Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mat

Candida spp w gardle. Czy to się leczy?

Polecane posty

Gość Mat

Witam, od dwóch miesięcy mam dyskonfort w gardle. Zaczęło się od tego że wzięłam antybiotyk na inną dolegliwość i po skończeniu antybiotykoterapi na drugi dzień straszny ból gardła. Masakryczny.domowe sposoby nie pomagały. Czekałam ponad tydzień, myślałam że wirus i przejdzie. Po 10 dniach dostałam antybiotyk na to, bo nic nie pomagało. Było trochę lepiej. Od tego czasu mam wciąż flegme zielona w gardle, mam suchość w gardle, wciąż muszę pić by nawilża. Do tego jakieś kropki na podniebieniu najpierw jak afty teraz czerwone. Po kawie lub alkoholu pogorszenie. Ta suchość, nieraz ból gardła i flegma są straszne. Zrobiłam wymaz na własną rękę. Wyszlo streptococcus viridans liczne, neisseria SPP liczne i candida SPP pojedyncze. Dwa pierwsze to flora bakteryjną a candida wiadomo grzyb. Czy moje objawy moga być skutkiem tej csndidy? Właściwie by pasowało, jadłam antybiotyk i po nim od razu ból gardła przyszedł. Nic nie mogę znalezc w necie czy candide SPP się leczy, czy nystatyna czy czymś innym. Czy to możliwe by candida spp była flora naturalna jak te dwa powyższe?