Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wierna

Kościół do którego chodzicie co niedziela

Polecane posty

Gość wierna

Ciekawa jestem jak wyglądają wasze kościoły, jaką mają historie i przeszłość, co myślicie o nich - czy uważacie są piękne , czujecie w nich odświętną atmosferę,-  której nie spotykacie na co dzień? Czy może maja złą przeszłość np. kiedyś komuniści zrobili tam spichlerz... Co ludzie, parafianie mówią o tych budynkach - waszych kościołach? Na mój np. trochę się skarżą... jest wybudowany jakoś pod koniec PRL-u …. a wtedy budowało się raczej "brzydkie" kościoły...

Gość wierna

Ja zazdroszczę tym mieszkańcom jakiś tam wsi . bo tam można spotkać takie piękne, stare, duże kościoły … z wieloma symbolami religijnymi, wizerunkami świętych, błogosławionych, witrażami, itp.. Widać że ktoś włożył serce w wygląd tego miejsca....

Gość gosc

ja mam zamiar zacząć uprawiać, że tak to nazwę "turystykę kościelną" tzn co niedziele chce sobie jeździć na mszę do innego kościoła w mojej okolicy, uczestniczyć tam we Mszy i przy okazji obejrzeć sobie ten kościółek od strony architektonicznej, wystroju itp itd :) a jak już zwiedze najbliższe powiaty to potem coraz dalsze będę robić wycieczki

Gość wierna

Podobno kościół sprzeciwia się modernizmowi, nowoczesności, abstrakcyjnym formom itp... Ludzie pytają się dlaczego w wyglądzie tych współczesnych kościołów jest pełno tego..?

Gość gość

Mi się w nowych kościołach nie podoba jedno a mianowicie że to już nie przypomina kościoła, stare kościółki i z zewnątrz od razu widać że to kościół i wewnątrz piękne, ogromne ołtarze, obrazy, freski, no aż widać że to Świątynia, aż człowiek czuje tą powage miejsca,  a nowe kościoły? rzędy ławek po dwóch stronach, na środku ołtarz z tyłu na ścianie Krzyż i to wszystko a tak puste mury, jakby to tylko tak na chwile miało być, jako jakaś przejściowa salka do odprawiania Mszy

Gość wierna

może mi się wydaje , ale mam wrażenie że dziś w kościele chyba działa jakaś "piąta kolumna" dlatego te nowe kościoły są takie inne … abstrakcyjne, nie czuję powagi tego miejsca. 

Gość wierna

A czy myśleliście kiedyś nad tym - jak chcieliby wrogowie kościoła np. masoni -żeby on wyglądał? mówię dosłownie i przenośni. Może te kościoły już są takie?