Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Basia

Jak robicie śledzie na święta szukam pomysłu

Polecane posty

Gość Gośćlaluna

Śledzie po kaszubska zalukaj w przepisy polecam ją lubię pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bułetta

Ja lubię po cygańsku - w zalewie robionej z sosu pomidorowego, imbiru i wędzonej śliwki. Pyszne, choć nie każdemu podejdzie taki pikantny smak. 

Robię też sałatkę śledziową z burakami, cebulą i ogórkiem konserwowym. 

2 godziny temu, Gość Gośćlaluna napisał:

Śledzie po kaszubska zalukaj w przepisy polecam ją lubię pozdro

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nkhjjj
7 minut temu, Gość Bułetta napisał:

Ja lubię po cygańsku - w zalewie robionej z sosu pomidorowego, imbiru i wędzonej śliwki. Pyszne, choć nie każdemu podejdzie taki pikantny smak. 

Robię też sałatkę śledziową z burakami, cebulą i ogórkiem konserwowym. 

 

śledź z burakami i ogorkiem konserwowym? Bleeehh brzmi paskudnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bułetta
4 minuty temu, Gość nkhjjj napisał:

śledź z burakami i ogorkiem konserwowym? Bleeehh brzmi paskudnie

A co w tym paskudnego? Buraki gotowane, pokrojone w kostkę, ogórek konserwowy, bo kiszony to nie ten smak. Rzecz gustu... Ja z kolei nie trawię śledzi w oleju. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Moniaaa23

Polecam wam stronke ktora odkrylam ostatnio. OZIN.PL sprzedaja tam swietne urzadzenie, do czyszcenia skory twarzy z wagrow izaskornikow. Wygladza i ujedra skore!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka

Śledź zielony z żurawiną i czerwona cebula 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bułetta
19 minut temu, Gość Patka napisał:

Śledź zielony z żurawiną i czerwona cebula 

A możesz coś więcej napisać? Brzmi intrygująco... 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Napisano przed chwilą · Ukryte

Od lat zawsze z tego przepisu:

forum.gazeta.pl/forum/w,77,18306859,18306859,sledz_cytrynowy_prezent_.html

A inne to różnie, zależnie na co mamy ochotę: w occie białym z estragonem, w oleju z cebulką, hekele, rolmopsy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patka
32 minuty temu, Gość Bułetta napisał:

A możesz coś więcej napisać? Brzmi intrygująco... 🙂

Nic trudnego  😉 sledziki kroisz w kawałki w sumie jak kto woli mogą być solone A mogą być z octu.  Żurawinę suszona musisz namoczyć tak ok 100g na 7 płatów ( ale też wg uznania można użyć) . Do tego cebula czerwona. Ja robię w takim dużym słoiku żeby ładnie wyglądało.  Przekladasz: śledź cebula żurawina,  śledź cebula żurawina.  Polewasz olejem lub oliwą z oliwek . Najlepiej zostawić na noc żeby się smaki przegryzly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bułetta
2 godziny temu, Gość Patka napisał:

Nic trudnego  😉 sledziki kroisz w kawałki w sumie jak kto woli mogą być solone A mogą być z octu.  Żurawinę suszona musisz namoczyć tak ok 100g na 7 płatów ( ale też wg uznania można użyć) . Do tego cebula czerwona. Ja robię w takim dużym słoiku żeby ładnie wyglądało.  Przekladasz: śledź cebula żurawina,  śledź cebula żurawina.  Polewasz olejem lub oliwą z oliwek . Najlepiej zostawić na noc żeby się smaki przegryzly

Mniam. Chyba wypróbuję niedługo ten przepis. Dzięki za inspirację 😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GoscAnia

Ja robię tradycyjne.... cebula w kostkę, pieczarki marynowane, śledzie, olej. Można zrobić dodatkowo z majerankiem.  Robię ale nie wszystkie z majerankiem.  Robiłam 2 tyg temu mąż mówił że przepyszne. Zależy co kto lubi.... stawiam na tradycyjne.... A nie jakieś śliwki, żurawiny itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przed chwilą, Gość GoscAnia napisał:

Ja robię tradycyjne.... cebula w kostkę, pieczarki marynowane, śledzie, olej. Można zrobić dodatkowo z majerankiem.  Robię ale nie wszystkie z majerankiem.  Robiłam 2 tyg temu mąż mówił że przepyszne. Zależy co kto lubi.... stawiam na tradycyjne.... A nie jakieś śliwki, żurawiny itd

I jak dla mnie robisz błąd. Nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Choć mogę zrozumieć, jak ktoś te śledzie je właśnie raz na rok i tylko taka wersja mu się ze świętami kojarzy. My jemy dużo częściej właśnie takie proste, a na święta jakieś wersje "podkręcone" wolimy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość JoannaKatowice
2 minuty temu, Gość GoscAnia napisał:

Ja robię tradycyjne.... cebula w kostkę, pieczarki marynowane, śledzie, olej. Można zrobić dodatkowo z majerankiem.  Robię ale nie wszystkie z majerankiem.  Robiłam 2 tyg temu mąż mówił że przepyszne. Zależy co kto lubi.... stawiam na tradycyjne.... A nie jakieś śliwki, żurawiny itd

A co jest nie tak ze śliwkami, czy żurawiną?? nikt tu nie pisał, że robi np z miechunką czy smoczym owocem.. przy nich te wspomniane to oklepane, że ho ho

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GoscAnia
7 minut temu, Gość gość napisał:

I jak dla mnie robisz błąd. Nie spróbujesz, to się nie przekonasz. Choć mogę zrozumieć, jak ktoś te śledzie je właśnie raz na rok i tylko taka wersja mu się ze świętami kojarzy. My jemy dużo częściej właśnie takie proste, a na święta jakieś wersje "podkręcone" wolimy.

Masz rację często śledzi nie jemy, 5x w roku 🙂 inne jem u siostry. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GoscAnia
7 minut temu, Gość JoannaKatowice napisał:

A co jest nie tak ze śliwkami, czy żurawiną?? nikt tu nie pisał, że robi np z miechunką czy smoczym owocem.. przy nich te wspomniane to oklepane, że ho ho

Każdy lubi co innego. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Przed chwilą, Gość GoscAnia napisał:

Masz rację często śledzi nie jemy, 5x w roku 🙂 inne jem u siostry. 

No i tu mogę pojąć. U nas są raz-dwa razy w miesiącu co najmniej, w różnych formach (sałatki, pasty na chleb, marynowane różne - domowe czy nie...) A jak się trafią  świeże do zrobienia z piekarnika to już w ogóle pychota! Jedne z najzdrowszych ryb, najmniej kumulujących metale ciężkie, i do tego cenowo OK,  więc trzeba korzystać 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Jedne w oleju z czosnkiem,cebulą,majerankiem,jałowcem,ziel ang,,drugie w occie z marchewka,cebulą,goźdxikami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc

Ja wam powiem,że do niedawna nie lubiłam sledzi, toteż nie jadłam. Kiedyś mój mąż,który je z kolei uwielbia, kupił w sklepie takie w śmietanie, z jabłkiem i cebulą.  No i przekonałam się!!!! Takich w oleju nadal nie trawię, ale w śmietanie, różne wariacje, czemu nie? Chociaż te kupne dla mnie trochę za dużo octu mają, ale za to jak mąż sam zrobi,to pycha!!!! I święta racja: należy próbować, nie zamykać się w sobie tylko znanych smakach.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Bułetta
22 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Ja wam powiem,że do niedawna nie lubiłam sledzi, toteż nie jadłam. Kiedyś mój mąż,który je z kolei uwielbia, kupił w sklepie takie w śmietanie, z jabłkiem i cebulą.  No i przekonałam się!!!! Takich w oleju nadal nie trawię, ale w śmietanie, różne wariacje, czemu nie? Chociaż te kupne dla mnie trochę za dużo octu mają, ale za to jak mąż sam zrobi,to pycha!!!! I święta racja: należy próbować, nie zamykać się w sobie tylko znanych smakach.  

W punkt ujęte! 🙂 Nie bójcie się próbować nowego. Najwyżej Wam nie podejdzie, ale nie zarzekajcie się, że czegoś nie zjecie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ...
10 godzin temu, Gość GoscAnia napisał:

Ja robię tradycyjne.... cebula w kostkę, pieczarki marynowane, śledzie, olej. Można zrobić dodatkowo z majerankiem.  Robię ale nie wszystkie z majerankiem.  Robiłam 2 tyg temu mąż mówił że przepyszne. Zależy co kto lubi.... stawiam na tradycyjne.... A nie jakieś śliwki, żurawiny itd

Jestem z pomorza i nie znam takiej potrawy,  więc to chyba twoja osobista tradycja. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lexie

Moja teściowa robi pyszne śledzie (też kwestia samego śledzia - matjasy a nie śledzie a la matjas) - z olejem, żurawiną, cebulą i orzechami włoskimi. 

Kiedyś robiłam też z jogurtem greckim wymieszanym z musztarda francuską, do tego cebula i marynowane pieczarki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gaga

U mnie tradycyjne w oleju  - zwykle z cebula albo z czosnkiem i majerankiem. Lubie tez z cebula, sokiem z cytryny i curry. Mama męża robi obłędnego śledzia pod pierzynka z jajkami, majonezem i buraczkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

Tato mój robił kiedyś "śledzia pod pierzyną" - przepis był z radia(lata 80-te).

Były tam tarte gotowane czerwone Buraki, cebula, śmietaną kwaśna i matjasy . Było to ułożone warstwowo. Śledź, cebulka, śmietaną kwaśna i Buraki gotowane (tarte na grubych oczkach). Nabierało się z półmiska taką czterowarstwową pyszność. Śledzie mama zawsze moczyła przez noc w mleku. Nie wiem, jak i czym doprawiali,  ale było przepyszne. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sledzie

gotyje marynatę woda z octem ziele angielskie i liscie laurowe. sltudze. sledzie moczyłam w mleku ze 4 godz . kroje sledzie , przekładam cebula zaparzoną gorącą wodą. zalewam zalewą, wkładam do lodówki, po jakichś 3 godz wyjmuje z lodówki i dolewam oleju. sledzie ssa octowo olejowe. aha każdy kawalek sledzia posypuje pieprzem., oleju dolewam na koniec tak pol kubka. a zalewe robie z 2 kubkow i pol kubka octu. smacznego, sa pyszne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×