Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kiki2018

Poronienie zatrzymane, 4 tabletki cytotec. Daj sobie czas

Polecane posty

Go艣膰 Kiki2018

Chcialabym si臋 podzieli膰 z Wami moj膮 osobista tragedi膮, ale tak偶e Wam wyt艂umaczy膰 i uspokoi膰, je艣li spotka Was poronienie jak mnie.聽

Kiedy dowiedzialam si臋, 偶e聽jestem w drugiej聽 ci膮偶y ucieszy艂am si臋, 偶e nasz syn b臋dzie mia艂 rodze艅stwo. U ginekologa us艂ysza艂am, 偶e zarodek rozwija si臋 prawid艂owo, serduszko bije.. to byl 6 tydzie艅聽 i 3 dzie艅.

W 9 tygodniu ci膮偶y zapisa艂am si臋 do po艂o偶nej. Kiedy przyjechalam na kontrol臋 dowiedzia艂am si臋, 偶e zarodek si臋 nie rozwija, brak bicia serduszka, patrz膮c na d艂ugo艣膰 zarodka 7 tyg.聽

Nie b臋d臋 opisywa膰 tego co prze偶y艂am i w jaki spos贸b, bo nie o to chodzi w tym li艣cie. Musia艂am wr贸ci膰 do domu i zastanowi膰 si臋 nad opcjami wyczyszczenia macicy:

1. Czeka膰 na samoistne

2. Tabletki cytotec

3. 艁y偶eczkowanie

Kiedy wr贸ci艂am聽 do domu, zacz臋艂am szukac informacji na temat poronie艅, bardzo du偶o czytalam na ten temat, dowiedzia艂am si臋 chyba wszystkiego co mo偶liwe na ten temat.聽

Na pocz膮tku stwierdzilam, 偶e poczekam. Niestety po dw贸ch dniach powiedzia艂am po艂o偶nej, ze jednak nie dam rady czekac bo jest to dla mnie za ci臋偶kie psychicznie. Nie chodzi mi tutaj o to, 偶e nosi艂am w sobie obumarly zarodek, bo by艂o mi dobrze z nim, czu艂am, ze jest mu lepiej we mnie ni偶 wpuszczonym do wc lub pourywanym przez skrobaczke. Ze wzgl臋du na to, 偶e mieszkam w Holandii tutaj inaczej si臋 do tego podchodzi,ale moja mama meczylam mnie caly czas na temat infekcji, kt贸r膮 moglabym dosta膰... tak ona uwa偶a艂a, a ja b臋d膮c jej c贸rka wierzy艂am tez w to co m贸wi i zacz臋艂am si臋 obawia膰 o swoje 偶ycie.聽

Dosta艂am skierowanie do ginekologa ale dopiero za tydzie艅, wi臋c tak czy siak musia艂am czeka膰. Ginekolog zrobi艂 mi ponownie usg potwierdzi艂 obumarcie p艂odu w tyg 7 i 2 dni, licz膮c kalendarzowo to bylam w 10 tygodniu i 5 dniu ci膮偶y. Pani ginekolog zaproponowa艂a mi 4 tabletki cytotec i powiedzia艂a tak:

Wezmie pani 4 tabletki, przyjdzie pani z 2-3 tyg, zrobimy usg, je艣li b臋dzie jeszcze macica nie oczyszczona, dostanie pani kolejne 4 tabletki cytotec i znow poczekamy 2 -3 tyg. Macica ma prawo oczyszczac sie do 10 tyg z tabletkami cytotec.

Ze wzgl臋du, ze musi byc ktos w domu kiedy bierze sie te tabletki dopochwowo poczekalam do soboty聽popo艂udnia. Po p贸艂聽godzinie聽dosta艂am lekkich plamie艅, bez b贸lu, bez skurczy i tak do niedzieli. Wieczorem dostalam troszke wiecej krwawienia ale nic szczeg贸lnego聽 wci膮偶 cisza. W poniedzia艂ek kiedy zawioz艂am syna do przedszkola a moj partner pojecha艂 do pracy, zacz臋艂y sie b贸le i skurcze, czu艂am, 偶e si臋 zacz臋艂o. Przez dwie godziny chodzilam do wc i zwija艂am si臋 z b贸lu. Wzielam dwie tabletki przeciwb贸lowe, bo wiedzia艂am, 偶e musz臋 jako艣 odebrac syna z przedszkola. I nast膮pi艂a cisza. Jedyne co mnie martwi艂o to to,偶e dalej mialam krwawienia jak w czasie okresie,kt贸re si臋 nasila艂y i znika艂y, tyle ile wyczyta艂am obawia艂am, si臋 ze jeszcze to nie jest koniec. Trzy聽dni p贸藕niej (czwartek) idac do wc i si臋 podcierajac zauwazylam na papierze na d艂ugo艣膰 mojego paznokcia kawalek czerwonej galaretki w przeswituj膮cymi bia艂o kremowymi plamkami, nie rozmy艣la艂am i nie b臋d臋 rozmysla膰 czy to byl zarodek z tego wzgl臋du, 偶e bylam naprawde wykonczona t膮 ca艂a sytuacj膮, jeszcze do tego wylecia艂o mi dosy膰 duzy kawa艂 kolejnej wielkiej galarety ( 偶e tak sobie t膮 nazwie).聽 Krwawienie usta艂o, pllami艂am jeszcze tydzien ale wida膰 by艂o, 偶e to ju偶 po. Tydzien p贸藕niej mia艂am kontrol臋 u ginekologa, wszystko wyczyszczone, jajnik pracuje... .

Dlaczego to wszystko Wam pisze dziewczyny?

Dlatego byscie sobie da艂y czas na to by wasza glowa na to pozwoli艂a. Nie wolno si臋 ba膰, 偶e nosicie obumarly zarodek. Nie wolno sie obwinia膰, nie wolno si臋 doszukiwa膰 dlaczego( ja bylam u fryzjera, farbowalam wlosy, lecia艂am samolotem, targa艂am ci臋偶kie torby, bylam w zimnym miejscu i cieplym miejsu, spocona i zmeczona, mialam b贸le g艂owy, wzielam dwie tabletki ibupromu, kilka dni pozniej druga, bylam przeziebiona, mialam opryszczke, itd) mog臋 wiele rzeczy wypisywa膰 co mog艂o byc powodem tego, 偶e serduszko przesta艂o bi膰.聽

Chcialabym i prosz臋 Was dziewczyny nie idziecie odrazu na skrobanke, nie s艂uchajcie ginekologow, kt贸rzy uwa偶aj膮 偶e skrobanka jest konieczna. To jest ostateczno艣膰.聽

Zastanawia艂am si臋 co zrobi臋, je艣li bede mia艂a ten zarodek na papierze, my艣la艂am, 偶e po艣wi臋c臋 i zakopie w pudelku ale to nie jest takie latwe jak mi sie wydawa艂o....

Jeszcze raz dziewczyny prosz臋 Was dajcie sobie czas. Ja mialam prawie miesi膮c obumarly zarodek i nic mi nie jest. 呕ycz臋 wam wytrwalosci.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach