Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Angelika

Cukier w ciąży

Polecane posty

Gość Angelika

Witam. Jaka jest norma cukru w ciąży na czczo? Czy wyniki mierzone glugometrem codziennie rano w granicy powyżej 90 do 115 są w normie? Według mojego ginekologa są troszkę podwyższene ale nie ma powodu do obaw. Pozdrawiam 

Gość Qwa

POZIOM GLUKOZYINTERPRETACJA

Od 70 do 99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L)Prawidłowy poziom glukozy

Od 100 do 125 mg/dL (od 5.6 do 6.9 mmol/L)Nieprawidłowy poziom glukozy na czczo (stan przedcukrzycowy)

Co najmniej 126 mg/dL (7.0 mmol/L) w co najmniej dwóch pomiarach Cukrzyca

Gość Angelika

Dziś przedstawiam lekarzowi swoje pomiary, i według niego są w porządku. Czytałam wiele wątków na temat cukrzycy i wszędzie za normę uważa się wynik między 95-99, więc chyba jednak nie są w porządku jeżeli sporadycznie mam wynik poniżej 100

Gość Gość

Ja mam cukrzycę ciążową. I norme na czczo miałam do 90. Ja miałam 99 i miałam cukrzycę ciążową byłam 2 tyg na diecie ale CUKRY na czczo dalej były 99 do 105 i przeszłam na insulinę.

Gość Angelika

Czyli jednak powinnam skonsultować te wyniki z innym lekarzem, bo na to wychodzi, że jednak wyniki na czczo są za wysokie. 

Gość Gość

Mi po wynikach w 10tc wyszło na czczo 100. I muszę zrobić krzywą cukrzycowa po 60 i 120min.  Jeszcze się łudze,  że to był pierwszy poranek po świętach,  ale lekarzowi ten wynik się nie podoba. 

Gość Angelika

Ja robiłam krzywą cukrową. Na czczo wynik 94, po godzinie 93, po dwóch niestety nie udało się pobrać ponieważ pielęgniarka miała problem z pobraniem mi krwi i po 5 próbie się poddała.