Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona

Szybkowar... macie i uzywacie? Mam pytanko

Polecane posty

Gość Ona

Zastanawiam sie czy nie kupic.... 

Podczas gotowania nie otwiera sie... w jak ugotowac np zupe brokulowa? Normalnie najpierw wrzucam mieso, potem warzywa a na sam koniec brokula. Jesli wrzucilabym wszystko na raz to z brokula bylaby chyba od razu papka. Jak gotujecie? Jestescie zadowolone?

Gość Gosc

Kup cos takiego co sie nazywa Instant Pot (jest tego pelno teraz na rynku pod przeroznymi nazwami). To jest szybkowar i slowcooker w 1. Ma zaprogramowane funkcje do roznych potraw typu, zupy, ryz, jogurt, mieso duszone, gulasz, owsianka, fasola/groch, saute, gotowanie na parze, gotowanie powoli jak Crock Pot, podtrzymywanue ciepla, opoznienie czasiwe, itd. wlacznie z funkcja zasmazania przed duszeniem. To jest teraz urzadzenie numer 1 i hit gospodyn domowych na zachodzie. 

Gość Anniiiaa

Hej. Kupuj I się nie zastanawiaj. Ja mam dwa 6 I 4 litry. Normalnie jest to super rzecz. Ogórkowa 9 minut, grochowa to samo, rosół 8 minut. Mięso bitki 8 min, kurczak 8 minut. Naprawde od lat urzywam. Jestem mega zadowolona. Oszczędzasz czas I energie lub gaz. Na zupę wrzucasz wszystkie produkty I gotowe nic nie dodajesz później wszystjo się gotuje razem I jest idealnie miekkie. Nic nie jest rozgotowane.

Gość Gosc

Zastanawiam sie jeszcze jak z doprawianiem smietanka np zupy pomidorowej... zazwyczaj dawalam na sam koniec... czy w szybkowarze moglabym jeszcze na koniec zagotowac na chwilke bez pokrywy i cisnienia? Np zeby ta smietanke na sekunde zagotowac?

Gość Gość

Śmietany w zupie się nie gotuje już. Smietane dodaje sie do leciutko ostudzonej zupy

Gość Anniiiaa

Hej. Tak, możesz gotować bez pokrywki i doprawić na końcu. 

Gość Gosc

A ma ktos z was szybkowar z Ikei?

Gość Anniiiaa

Nie, ja mam z tefal, mama z gerlach. Koleżanka ma tańszy i też jest ok. 

Gość Gość

Jak gotujcie zupy w szybkowarze?

Wrzucanie mięso i warzywa zamykacie i gotujecie???

Gość Anniiiaa

Tak, dokladnie.

Gość Gosc

A jak robicie z leguminami (grochem, fasola, cieciorka, soczewica itd)? Tez wszystko razem, nawet z miekkimi rzeczami (kalafiorem, brokula, papryka itd)? I nic sie rozgotowuje?

(Oczywiscie mam na mysli leguminy wczesniej namoczone w wodzie przez noc.)