Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosc

Czy są tu mamy 4 dzieci?

Polecane posty

Gość Gosc

Mam 2 dzieci ,córka 9,5 roku i syn 3,5 roku. Podjęliśmy wczoraj z mężem decyzję, że postaramy się o trzecie dziecko,zresztą przystapilismy wieczorem do działania;) No w każdym razie dość spontanicznie uznalismy, że skoro trojka, to...czwórka byłaby bardziej praktyczna, z tym,że wtedy chcielibyśmy rok po roku. Mąż ma 33 lata,ja 30,finansowo jest ok. Powiedzcie, jak się żyje z 3-4 dzieci, bo jednak to mała gromadka. A może zwyczajnie zwariowalam? 😂

Gość Gramofon

To jest prowokacja? Zaraz zlecą się kwoki, które zaczną psioczyć, że "czworce nie zapewnisz wyksztalcenia" ze bedziesz siedziec na socialu i je okradać itd.

Chcesz miec czworo , to do dziela, nie pytaj w necie bo cie zjadą  i wyzwą od mopsiar 😄

Gość Yo yo

18 minut temu, Gość Gramofon napisał:

To jest prowokacja? Zaraz zlecą się kwoki, które zaczną psioczyć, że "czworce nie zapewnisz wyksztalcenia" ze bedziesz siedziec na socialu i je okradać itd.

Chcesz miec czworo , to do dziela, nie pytaj w necie bo cie zjadą  i wyzwą od mopsiar 😄

Popieram w 100% 😊 jestem matka szóstki i nigdy nikogo z mężem o zdanie nie pytalismy bo to nasza prywatna sprawa. Żyje nam się super 👌 

Gość Gosc

Tu autorka. Absolutnie żadna prowokacja, my do tej decyzji długo dojrzewalismy, ale jesteśmy przynajmniej teraz całkowicie pewni,że tego chcemy. 🙂 Mieszkamy za granicą, w zasadzie jak urodziłam syna, to już nikt nam nie pomaga,nikt z dziećmi nigdy nie został, zawsze radzimy sobie sami,mimo że mam tu bliska rodzinę, ale skoro i tak jesteśmy zdani na siebie, to też nikt nie może mi mówić, że jestem nienormalna chcąc mieć duża rodzinę, a takie teksty słyszałam jeszcze będąc w drugiej ciąży. Chciałabym generalnie poznać wasze zdanie,a może bardziej zobaczyć jak to u was wygląda,życie z taka gromadka. Bardzo proszę bez hejtu. 

Gość Gosc

Zagranica jest latwiej miec duze rodziny.

Gość Gramofon
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Zagranica jest latwiej miec duze rodziny.

BO?

Gość Gość

Ja też mam dwojkę-rocznikowo 12 i 8 (są z końca roku), za 3 miesiące urodzę trzecie dziecko i chyba na tym poprzestaniemy, choć nigdy nie mówię nigdy. Ludzie reagują różnie, choć większość życzliwie. W sumie smutno się słucha jak ludzie nie mogą się nadziwić, bo pracuję i jestem w tej pracy dobra, aktywna. Działaj autorko!

Gość Ptak

Ja mam chłopaków ( rocznikowo bo też z końca roku) 7 i 4 , w maju urodzi się trzeci łobuz.  Marzyła mi się dziewczynka ale raczej na 3 poprzestanieny chociażby dlatego że to będzie moje 3 cc . Ale może za 10 lat kto wie co będzie  😉

Gość Gosc

Bo jest latwiej finansowo i wiecej opcji.

Gość Gramofon
4 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Bo jest latwiej finansowo i wiecej opcji.

yhy a skad wiesz ze autorka postu nie mieszka w Kambodzy albo bliżej -na Ukrainie 😄

Gość gosssc

ja mieszkam w irlandii I marzymy o 3. Ale zaczniemy najpierw od 1. 

😄

Gość Gosc

Wiekszosc Polakow migruje do bogatszych krajow, a nie biedniejszych.

Gość Gosc

Tu autorka. Mieszkamy akurat w Niemczech. I rzeczywiście mało kto ma tylko 1 dziecko,większość znajomych ma 2-3 ,te,które mają jedno planują już kolejne albo są w ciąży. Pamiętam jak tu urodziłam syna, to na sali że mną leżały dwie babeczki: jedna urodziła 3 dziecko i tuż po porodzie powiedziała,że max 2 lata i będzie jeszcze jedno,a druga urodziła właśnie 5 i tu jej mąż był zalamany, bo kolejna córka,a on marzył o synu.😁 Leżałam też kiedyś w szpitalu z 36 latka,która też miała 5 dzieci, z czego jej najstarsza córka miała 19 lat i była w ciąży. Z tym,że to muzulmanka była, ale ,jak już pisałam, większość moich koleżanek Polek i Niemek ma 2-3 dzieci minimum. I rzeczywiście źle żadna z nich nie ma,dlatego upewnilismy się z mężem,że naprawdę chcemy trzecie dziecko i jak się urodzi,wtedy wrócimy do rozmowy o czwartym, bo to jednak inaczej się teoretyzuje, a inaczej jak ten kolejny maluch już jest i praktyka pokazuje jak to wszystko wygląda. 

Gość Gosc

mamy czterech synow. Po urodzeniu pierwszych blizniakow bylam w domu ok. 15 dni, po urodzeniu drugiej pary juz 3 tygodnie.  Bez pomocy tesciow nie dalibysmy rady. W naszych zawodach , pozostanie w domu mogloby doprowadzic do utraty licencji na wykonywanie zawodu. Koledzy z pracy maja tez po czworo lub piecioro i tak samo pracujace zony. Dzieci juz sa odchowane, zyjemy i uwielbiamy tesciow i moich rodzicow. za to, ze sa. Moi rodzice zabierali dzieci na wakacje i nauki jezyka. Tu gdzie zyjemy nie spotkalam sie z docinkami, natomiast w Polsce tak i to w muzeum, kinie czy restauracji, np. tyle dzieci w dzisiejszych czasach, kroliki itd. Mieszkamy w Ameryce, moi rodzice w Azji i po tym pobycie w Pl,  doszlismy do wniosku, ze wyobcowalismy sie z Polski.  Jesli mieszkasz w panstwie ze swiadczeniami socjalnymi (Niemcy, Irlandia czy Fr.) to powodzenia, W Ameryce juz duzo gorzej.

Gość Gosc

Tu autorka. A czy mogłabym zapytać, dlaczego w Ameryce gorzej? Mnie się zawsze wydawało, że tam właśnie rodziny z dziećmi mają fajnie, osobiście mieszkam w Niemczech i faktycznie nie narzekam, ale ta Ameryka jakoś zawsze kojarzyła mi się z dobrobytem . To pewnie przez te wszystkie seriale typu Beverly Hills w latach 90 ,kiedy jednak ludzie tą Amerykę mocno idealizowali. 

Gość Gosc
58 minut temu, Gość Gosc napisał:

Tu autorka. A czy mogłabym zapytać, dlaczego w Ameryce gorzej? Mnie się zawsze wydawało, że tam właśnie rodziny z dziećmi mają fajnie, osobiście mieszkam w Niemczech i faktycznie nie narzekam, ale ta Ameryka jakoś zawsze kojarzyła mi się z dobrobytem . To pewnie przez te wszystkie seriale typu Beverly Hills w latach 90 ,kiedy jednak ludzie tą Amerykę mocno idealizowali. 

w Niemczech masz dodatek rodzinny na kazde dziecko, badania lekarskie, przy dochodzie do ?  tzw. Wohngeld czyli dodatek do czynszu za mieszkanie, masz go tez jesli to mieszkanie w ktorym mieszkasz jest Twoje, teraz odpisy podatkowe przy budowie lub zakupie dla siebie i rodziny nieruchomosci. Przedszkole i znizki dla rodzin wielodzietnych, Kiedys byly oplaty za semestr, przy  dwojce rodzenstwa (trojka dzieci) bylas zwolniona z tych oplat.                                    W Ameryce, takich udogodnien niestety nie ma.  

Gość Misia

Mamy 4rke i wszystkie dzieciaki jezdzily w wozku adamexu :))))

Gość Kmb
9 godzin temu, Gość Yo yo napisał:

Popieram w 100% 😊 jestem matka szóstki i nigdy nikogo z mężem o zdanie nie pytalismy bo to nasza prywatna sprawa. Żyje nam się super 👌 

I ksiądz nam pomaga .

Gość Gosc
1 godzinę temu, Gość Kmb napisał:

I ksiądz nam pomaga .

W Polsce z szostka?