomie których znam w polsce.

bo nie tylko pieniądze się w życiu liczą ale na zrozumienie tego też jesteś za głupi.

a ja w polsce mam wszystko co potrzebuję to po co mam się gdzieś tułać?

Gość gość

Jest niższa de facto w Niemczech, bo w Polsce masz benzynę gorszej jakości i to nie jest wymysł, a w przyszłym roku jak PiS dojdzie do władzy to cena będzie identyczna. A co mi ktoś tam niby udowodnił? Napisał kilka produktów, które stanowią marginalny odsetek wydatków. Wybranych produktów, które były akurat na rękę. Ile tankujesz w miesiącu a ile wydajesz na pomidory. Ile kosztuje proszek do prania, a ile reklamówka pomidorów, ile kosztuje telewizor a ile ogórek i ile ludzie tego w ogóle jedzą o ile jedzą? I ja wiem, że u nas w ogólnym rozrachunku jest taniej, ale MINIMALNIE taniej, a zarobki są 4 razy niższe, czyli defacto jest drożej w cholerę tu żyć. A zobaczysz, że jak Twój ukochany PiS albo PO wygra wybory to już w ciągu dwóch lat zrównamy się kosztami z Niemcami, a zarobki pozostaną na podobnym poziomie, może będą tylko o parę niewartych uwagi ochłapów wyższe. 

Gość Kalkuacja jest prosta

jeśli €1 =1PLN to w PL jest drogo jak hooj, tyle porównywania

Gość gość

Idioto. Nie pracowałem w PL za najniższą krajową, tylko za 4-6 tysięcy na rękę i wyjechałem stąd bo wiedziałem, że te zarobki to pozornie dużo, ale w praktyce gówno za to zrobisz, bo możesz coś odłożyć, ale bez kredytu to z taką kasa i tak nie osiągniesz dóbr na które stać kazdego europejczyka. O to właśnie chodzi w życiu w tym kraju, macie być lemingami, z których rząd doi kasę i które zapieprzają przychodzą do pracy o określonej godzinie, odbijają się, wracają do domu i idą na piwo. Dlatego podciagnem język  wyjechałem  do Niemiec  i zarabiam ponad 11 tysięcy na rękę. Na święta zarobiłem prawie 14 tysięcy i jestem lepiej traktowany niż tufaj. I ja za parę lat sobie wybuduje dom bez kredytu. A tutaj za swoją pensje marzeń 4000 miesięcznie to i tak bez kredytu gówno zrobisz i będziesz wisiał na szyi banku, a większość o pensji 4000 to może tu pomarzyć.. Nienawidzę osobiscie tego kraju i tego rządu i dlatego to pisze. Uświadamiam was, żebyście nie wegetowali tutaj u Polskich Januszy biznesu i nie płacili kroci na dzieciaki patologii i nagrody które rząd sobie przyznaje za nic nie robienie, a wy na to tyracie jak woły robocze.

Gość gosc

Piszesz to bo jesteś debilem i te twoje idiotyzmy które wypisujesz wystarczająco o tobie świadczą. Co zdanie to albo kłamstwo albo idiotyzm.

I oczywiście nie zmienia to faktu że w polsce żyje się trudniej niż w niemczech ale przekonywanie ludzi że niemczech to każdego obsypują złotem i może po kilku latach kupić sobie dom bez kredytu to tylko świadczy to wielkości twojego debilizmu tak jak te brednie o tańszej benzynie i innych rzeczach.

Gość Tak

Cieszą się tylko Ci co żyją na koszt państwa i maja IQ mniejsze od robaka. Nikt z posiadających mózg nie jest zadowolony.

Gość gość

Już kompletnie odplywasz. Ja uświadamiam ludzi. Ty nie masz żadnych argumentów, wiesz że jest jak piszesz. Lepiej zmarnować tu sobie życie w imię tego, żeby być na swojej ziemi i w swojej kochanej ojczyźnie która ma nas w dupie. Nie pisze, że obsypują tam ludzi złotem, ale co się tutaj dzieje? Wegetacja kompletna. Myślisz, że 3/4 przeciętnych szarych ludzi zrobi tu karierę i będzie zarabiać dobre pieniądze? Nie. Będą wegetować. I teraz nazwij wszystkich, którzy wyjechali na ścierkę do Niemiec nieudacznikami, bo nie chcieli być na scierce tutaj i zarabiać jeszcze gorzej. Większość ludzi wykonuje tu proste zawody, które nie są dobrze opłacane. Co w tym złego że pojechali wykonywać te prace na zachód za lepsze pieniądze ? Bo chcieli coś mieć a nie wegetować na kredycie za medianę krajową bez oszczędności i dawać się złodziejom z naszego rządu doić i okradać. Zobacz jak PiS sobie upasł brzuchy, a poczekaj. Tylko wygrają następne wybory to będzie tragedia. PO i PiS to taka sama sitwa złodziei i nierobów. Za rok, dwa będzie tu tragedia. Ludzie są tu tylko wołami roboczymi, żeby robić na wąskie elity, banki i polityków nierobów. Dlatego ja wszystkim radzę stąd uciekać i nie dawać jeść naszym nierobom rządzącym za naszą ciężką pracę oni sobie bez wysiłku odciągają olbrzymie pieniądze. Ty harujesz dzień w dzień po 8 h, a oni sobie wpriwadza jakieś zarządzenie i twoja kasa leci im strumieniem do kieszeni.

Gość gosc

następny wypierd geniusza, szkoda to w ogóle komentować.

Gość gosc

"Co w tym złego że pojechali wykonywać te prace na zachód za lepsze pieniądze"

a ja nie napisałem że jest w tym cokolwiek złego. wielu ludzi wyjechało, niektórzy wrócili, inni nie i każdy miał jakieś ważne dla siebie powody żeby podjąć swoje decyzje. ale obrzucać ich z tego powodu wyzwiskami to może tylko taki prymitywny cham jak ty.

a te twoje "argumenty" to po prostu kłamstwa co ci udowodniłem nie tylko ja. a jak ci udowodniliśmy że wcale ceny w niemczech nie są niższe niż w polsce i że mówiąc to po prostu w imię swojej nienawiści do polski ludzi okłamujesz to zacząłeś kręcić, kluczyć, porównywać te ceny do zarobków itd.

po prostu jesteś małą, fanatyczną i załganą gnidą. i tyle.

Gość eq2weqwe
1 godzinę temu, Gość gość napisał:

Haha. Typowa gadka. Straszenie jakąś niepewnością, żeby ludzie tu gnili i wegetowali za grosze i płacili na PiS. No dawaj. Czekam w końcu az mi podasz tą gargantuiczną, kolosalną różnicę w cenie benzyny w Polsce i Niemczech. Jest olbrzymia, naprawdę. Dobrze że oni tam tylko 4 RAZY TYLE co my zarabiają, bo nie uporaliby się z takim kosztem. Nie to co u nas. A nieudacznicy to ci, którzy tkwią w tym gównie w Polsce i nie potrafią się zorganizować i odnaleźć w lepszym świecie, bo nie ważne jaki tu zawód wykonujesz i jaką karierę tu robisz. Na zachodzie za wykonywanie tego samego zawodu dostaniesz 4 razy tyle. Taka prawda. I lepiej już zaryzykować, bo nawet jeśli ci nie wyjdzie to jeszcze masz szansę, a tutaj bankowo przesrasz życie i zmarnujesz potencjał. 

Piszesz teraz belkot nie na temat, i sądze, ze jego elementem ma byc jakas propaganda? Która zarzucasz innym? Tu nie tylko pisze gówniarstwo, ja akurat napisałam, ze to nieprawda, ze w Polsce jest drozej niz w niemczech, a PIS nie ma nic do rzeczy. Nie wtracaj polityki do kazdej bzdury. Ja tu nie pisze w celu takim czy siakim, ty jak widze siejesz propagande zeby ludzi zwabic na zachód. nie twierdzę, ze nie warto wyjechac, moze tak, moze nie. ale nie siej dezinformacji, ze w Polsce jedzenie jest drozsze! Wiele osób tkwi w Polsce, z róznych powodów, ja jestem po 40, mam chora matke na parkinsona, i nie bardzo mam jak wyjechac, 

Gość gosc

dodam jeszcze że "nieroby" w niemczech (bo piszesz o politykach) wcale nie są lepsi niż w polsce. makrela nasprowadzała im tam całe stada murzynów i mimo że uprzykrzają ludziom życie to zapowiada że będzie sprowadzała dalej a ci co przeciw temu protestują to "faszyści". działalność "jugendamtów" to jest jakaś totalna samowola.

więc to że żyje się tam lepiej nie jest zasługą tego jakich mają świetnych polityków tylko tego że myśmy przez ostatnie kilkaset lat nie mieli szans się swobodnie rozwijać bo albo jakieś zabory, albo komuna a oni tę szansę mieli i zgromadzili bogactwo i stworzyli silną gospodarkę.

ale może przyczyną tego jest np to że w niemczech mniej takich kanalii jak ty którzy by własną ojczyznę za czapkę gruszek sprzedali.

Gość gość

Niczego nie zmyśliłem, bo są ceny NIŻSZE niż w Polsce i podałem konkretnie których towarow, wy wybraliście inne, bo rzeczywiście nie wszystko jest droższe w Polsce ale samo to, że COKOLWIEK jest droższe przy takiej różnicy zarobkow to jest już chore, a to jest masa rzeczy codziennego użytku. A co do paliwa to podtrzymuje, że w Polsce jest droższe bo cena nominalna jest tylko trochę nizsza w PL ale jaka to jest  jakość benzyny, a jaka tam to już każdy rozgarnięty człowiek wie. Tak samo inne produkty, bo do nas sprzedają odpady 😄

Co do tego, że nienawidzę kraju i sieje propagandę. Tak. Nienawidzę. Ten rzad ma nas w dupie bardziej niż jakikolwiek inny rząd swoich obywateli i to nie oni dają żreć mi mojej rodzinie, tylko jeszcze mnie okradają, żeby sami żreć.